Mainos

Riipaiseva siirtolaistarina toi esikoiskirjapalkinnon

Maaginen siirtolaistarina ja umpisuomalainen sukupolviromaani kävivät tiukan kisan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voitosta.

Voittajaksi selvisi Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia (Otava), jossa Suomeen muuttaneen kosovolaisperheen tarina kuvataan kantaväestöä mairittelematta.  

Toiseksi jäi Tommi Kinnusen Neljäntienristeys (WSOY), joka palkintoraadin mukaan olisi parin muun kirjan ohella selviytynyt tavallisena kirjavuonna helposti voittajaksi.  

Palkintoraati lumoutui Statovcin tarinassa muun muassa siitä, miten ikivanhat kissa- ja käärmesymbolit saavat uuden merkityksen.  

– Hän luo niiden avulla oman siirtolais-homoeroottis-suomi -mytologiansa. Eikä sitä tarvitse ymmärtää. Se on runoutta, kirjallisuustoimittaja Antti Majanderin johtama raati perustelee valintaa.  

Statovcin arvoituksellinen kissa lyöttäytyy baarissa nuoren maahanmuuttajamiehen seuraan ja alkaa haastaa tätä kantaväestön kaikkitietävällä nuotilla.   

"Kissan mielestä pelot olivat turhia. Se ei tuntunut tajuavan, mitä kaikkea voisi sattua, jos vain ymmärtäisi pelätä. Kissa keskeytti vasta-argumenttini sanomalla, että eikö nyt kuitenkin kannattaisi vain keskittyä opiskeluun, sillä kissa piti opiskeluani aivan erityisen hienona asiana -eihän suomi ole sinun äidinkielesi, se huomautti älykkäästi ja jäi odottamaan, että kehuisin sen suurenmoista oivalluskykyä ja tarkkaavaista silmää."  
  
Putous-suosikille erikoismaininta  
  
Kosovossa syntynyt Statovci muutti perheineen Suomeen jo 2-vuotiaana. Hän opiskelee yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista Aalto-yliopistossa.  

Raadin mukaan lahjakkuus paistaa Statovcin romaanissa läpi. Hän voi tehdä mitä tahansa ja lukija uskoo sen.   

– Romaani upottaa lukijan realistisen tapahtumien kuvailun jälkeen yhtäkkiä unenomaiseen poeettiseen näkyyn. Tällaista kirjoittamista ei opeteta missään, raati perustelee.  

Esikoiskirjapalkinnon saajaksi oli ehdolla kymmenen kirjaa. Neljäntienristeyksen lisäksi erikoismaininnan saivat Henni Kitin Elävän näköiset (WSOY) sekä Putous-suosikki Antti Holman teatterimaailmasta kertova Järjestäjä (Otava).  

15 000 euron palkinto jaettiin illalla Helsingissä. Statovci ilmoitti kustantajansa välityksellä, ettei anna etukäteen haastatteluja.  
  
  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.