Mainos

Riadin pommi-iskun uhrimäärä nousee

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa on jatkettu lauantaiyönä tehdyn itsemurhaiskun tuhojen raivaamista. Iskussa kuoli toistakymmentä ihmistä.

Ainakin 17 ihmistä sai surmansa ja yli sata haavoittui Saudi-Arabian pääkaupunkia Riadia myöhään eilen ravistelleessa itsemurhaiskussa, kerrottiin maan televisiossa. Raivaustyöt räjähdyspaikalla olivat kuitenkin edelleen kesken.

Sisäministeriö ilmoitti aiemmin sunnuntaina kuolonuhrien määräksi 11. Suurin osa haavoittuneista sai vain lieviä vammoja, mutta 25 ihmistä oli tänään edelleen sairaalahoidossa.

Uutistoimisto SPA kertoi, että kuolonuhrit ovat kansallisuudeltaan saudeja, sudanilaisia, egyptiläisiä ja libanonilaisia. Surmansa saaneista viisi on lapsia. Kuolonuhreja uskottiin alun perin olleen jopa 30. Haavoittuneiden joukossa on uutistoimiston mukaan neljä yhdysvaltalaista ja kuusi kanadalaista, jotka kaikki yhtä kanadalaista lukuun ottamatta ovat syntyjään arabeja. Yhdysvaltain ulkoministeriö kumosi kuitenkin tiedot amerikkalaisista haavoittuneista iltapäivällä. Arabisyntyisillä haavoittuneilla saattaa kuitenkin olla kahden maan kansalaisuus. Haavoittuneiden joukossa on lisäksi afrikkalaisia, arabeja, aasialaisia ja romanialaisia. Suurin haavoittuneiden ryhmä ovat libanonilaiset, joita on 53.

Lähetystöt hälytystilassa

Kaikki länsimaiden lähetystöt olivat iskun jäljiltä hälytystilassa, ja ne kehottivat kansalaisiaan pysymään sisätiloissa. Yhdysvaltain Riadin-suurlähetystö varoitti lisääntyneestä terroriuhasta jo perjantaina ja piti edustustonsa kiinni eilen.

Pommi räjähti Muhayan alueella, missä asuu pääasiassa muista arabimaista muuttaneita. Silminnäkijöiden mukaan räjähdystä edelsi tulitaistelu, jonka jälkeen räjähteillä lastattu auto ajoi vartioidulle asuinalueelle ja räjäytettiin siellä. Saudiviranomaisten mukaan iskun takana on al-Qaida-verkosto.

Muhaya sijaitsee vajaan kolmen kilometrin päässä Riadin diplomaattialueesta, jossa sijaitsevat muun muassa Yhdysvaltain ja Britannian lähetystöt. Myös Saudia-Arabian kuningasperheellä on asuntoja lähistöllä. Yksi maan sisäministerin, prinssi Nayefin, asunnoista on vain vajaan kilometrin päässä räjähdyspaikasta.

Hyökkäys tehtiin muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana ja vain vajaat puoli vuotta sen jälkeen, kun Riadissa tehtiin 12. toukokuuta useita iskuja länsimaisiin kohteisiin. Iskuissa kuoli 35 ihmistä.

Riadissa suomalaisia

Saudi-Arabiassa on runsaat kaksi sataa suomalaista. Riadissa toimiva Suomen lähetystö on kehottanut heitä nyt erityiseen varovaisuuteen. Lähetystöstä kerrotaan, että tilanne maassa on selvästi jännittynyt uusien terrori-iskujen pelossa.

(MTV3 - STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 09.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.