Rita ja Aki Mannisen lohduton suru – tämä äkillinen sairaus koitui Putin-koiran kuolemaksi

"Joulun menetys harmittaa" – Aki ja Rita Mannisen paluulento myöhästyi päiviä 6:45
MTV Uutiset oli vastassa Rita Niemi-Mannista ja Aki Mannista Tapaninpäivänä, kun tuohtunut pariskunta saapui epäonnistuneelta lomamatkaltaan kotiin neljä päivää aiottua myöhemmin.

Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen kertovat nyt, mitä heidän rakkaalle Putin-koiralleen lopulta tapahtui juuri, kun perhe oli lähdössä lomamatkalle Meksikoon.

Somekohun saattelemana epäonniselta Meksikon-reissultaan palanneet Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen saapuivat eilen 4-vuotiaan tyttärensä Donnan kanssa toiseen kotiinsa Poriin, jossa perheen rakas Putin-koira menehtyi perheen lomareissunsa aikana.

Putinin elämä päättyi kovien kipujen ja sairauden vuoksi vain tunteja sen jälkeen, kun Mannisten perhe oli matkannut kohti Meksikoa itsenäisyyspäivän jälkeen. Putin oli jäänyt Akin äidin hoiviin reissun ajaksi.

Rita alkaa itkeä pian puhelimeen vastattuaan, sillä ensimmäinen mielessä oleva asia on rakas koira Putin, jota ei enää ole. 

En voi vieläkään uskoa, että Putskua ei enää ole. Tulimme tyhjään kotiin, Rita sanoo surullisena.

Putin oli ollut täysin hyvinvoiva vielä alle viikko ennen perheen reissua. Sitten jokin muuttui.

–  Muistan hyvin sen päivän, kun olimme lähdössä Porista toiseen kotiimme Lempäälään pari päivää ennen Meksikon-matkaamme, Rita aloittaa.

– Putin oli jäämässä Akin äidin luokse Poriin reissumme ajaksi. Koira katseli meitä, kun olimme pakkaamassa tavaroita ja sehän viisaana koirana tiesi jo silloin, että olemme lähdössä pidemmäksi aikaa pois. Sen suusta alkoi valua kuolaa, ja se tarkoittaa yleensä sitä, että koira stressaa tai sillä on kipuja.

Kipuja oli todellisuudessa ollut varmasti jo viikkoja, ellei kuukausia, mutta Ritan sanoin Putin oli niin vahva koira, ettei näyttänyt merkkejä kivuistaan.

Sitä harmittelen edelleen, että miksi en huomannut yhtään mitään, Rita pohtii surullisena.

Rita kertoo Putinin olleen perheessä vähän kuin "hänen oma poikansa", Ritalle erityisen rakas. Viimeinen yhteinen hetki oli Ritalle tärkeä.

– Putin halusi yhtäkkiä olla vierelläni pidemmän aikaa, se tuli selvästi luokseni ihan kuin hyvästelemään, Rita muistelee.

– En siinä kohtaa osannut tietenkään kuvitellakaan, etten enää ikinä näkisi Putinia, ja että tulisin sanomaan sille hyvästit lentokoneessa. Mutta Putin selvästi tiesi, että se ei tule enää näkemään minua.

Rita huolestui ensi kertaa Putinin voinnista, kun tällä alkoi olla virtsaamisongelmia. Koiraa vietiin itsenäisyyspäivän aikoihin pariin otteeseen eläinlääkärille, virtsakivet poistettiin leikkauksessa ja sen jälkeen tilanteen kuviteltiin olevan parempaan päin.

Suru-uutinen saapui lentomatkan aikana

Tieto Putinin tilanteen heikkenemisestä tuli vasta siinä vaiheessa, kun Manniset olivat jo ehtineet melkein Helsingin lentokentälle, josta matka jatkui Meksikon Cancuniin.

– Aki vielä kysyi autossa, että nyt pitää päättää, käännytäänkö takaisin Poriin vai lähdetäänkö Meksikoon. Olisin takuulla sanonut, että Poriin, jos olisin siinä vaiheessa tiennyt, etten näe Putinia enää koskaan, Rita sanoo.

Putin taisteli juuri niin pitkään, että Manniset ehtivät istua lentokoneeseen. Siinä vaiheessa eläinlääkäri soitti ja sanoi, että seuraa vielä tunnin ajan, kääntyykö koiran tilanne enää parempaan suuntaan. Kaikki voitava oli tuossa vaiheessa tehty.

Manniset saivat tiedon koiransa kuolemasta kahdentoista tunnin päästä Meksikossa.

– Tiesin jo puhelimen suljettuani, että en enää näe Putinia. Itkin koko lentomatkan Meksikoon, Rita sanoo surullisena.

Putin kuoli lopulta virtsatiehyeiden sairauteen. Putin nukutettiin ja leikattiin ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän yönä, koska virtsakivien epäiltiin aluksi olevan virtsaamisongelmien syynä. 

Sama toimenpide toistettiin pari päivää myöhemmin uudelleen, mutta se todettiin lopulta hyödyttömäksi. Putinin virtsarakko oli siitä huolimatta jatkuvasti täynnä ja koira kärsi suunnattomista kivuista.

"Tärkeämpi kuin moni ihminen"

Rita kertoo, että kymmenvuotisen parisuhteen juhlamatka Meksikoon oli hänelle lopulta varsin raskas Putinin kuoleman vuoksi.

– Olen viettänyt koirani kanssa enemmän aikaa kuin ihmisten. Kaikki elämäni rutiinit perustuivat koiran ympärille, ja se oli minulle tärkeämpi kuin moni ihminen.

Aki huikkaa vierestä, että pahimmat kommentivat koiran suremisen aikana ovat tulleet ihmisiltä, joilla ei ole omaa koiraa.

– Kaikkein törkeintä on sanoa, että no hei, se on vain koira, Aki toteaa.

– Koira on 24 tuntia vuorokaudessa sun iholla, se lohduttaa aina ja on joka kerta iloisella tuulella, kun tulet kotiin. Se on todella tärkeä osa perhettä, Aki jatkaa.

Uudesta koirasta erimielisyyttä

Rita kertoo, että Putin-koiralle pidetään Porin-kodin pihapiirissä hautajaiset. 

– En ole vielä oikeastaan edes sisäistänyt sitä, ettei Putin enää tule meitä vastaan.

Yhdeksänvuotias Putin oli niin rakas, että tällä hetkellä Rita ja Aki kertovat olevansa täysin eri mieltä siitä, tuleeko heille vielä uusi koira.

Ritan toiveissa on Putinin kaltainen pitbull, mutta se vaatii pitkäjänteistä kouluttamista, joka ei tällä hetkellä houkuta Akia.

–  Totta kai meille tulee uusi koira, vastaa Rita ja kertoo Donnan toivovan samaa.

–  Ei tule, vastaa Aki ja lisää, ettei ainakaan vielä.

Kriisistä toiseen

Manniset palasivat lomaltaan Meksikosta somekohun saattelemana, kun matkanjärjestäjä TUI ei saanut Mannisen perhettä ja lähes 300 muuta suomalaista jouluksi kotiin. 

He kertoivat matkanjärjestäjän toimintaan liittyvistä epäkohdista tasaiseen tahtiin lomaltaan, ja somejulkaisut saivat aikaan sekä ymmärrystä että ärtymystä. 

Lopulta perhe vietti neljä ylimääräistä päivää ja joulunajan Meksikossa. Perhe maksoi Hilton-hotellin ylimääräiset yöpymiset, all inclusive -palvelun ja jouluillalliset sekä joulushow'n ohjelman omasta pussistaan.

Taloudellisesti ylimääräiset päivät maksoivat meille noin 3 000 euroa. Pelkästään joulupöytä ja jouluillan show Hiltonissa maksavat 630 euroa, Aki kertoo.

Rahaa oli palanut jo itse matkaan noin 7 000 euroa ja viimeisten viikkojen eläinlääkärikuluihin useampi tuhat euroa.

Ongelmat eivät päättyneet Meksikon-matkaan. Porin-kodissa vastassa olivat putkirikon aiheuttamat massiiviset vahingot.

Putkirikko tapahtui pihapiirimme mummonmökissä, jossa äitini usein asuu. Vettä oli ryöpynnyt reippaalla vauhdilla sisään taloon ties kuinka kauan, Aki kertoo.

Manniset kertoivat putkirikosta jo lomamatkan aikana sosiaalisessa mediassa.

– Siellä on tänään olleet alan ammattilaiset ottamassa vettä pois, kun vesi tuli vastaan ovella. Siellä on laminaatit revitty auki, Rita viestitti Meksikosta.

Onni on tällä kertaa vakuutus, joka kattaa korjauskulut. Mannisten kuuden tuhannen neliön saari sijaitsee Porin saaristossa ja toimii perheen toisena kotina Lempäälän-kodin ohella.

Lue myös:

    Uusimmat