Mainos

Rita laantui ykkösluokan myrskyksi

Heikentynyt hurrikaani ei todennäköisesti ole yhtä tuhoisa kuin Katrina, mutta se on aiheuttanut jo mittavia aineellisia vahinkoja.

Hurrikaani Ritan luokitusta viisiportaisella myrskyasteikolla on laskettu alimmalle tasolle. Rita on enää ykkösluokan myrsky ja sen tuulet puhaltavat noin 33 metriä sekunnissa. Hurrikaani iski Teksasin ja Louisianan rannikolle aamulla Suomen aikaa kolmosluokan myrskynä. Iltapäivällä myrskyn luokitusta laskettiin ensin kakkosluokkaan.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan tuhoalueella on useita pahasti vaurioituneita rakennuksia ja kaatuneita puita sekä runsaasti tulipaloja. Myrsky on myös jättänyt kaksi miljoonaa teksasilaista ilman sähköä.

Kokonaiskuva Ritan aiheuttamista vaurioista saadaan vasta muutaman vuorokauden kuluttua. Myrsky saa aikaan rankkasateita, jotka saattavat jatkua useiden päivien ajan.

- On liian vaarallista lähettää ketään kentälle voimakkaiden tuulten takia, kertoo Louisianan poliisin tiedottaja George Mullican.

Rita on moukaroinut pahiten Beaumontin kaupunkia Teksasissa. Beaumontista sai alkunsa Yhdysvaltojen "öljykuume", kun sieltä löydettiin Spidletopin öljylähde vuonna 1901. Myös Port Arthurin satamakaupunki on varautunut tuhoisiin tulviin ja mittaviin aineellisiin vahinkoihin.

Tuhot jäänevät kuitenkin pienemmiksi kuin edellisen voimakkaan hurrikaanin, Katrinan, aiheuttamat. Katrina surmasi yli 1000 ihmistä ja runteli New Orleansin historiallisen kaupungin.

New Orleans vettyi tänään lisää, kun rankkasateet saivat vesimassat vyörymään yli suojavallien. Armeijan pioneerijoukot aikoivat paikata valleja pudottamalla helikoptereista hiekkasäkkejä ja ajamalla valleille rekkakuormittain lisää maata, mutta surkea sää esti korjausyritykset.

(MTV3-Reuters)

(Seitsemän uutiset 24.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.