Rikostoimittajat kummastelevat erikoisia käänteitä Viestikoekeskus-jutussa: "Syyttäjällä on ollut pallo hukassa"

Katso Rikostoimittajien koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on taas epäiltynä rikoksesta Viestikoekeskus-jutussa. MTV:n Rikostoimittajat ihmettelevät ison oikeusjutun käänteitä ja viranomaisten toimintaa. "Syyttäjällä on pallo hukassa", arvioi Pekka Lehtinen.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 Puolustusvoimien tekemää sotilastiedustelua käsittelevän artikkelin. Jutusta käynnistyi vuosia jatkunut mylläkkä, joka toi lopulta syytteet kolmelle lehden toimittajalle. Asiaa puidaan parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Toimittajia syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syyttäjän mukaan kolmikko toi julki tietoja, jotka vaaransivat Suomen ulkoista turvallisuutta.

Puolustus sekä myös Helsingin Sanomien johto ovat ihmetelleet julkisuudessa, miksi vastuuseen pantiin rivitoimittajat, eikä jutun julkaisusta päättänyt Helsingin Sanomien johto. Puolustus on ihmetellyt sitä, miksei vastuukysymyksiä ole pyritty aiemmin edes selvittämään.

Tapaus saikin eilen yllättävän käänteen, kun oikeudenkäynnissä tuli ilmi, että syyttäjä harkitsee parhaillaan, nostetaanko asiassa syyte myös lehden entistä vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä vastaan.

Niemi oli jutussa jo aiemmin epäiltynä viestintäsalaisuuden rikkomisesta, mutta rikosepäilyt kaatuivat hänen osaltaan, kun syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen. 

Toimittajien oikeudenkäynnissä ryhdyttiin eilen käymään läpi osapuolten loppulausuntoja. Syytettyjen toimittajien puolustus kummaksui tätä, sillä jos Niemeä vastaan nostettaisiin syyte vasta toimittajien oikeudenkäynnin loputtua, prosessissa jouduttaisiin mahdollisesti käymään läpi samoja asioita toiseen kertaan.

"Soutaa huopaa"

MTV:n Rikostoimittajat ruoti tapausta Uutisaamussa keskiviikkona. Viranomaisten toiminta ei ole vakuuttanut kokenutta rikostoimittaja Pekka Lehtistä.

– Soutaa huopaa, soutaa huopaa – sitähän tämä on ollut koko Viestikoekeskus-juttu, ja tämä näyttäytyy aika omituiselta näin ulkopuolelta seuranneena, hän kommentoi.

– Vähän on sellainen kuva, että siinä on syyttäjälläkin ollut pallo hukassa monta kertaa tämän prosessin aikana, Lehtinen jatkoi myöhemmin.

Rikostoimittaja Eetu Ruonakoski puolestaan kritisoi sitä, ettei varsinaisen tietovuodon tekijää ole saatu vastuuseen. Helsingin Sanomilla oli ennen kiistellyn artikkelin julkaisua hallussaan Puolustusvoimien salassa pidettäviä asiakirjoja. 

Viranomaiset eivät ole toistaiseksi selvittäneet, kuka asiakirjat toimittajille Puolustusvoimista antoi.

– Se on todella mielenkiintoista, miksi tutkinta junnaa, eikä se ole edennyt. Toimittajat ovat kyllä syytteessä oikeudessa, mutta se, joka tietovuodon varsinaisesti teki, ei ole joutunut vastuuseen, Ruonakoski kommentoi.

Katso koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta. Rikostoimittajat ruoti myös kaksoistappajaksi epäillyn viisikymppisen miehen tapausta. 

Lue myös:

    Uusimmat