Riittääkö kahden minuutin "supertreeni"? Ei, sanoo asiantuntija – ajatus minimitreenin riittävyydestä voi johtaa harhaan

0:45
7 minuutin tehotreeni

Kuulostavatko parin minuutin supertreenit liian hyviltä ollakseen totta? Saatat olla oikeassa.

Kuntolehdissä mainostetaan usein parin minuutin "supertreenejä". Kuulostavatko ne liian hyviltä ollakseen totta? Michiganin yliopistossa avustavana professorina työskentelevä Mark Peterson uskoo, että asia on juuri näin – ainakin, jos tavoitteesi ovat korkealla.

Lyhyellä treenillä ei voi savuttaa kaikkea

Peterson tutkii vastusharjoittelun vaikutuksia aineenvaihdunnan terveyteen ja lihasten ikääntymiseen. Vaikka Peterson ei karsastakaan ajatusta treenistä, joka "tekee kahdessa minuutissa sen, mikä normaalisti vaatii 90 minuuttia", hän muistuttaa, ettei lyhyellä treenillä voi saavuttaa kaikkea.

– Se, onko parin minuutin treeni yhtä hyvä kuin puolen tunnin tai 90 minuutin treeni, riippuu siitä, mitä tavoittelet, Peterson kertoo Men's Health -sivustolla.

– Jos tavoitteesi on juosta maraton, niin ei, kaksi minuuttia ei ole yhtä hyvä kuin puoli tuntia. Jos haluat pudottaa painoa, kaksi minuuttia ei ole yhtä hyvä kuin puolituntinen.

Petersonin mukaan ajatus siitä, että pari minuuttia korvaisi puolen tunnin treenin, on hieman harhaanjohtava.

Seitsemän minuutin treenikin on vain alku

Petersonin mukaan seitsemän minuutin treeni on jo vähän parempi kahteen minuuttiin verrattuna.

– Mutta seitsemän minuuttia on melko alhainen määrä liikuntaa suurimmalle osalle ihmisistä. Se on vain alkupiste, josta voi edistyä hyvin nopeasti, Peterson sanoo.

Hän uskoo, että ihmisen täytyy liikuntamäärään "tottuessaan" lisätä panoksia.

– Jos tekee seitsemän minuutin treenejä pari viikkoa ja huomaa, ettei treeni enää saa edes hengästymään, ei hikoiluta, ei tunnu vaikealta – no, arvaa mitä? Silloin täytyy treenata enemmän kuin seitsemän minuuttia, ja mahdollisesti myös lisätä intensiteettiä niin, että pelkän kehonpainon sijaan käytetään lisäpainoja.

Petersonin mukaan salilla ei aina pitäisi tehdä vain "minimitreeniä". Vaikka kevyt treeni voi riittää vasta-alkajalle, muutamien viikkojen kuluessa kyvyt kuitenkin kasvavat, jolloin pieni treeni kaksi kertaa viikossa ei enää riitä.

Lyhytkin kuntoilu on "parempi kuin ei mitään"

Peterson kehottaakin treenaamaan nautinnollisesti. Silloin ei tarvitse miettiä, joko vartti on kulunut.

– Jos sinulla on 15 minuuttia aikaa treeniin, olisi parempi käyttää tuo vartti treenaamiseen ja saada siitä irti mahdollisimman paljon, Peterson vinkkaa.

Peterson kuitenkin muistuttaa, että mikäli aikaa on vain vartin tai kymmenen minuutin treeniin, se kannattaa – yksikin minuutti treeniä on näet enemmän kuin nolla!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja