Samoalle jumiin jäänyt Rissasen perhe oli jo luovuttamassa – kotiinpääsy vaati satoja sähköposteja, tuntien maratonpuheluita ja yli 20 000 euroa: "Meille sanottiin, että ei ole mitään tehtävissä"

5:32
Perheenäiti Dina Rissanen kertoo videolla painajaismaisesta reissusta takaisin Suomeen.

MTV Uutiset kertoi maaliskuun lopussa maailmanympärysmatkalle lähteneen ja koronan vuoksi Samoalle jumiin jääneen Rissasen perheen tarinan. Useiden peruuntuneiden lentojen ja lukemattomien unettomien öiden jälkeen perhe on päässyt Suomeen.

Dina Rissanen vastaa puhelimeen omalta kotisohvalta. Rissasen mies ja kaksi lasta on passitettu nauttimaan pääsiäissäästä haastattelun ajaksi.

Suomeen paluusta on nyt viikko, mutta painajaiset perutuista lennoista ja Samoalle jumiin jäämisestä vyöryvät edelleen Rissasten uniin. 

– Aika epätodellinen olo vieläkin. Viikko on mennyt todella nopeasti. Ollaan oltu karanteenissa, eikä olla tehty oikeastaan mitään, onnellinen äiti huokaa.

Rissanen on helpottunut, että he pääsivät lopulta terveinä kotiin. Perhe oli vaarassa jäädä Samoalle kuukausiksi maiden laittaessa rajoja kiinni.

Perhe kulutti tuhansia euroja lentoihin, jotka kuitenkin peruttiin yksi toisensa jälkeen. Viikko sitten, satojen sähköpostien ja tuntien maratonpuheluiden jälkeen, perhe pääsi vihdoin lentokoneeseen. 

”Me luovutimme”

Rissanen lähti miehensä sekä 4- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa kiertämään maailmaa viime tammikuussa. Tarkoitus oli palata huhtikuun lopussa, mutta perhe päätti tehdä suunnitelmiin muutoksen jo maaliskuun puolivälissä koronatilanteen vuoksi. Maat kuitenkin sulkivat rajojaan yksi toisensa jälkeen ja näytti siltä, että perhe joutuu jäämään Samoalle kuukausiksi.

– Suomen viranomaiset sanoivat meille, että ei ole mitään tehtävissä ja että pitää varautua, että täällä menee useampi kuukausi. Se oli todella masentavaa. Koska ei ollut mitään keinoja päästä, kotiin me luovutimme.

Muutaman päivän perhe yritti totutella ajatukseen siitä, että kotiin ei pääsisi vielä pitkään aikaan. Juuri kun perhe oli hyväksynyt tilanteen, he kuulivat vielä yhdestä mahdollisuudesta päästä kotiin. Samoalta oli lähtemässä evakuointilento Japaniin. Perhe otti yhteyttä Japanin suurlähetystöön.Rissanen kertoo, että sekä Japanin suurlähetystön edustaja että Finnairin eräs työntekijä laittoivat kaiken likoon, jotta perhe pääsisi takaisin Suomeen. 

– Nämä kaksi naista teki niin valtavasti töitä, ja laittoivat meille viestiä, että nyt teidät hoidetaan kotiin, eikä teitä jätetä enää sinne. 

Seuraavana yönä perhe oli jo lentokentällä. Perhe ei kuitenkaan uskaltanut toivoa liikaa, olihan heidät jo kerran käännytetty takaisin lentokentän porteilta.

Jännitys tiivistyi lentokentällä

Suuri jännitys lentokentällä liittyi lentolippujen maksamiseen. Rissanen laskee, että heillä on mennyt lentoihin ja niiden varauksiin yli 20 000 euroa. Luottokortit olivat tapissa. Perheen pitikin käyttää kolmea eri korttia päästääkseen lennolle.

– Se oli ensimmäinen jännitysmomentti, että hyväksytäänkö se, että yritämme maksaa useammalla luottokortilla. Meillä ei yksinkertaisesti ollut enää yhtä korttia, jossa olisi niin paljon rahaa, että saisimme koko perheen lennot maksettua.

Maksu usealla kortilla onnistui, vaikkakin lennot olivat 2 000 euroa kalliimmat kuin Rissasille oli kerrottu. Kivi vierähti sydämeltä.

– Onneksi virkailija oli todella mukava ja suostui tuollaiseen sekoiluun. Lopulta saimme summan kasaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen...

Kentällä oli 50 henkeä lähtemässä Australian kautta Japaniin. Kun norjalaiset pääsivät lähtöselvityksestä läpi, Rissanen vihdoin uskoi, että hekin pääsisivät koneeseen.

– Kun oli meidän vuoro, virkailija pudisti päätään ja sanoi, että matkatavaroiden vuoksi kukaan ei lähtisi minnekään.

Japanin suurlähetystö oli Rissasen mukaan sopinut matkatavaroiden siirrosta Australiassa, mutta nyt tarvittavaa sopimusta ei löytynyt.

Lentokentällä oli mukana Japanin suurlähetystön edustaja, joka alkoi selvittää asiaa. Tunnin soittelun jälkeen matkustajat pääsivät koneeseen. 

”Nyt voit rentoutua, olet menossa kotiin”

Koko matkan perhe jännitti, milloin seuraava vastoinkäyminen tulee ja pilaa kotimatkan. Kun perhe oli viimeisellä lennolla Lontoosta Helsinkiin, Rissanen uskalsi viimein huokaista helpotuksesta.

– Lentoemäntä tiesi tilanteemme ja tuli meidän luoksemme. Hän sanoi, että nyt voit rentoutua, olet menossa kotiin. Se oli liikuttava hetki. Siinä purkautui kaikki väsymys ja jännitys.

Vaikka Rissanen menetti matkan aikana työnsä ja luottokortit on nyt kulutettu tappiin, perheenäiti on kiitollinen siitä, että he ovat nyt Suomessa. Rissasta kuitenkin harmittaa, kuinka "typeriä esteitä matkalla oli". 

– Kaikki viranomaiset hokivat kokoajan, että jokaisen valtion intresseissä on päästää kansalaiset omiin koteihinsa. Itse teimme kaiken niin pitkälle kuin mahdollista. 

Rissasta ihmetyttää erityisesti se, että perhe oli jo viikkoja sitten pyytänyt poikkeuslupaa Australian kautta kulkemiseen suurlähetystöstä sitä saamatta. 

– Nyt kuitenkin juuri sen poikkeusluvan turvin pääsimme pois. Olisimme säästäneet tuhansia ilman tätä byrokratiaa. 

Perheen elämää voit seurata Homestory-blogista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja