Ritva Puotila ja Woodnotes - elegantisti paperista

Ritva Puotila on tunnettu ja tunnustettu suomalainen tekstiilitaiteilija, jonka yritys Woodnotes on jo yli 14 vuoden ajan valmistanut erilaisia sisustustuotteita paperinarusta. Yritys tunnetaan parhaiten matoistaan, mutta kokoelmissa on myös mm. kattausalustoja, kaitaliinoja, verhoilukankaita, tyynyjä ja huonekaluja. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa luontoystävällisistä materiaaleista. Woodnotes on kansainvälisesti tunnettu yritys ja sen tuotteita markkinoidaan 45 maassa kautta maailman.

Paperinaru on vanha materiaali, joka pitkälti Ritva Puotilan design-tuotteiden ansiosta on 1990-luvulla noussut uuteen arvoon. Puotila on omien sanojensa mukaan tahtonut suunnittelemiensa tuotteiden kautta tuoda esille paperinarun ainutlaatuisuuden materiaalina ja lähtökohtana on ollut sen ominaisuudet ja mahdollisuudet käyttötekstiileissä.

Paperinaru on aito luonnonmateriaali, jonka raaka-aine on puu (=wood), josta juontaa myös yrityksen nimi Woodnotes. Käytössä paperinaru on kestävä ja siitä valmistetut tuotteet sopivat erinomaisesti myös allergikoille, sillä ne eivät kerää pölyä.

Materiaalin värjäyksessä on kiinnitetty huomiota ekologisuuteen käyttämällä luontoystävällisiä menetelmiä. Keskittymällä paperinarun käyttöön tuotteiden materiaalina, yritys on kehittänyt sen käyttömahdollisuuksia aivan uusilla tavoilla ja uusin tekniikoin.

Woodnotesin mattokokoelmaan kuuluu 63 mallia. Kuviovaihtoehtoja on 8 ja eri väriyhdistelmiä 12. Kokoelman päävärit ovat luonnonvärinen beige ja musta. Matot soveltuvat paitsi perinteiseen sisustukseen, myös vettähylkivinä ja nopeasti kuivuvina vaikkapa saunan pukuhuoneeseen tai eteistiloihin. Julkitiloja varten on oma kokoelma ja nämä matot käsitellään erityisellä tekniikalla, jotta ne kestävät kovempaa kulutusta ja eivät likaannu helposti. Mattojen koot vaihtelevat pienimmästä 90*200 cm koosta aina jopa 330 cm:n leveyteen ja 10 metrin pituuteen. Suurimmat matot on kantattu samansävyisellä puuvillanauhalla.

Kaikki Woodnotesin tuotteet noudattavat samaa hillittyä linjaa ja väritystä. Niitä on helppo yhdistellä keskenään ja näin luoda yhtenäinen ja elegantti sisustus. Kattaustekstiilikokoelmaan kuuluvat kattausalustat ja kaitaliinat, jotka on kudottu paperinarulla puuvillaloimeen. Muita kodintekstiilejä ovat tilanjakajat, joita voidaan käyttää myös seinätekstiileinä tai auringonsuojina sekä verho- ja verhoilukankaat. Huonekalukokoelmaan kuuluvat penkit ja divaanit sekä kolmessa eri koossa valmistettavat tyynyt. Kölnin kansainvälisillä huonekalumessuilla keväällä 2001 Woodnotes esitteli uuden kokoelman, johon kuuluu pienesineitä, kuten lehtiteline ja erilaisia säilytinrasioita.

Ritva Puotila on saanut laajalti tunnustusta työstään tekstiilien parissa ja hänet valittiin maaliskuussa vuoden 2001 tekstiilitaiteilijaksi. Edellisvuonna hän vastaanotti arvostetun Kaj Franck-palkinnon, joka hänelle myönnettiin tunnustuksena merkittävästä urasta tekstiilisuunnittelijana. Vastapainona Woodnotesin hillityille sävyille, Ritva Puotilan uniikkitekstiileissä värit hehkuvat ja näissä teoksissa hän yhdistää usein tutun paperinarun metalliin. Näitä taideteoksia nähtiin viime vuonna Italiassa "Middle of the woods"-näyttelyssä ja tulevana kesänä hän ja erityisesti neuleistaan tunnettu Kaffe Fassett järjestävät yhteisnäyttelyn "High Fibre" Ruotsissa.

Teksti: Tia Taivalmäki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja