Mainos

Rice yllätysvierailulla Irakissa

Ricen tarkoituksena on tukea Irakin uutta hallitusta, jonka työtä vaikeuttavat väkivaltaisuudet ja poliittiset kiistat. Bagdadissa on löydetty kymmeniä teloitustyyliin surmattua ruumista.

Condoleezza Rice

Irakiin yllätysvierailulle saapunut Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on tavannut matkansa aluksi kurdijohtaja Massoud Barzanin Salahuddinissa maan pohjoisosan kurdialueella. Iltapäivällä Rice tapasi Bagdadissa pääministeri Ibrahim Jaafarin ja presidentti Jalal Talabanin.

Rice antoi voimakkaan luottamuslauseen pääministeri Jaafarin johtamalle hallitukselle.

- Minulla on syvä luottamus Irakin johdon osoittamaan johtajuuteen ja Irakin kansan omistautumiseen, Rice sanoi Bagdadissa.

Hän kehotti tapaamisen aikana irakilaisia kärsivällisyyteen, jotta väkivaltaisuudet Irakissa saataisiin loppumaan.

- Irak on nousemassa pitkästä kansallisesta tyranniuden painajaisesta vapauteen, Rice totesi.

Rice ja Jaafari keskustelivat mm. tarpeesta vahvistaa Irakin turvallisuusjoukkoja ja perustaa hallitus, joka edustaa niin shiiojen, kurdien kuin sunnimuslimienkin näkemyksiä. Jaafarin hallituksen tämänhetkisessä kokoonpanossa ministereiden joukossa on vain muutama sunnimuslimi. Hallituksen alkutaivalta on tukaloittanut myös väkivaltaisuuksien kiihtyminen. Kahdessa viikossa on kuollut 400 ihmistä.

Rice tapasi matkansa aluksi kurdijohtaja Massoud Barzanin Salahuddinissa maan pohjoisosan kurdialueella. Rice ja Barzani pitivät tapaamisensa jälkeen yhteisen lehdistötilaisuuden, missä kaksikko korosti pyrkimystä demokraattisen Irakin liittovaltion rakentamiseen. Rice kertoi uskovansa, että vireillä oleva perustuslakihanke saadaan valmiiksi sille asetettuun takarajaan mennessä.

Ricen matkasta ei kerrottu ennakkoon ja se toteutettiin tiukkojen turvatoimien vallitessa. Pohjois-Irakista Rice lensi Bagdadiin, jossa hän tapasi myös amerikkalaisia sotilaita ja diplomaatteja. Ricen mukaan Irakin vapauttamista Saddam Husseinin ikeestä saatetaan vielä joskus verrata rautaesiripun murtumiseen Euroopassa.

Yli 30 ruumista löydetty Irakissa

Irakissa on löydetty 34:n teloitustyyliin surmatun miehen ruumiit, kertovat maan viranomaiset. Uhrit on ammuttu tai surmattu muuten ja joissakin ruumiissa on merkkejä kidutuksesta.

Bagdadissa Sadrin shiia kaupunginosan liepeillä sijaitsevalta kaatopaikalta löydettiin 13:n ammutun miehen ruumiit. Kaupungin eteläpuolella Iskandarijahissa löydettiin 11 ruumista ja Ramadissa 10 kuollutta sotilasta, joiden kurkut oli viilletty auki.

Irakin kapinalliset surmaavat usein Yhdysvaltain armeijan tai maan hallituksen kanssa yhteistyössä olevia tai sellaisiksi epäiltyjä ihmisiä.

Isku Baguban kuvernööriä vastaan

Baqubassa tehtiin aamulla kaupungin kuvernööriä vastaan murhayritys, jossa kuoli viisi tai kuusi poliisia ja siviiliä. Dijalan kuvernööri Raad Rashid kertoo armeijan upseeriksi pukeutuneen miehen räjäyttäneen itsensä, kun kuvernöörin turvamies kiinnitti häneen huomiota. Melkein samanaikaisesti toinen itsemurhaiskijä kävi lähistöllä poliisipartion kimppuun. Räjähdyksissä haavoittui yli 20 ihmistä.

Viestimet kertoivat myös kahden virkamiehen surmasta. Korkea-arvoinen ulkoministeriön virkamies ammuttiin Bagdadissa kotinsa edustalla eilen illalla, kertoo Al-Iraqija-televisiokanava.

Tänään aamulla asemiehet ampuivat teollisuusministeriön virkamiehen ja hänen autonkuljettajansa Gazalijan alueella, kun nämä olivat työmatkalla autolla.

(MTV3-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 15.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.