Mainos

Rinnakkaistuonti kielletään EU:ssa

EU-tuomioistuin antoi torstaina päätöksen, joka voi estää merkkituotteiden hallitsemattoman rinnakkaistuonnin Euroopan talousalueen alueelle.

Tuomioistuin päätti, että itävaltalaisella silmälasivalmistajalla Silhouettella on oikeus estää yhtiön silmälasien tuonti takaisin EU:hun. Vuonna 1995 Silhouette myi 21 000 paria muodista poistuneita silmälasikehyksiä Bulgariaan ja käsitti, että ne myydään kuluttajille Bulgariassa. Itävaltalainen halpayritys Hartlauer kuitenkin osti kehykset ja ilmoitti kehysten myynnistä Itävallassa.

Silhouette vei asian oikeuteen, koska yhtiön silmälasien myynti tapahtuu Itävallassa optikkoliikkeiden kautta. Tuomioistuimen mukaan tavaramerkin omistajalla on oikeus kieltää tuotteen tuonti uudelleen ulkopuolisesta maasta. Sitä vastoin silmälasien myynti Itävaltaan olisi ollut mahdollista, mikäli ne olisi myyty toiseen EU-maahan. Hartlauer, joka osti silmälasit Bulgariassa, sai EU-tuomioistuimen käsittelyssä Ruotsin hallituksen tuen. Tapaus on herättänyt Ruotsissa suurta huomiota ja siellä pelätään, että halpojen rinnakkaistuotujen merkkituotteiden myynti on lopetettava. Silhouettea tukivat Itävallan, Saksan, Ranskan, Italian ja Britannian hallitukset.

EU-tuomioistuimen mukaan rinnakkaistuonnin säädökset eivät voi vaihdella EU-maasta toiseen, vaan tuotteiden on saatava liikkua täysin vapaasti Euroopan talousalueen sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.