Mainos

Remontti-Reiska pinnoittaa lasikuitutapetin

Joskus tulee tarve tasoittaa voimakaskuvioinen lasikuitutapetti. Siihen on käytännössä kolme keinoa. Ensinnäkin ylitasoitus sopivalla laastilla ja hionta. Toinen vaihtoehto on päällystys 6 mm paksuisella saneerauskipsilevyllä, joka nauhoitetaan kuten uusi kipsilevyseinä ja maalataan ja tapetoidaan sen jälkeen. Kolmas keino on tapetointi niin sanotulla tasoitetapetilla, jonka voi sitten tapetoida tai maalata. Tässä katsotaan, kuinka viimeksi mainittu keino käytännössä toteutetaan.

Tasoitetapetti kiinnitetään puskusaumaan seinäliimalla – ei siis liisterillä. Tapetti on suhteellisen paksua ja lasikuituvahvisteista, mutta repeää silti melko helposti, mikä on syytä ottaa huomioon esimerkiksi putkien läpivientien ja seinäsähkörasioiden kohdalla. Lasikuidusta irtoaa hienoa pölyä ja sen takia kannattaa sonnustautua pitkähihaiseen paitaan ja hansikkaisiin. Herkempinenäisen kannattaa harkita myös hengityssuojaimen käyttöä.

Liimaa on levitettävä seinään kauttaaltaan, tasaisesti ja sopiva määrä. Ei kannata valmistella liian suurta aluetta kerrallaan, koska se saattaa mahdollisesti kuivua ennen kuin tapetin kanssa ehditään kohdalle. Silloin tapetti ei enää tartu kiinni. Työn jälkeä voi parhaiten tarkastella halogeenilampulla, joka seinää pitkin valaistaessa paljastaa mahdolliset ilmakuplat ja muuta epätasaisuudet. Kuplat on painettava välittömästi kiinni pintaan ennen liiman kuivumista.

Myös nurkat tulee tehdä puskusaumalla. Tapetti on niin paksua, että limisauma jäisi näkyviin liian selvästi. Asetetaan siis kaistojen reunat reilusti päällekkäin – lähtevä tapetti päällimmäiseksi – vedetään veitsellä viilto molempien läpi koko korkeudelta ja vedetään näin syntyneet, kapeat reunasuikaleet pois.

Pintatapetointi tapahtuu tavalliseen tapaan. Kun huoneen korkeus on tarkistettu, vuodat leikataan kohdistusvaran mukaisesti kolmesta tai neljästä päällekkäin asetetusta rullasta sopivan mittaisiksi ja liisteröidään. Kunkin vuodan liisteröity pinta taitetaan itseään vasten siten, että ylös tulevasta päästä taitetaan yksi ja alaosasta kaksi kolmannesta, kääritään rullalle ja annetaan vettyä. Pinnalle joutunut liisteri on syytä poistaa välittömästi vaikkapa puhtaalla sienellä.

Oikea vettymisaika vaihtelee tapetin mukaan, joten valmistajan ohje on syytä tarkistaa huolellisesti. Reilusti lisäaikaa saadaan sillä, että pannaan liisteröidyt vuotarullat odottamaan vuoroaan jätesäkkiin, jonka suu pidetään ummessa. Tällöinkin kannattaa käyttää vuodat liisteröintijärjestyksessä.

Vuodat nostetaan seinälle alkaen huoneen nurkasta. Tämän tapetin leveys oli 53 cm, joten ensimmäistä vuotaa varten seinään merkittiin tarkasti pystysuora, ohut, katkonainen apuviiva 51 cm päähän nurkasta. Jatkettaessa tapetointia seuraavan seinän puolelle edellä mainitulla tavalla saadaan hiukan pelivaraa, koska nurkat ovat usein vinoja. Nurkkaahan ei saa missään tapauksessa tapetoida täydellä vuodalla, vaan se saa kääntyä toiselle seinälle enintään pari, kolme senttiä. Tapetti "oikaisee" kuivuessaan ja jos käytetään täyttä leveyttä se irtoaa nurkasta. Jokainen voi kuvitella, miltä lopputulos silloin näyttää!

Lisätietoja tässä käytetystä tasoitetapetista: Sandudd, www.sandudd.fi

(JKA 15.12.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.