Rikostoimittajat: Kaius Niemen käräjillä kiintoisa lakipulma – oliko parkkihallissa humalassa ajaminen vaarallista vai ei?

MTV:n rikostoimittajat: Kaius Niemi käräjillä rattijuopumuksesta 9:42
Kaius Niemin rattijuopumuskäräjillä edessä on mielenkiintoinen lakipulma. Katso Rikostoimittajat-keskustleu aiheesta yltä.

Helsingin Sanomien entisen päätoimittajan Kaius Niemen rattijuopumuskäräjät käydään tänään. MTV:n Rikostoimittajien mukaan oikeudessa tehdään mielenkiintoista linjanvetoa laista: oliko Niemen teko vaarallinen vai ei?

Päätoimittaja kärysi humalassa autonsa ratista Sanomatalon kellarin parkkihallissa viime marraskuussa. 

Mies oli juhlinut lähistöllä aamun pikkutunneille asti ja mennyt sitten parkkihalliin autoonsa. MTV Uutisten tietojen mukaan Niemi yritti ajaa ulos parkkihallista, mutta Sanomatalon vartijat estivät sen. 

Paikalle kutsutun poliisipartion pilliin Niemi puhalsi reilusti törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävän lukeman, eli yli 1,2 promillea. 

Niemeä syytetäänkin nyt oikeudessa törkeästä rattijuopumuksesta. Hän myöntää syyllistyneensä vain perusmuotoiseen rattijuopumukseen, eli lievempään tekoon, vaikka myöntääkin tapahtuman sinällään.

– Puolustus lähtee siitä, että Kaius Niemi ei aiheuttanut vakavaa vaaraa liikenteelle tai kenellekään muulle ihmiselle, koska se tapahtui parkkihallissa, rikostoimittaja Pekka Lehtinen avasi perusteita Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa. 

Käräjäoikeus joutuu ottamaan näkemyksen huomioon ja pohtimaan, oliko vaaran mahdollisuus olemassa, sillä rikoslain mukaan pelkkä 1,2 promillen puhallus ei automaattisesti tuo tuomiota törkeästä rattijuopumuksesta. 

– Törkeään rattijuopumukseen ei riitä se, että ylittyy 1,2 promillea, vaan teon on myös oltava omiaan aiheuttamaan vaaraa muille. On kyse siitä aiheutuiko siitä vaaraa kenellekään muulle, että entinen päätoimittaja meni autoon ja tarttui rattiin, rikostoimittaja Eetu Ruonakoski kommentoi Huomenta Suomessa.

– Erittäin mielenkiintoinen on tuo oikeuden ratkaisu, ja se saattaa tulla jo tänään, Lehtinen kommentoi.

MTV Uutiset seuraa tänään kello 13.30 alkavaa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Rikostoimittajat ruoti aamun keskustelussa myös Helsingin Puotilassa tapahtunutta ampumista, josta syytetään viisikymppistä miestä. Murhasta syytetyn miehen uskotaan olleen itse kiristyksen ja uhkailun kohteena pitkään. Koko keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat