Risikko: Omaishoito hoitovapaan piiriin

Peruspalveluministerin mukaan kukaan ei voi olla pois töistä ilman palkkaa tai minkäänlaista muuta tukea.

Hoitovapaa pitäisi tuoreen peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mielestä saada vaihtoehdoksi myös iäkkäitä omaisiaan hoitaville.

- Lapsiaan hoitaville hoitovapaa on jo hyvin järjestetty, mutta aika harvalla on sellaisia säästöjä, että pystyisi jäämään töistä pois palkatta ilman minkäänlaista tukea. Nyt on vietävä eteenpäin omaishoidon ja työelämän yhteensovittamista, katsoo Risikko.

Eilen nimitetty peruspalveluministeri on saanut itselleen mieluisan tehtävän. Tässä työssä on jokaisen päätöksen yhteydessä mietittävä, miten se vaikuttaa ihmisten arkeen, sanoo Risikko.

Hoivavakuutusta ei vain varakkaiden vaihtoehdoksi

Uuden hallituksen tavoitteena on Risikon mukaan lisätä omaishoitajien määrää, koska se on selvästi edullisin tapa hoitaa iäkkäitä.

- Viime hallituskaudella annettu laki omaishoidosta oli sinänsä hyvä, mutta valitettavasti se ei kuitenkaan lisännyt omaishoitajien määrää. Yhtenä keinona ryhdytään selvittämään mahdollisuutta tukea omaishoitajia enemmän palveluilla, sanoo Risikko.

Hallitus aikoo selvittää myös, miten ihmiset voisivat turvata vanhuuden päivänsä hoivavakuutuksen tai valtakunnallisen rahaston avulla. Tästä ei Risikon mielestä saisi kuitenkaan tulla vain varakkaiden vaihtoehto. Erilaisia sormiharjoitelmia hyvän mallin kehittämiseksi on jo tehty.

Etäisyyksien kasvaessa ensihoito saatava kuntoon

Palveluja ei saada riittäviksi pelkästään syytämällä rahaa. Risikon mielestä kuntien pitäisi keskittyä yhteistyösuunnitelmissaan nimenomaan palvelujensa kehittämiseen eikä vain erilaisiin kuntaliitosmalleihin.

Risikkoa ovat alkaneet huolestuttaa erikoiset ratkaisut, joilla kunnat kaivattua yhteistyötään rakentavat. Hän pohtii, onko puitelaki sittenkin liian väljä ja olisiko ohjausta pitänyt olla enemmän.

- Nyt näyttää siltä, että palveluja keskitettäessä matkat päivystykseen saattavat kasvaa monilla kymmenillä kilometreillä. Silloin on ensiarvoisen tärkeää huolehtia tehokkaasta ensihoidosta ja sairaankuljetuksesta, tähdentää Risikko.

Kotipalvelu auttaisi perheitä uusille raiteille

Risikko toivoo, että kuntapäättäjillä olisi vihdoin rohkeutta siirtää painopistettä ennaltaehkäiseviin palveluihin ja terveyden edistämiseen, muuten ei tulevaisuudessa selvitä. Nykyisin terveyden edistämiseen käytetään koko terveydenhuollon budjetista vain yksi prosentti.

Ennaltaehkäisyä on myös lapsiperheiden kotipalvelujen kehittäminen. Viime vuosina kaikki kotipalvelun voimavarat ovat menneet vanhuksille, ja lapsiperheet ovat jääneet ilman. Monesti lyhytaikainenkin kotiapu voisi nostaa perheen uusille raiteille.

- Tietoon on tullut sellaisiakin kummallisia tapauksia, että kotipalveluja lapsiperheille on jouduttu järjestämään lastensuojelun toimenpitein. Se on aika erikoista, että näin joudutaan kiertämään.

Osaavia hoitajia ei saada ilman rahaa

Yhtenä tärkeimmistä asioista Risikko pitää hoiva-alan vetovoiman nostamista. Osaavaa henkilökuntaa ei pystytä varmistamaan, jos tarjolla on vain huonoa palkkaa raskaasta työstä.

Risikko kummastelee, mistä julkisuuteen on pulpahtanut käsitys, että kokoomus olisi luvannut hoitajille kerralla jopa 500 euron korotuksia. Tällaisia lupauksia ei hänen mukaansa ole annettu.

Risikko pitää kuitenkin historiallisena saavutuksena sitä, että nyt on ensimmäistä kertaa varattu rahaa, joilla voidaan valtionosuuksilla tukea koulutettujen naisten palkkausta alipalkatuilla aloilla. Jos hoitajien palkkausta ei saada nostettua, saattaa käydä niin että, varakkaat kunnat ostavat hoitajat köyhemmistä kunnista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat