Mainos

Reittiopas laskee päästöt ja kulutetut kalorit - suklaapaloina

Jos kävelee Hakaniemen torilta Pasilan asemalle, henkilön hiilidioksidipäästöt ovat nolla kiloa ja hän kuluttaa 155 kilokaloria. Jos taas menee autolla, päästöt ovat 121 kiloa vuodessa, mutta kaloreita kuluu nolla.

Pääkaupunkiseudun ihmiset voivat nyt konkreettisemmin tarkkailla sitä, miten heidän matkustusmuotonsa vaikuttavat hiilidioksidipäästöihin. HSL:n Reittioppaan uusi laskuri kertoo reittihaun yhteydessä valitun reitin ja kulkumuodon päästöt. Päästölaskuri vertaa joukkoliikennematkan päästöjä henkilöautolla tehtyyn matkaan.

- Kävelyhän on aina hyvä vaihtoehto, mutta monet matkat ovat siihen liian pitkiä. Palvelun avulla voi seurata, miten paljon päästöihin voi vaikuttaa, kertoo projektipäällikkö Anna Planting HSL:ltä.

Laskuri ottaa huomioon bussien ajossa syntyvät päästöt. Henkilöauton päästöt on laskettu olettaen, että autossa on yksi henkilö. Jos matkustajia on useampi kuin yksi, lasketaan henkilökohtainen hiilidioksidipäästö jakamalla laskurin ilmoittama luku matkustajien määrällä.

Laskurista näkee myös, kuinka paljon henkilöautoiluun verrattuna päästöjä voi vähentää, jos valitsee pyöräilyn tai kävelyn tai käyttää joukkoliikennettä. Lisätietosivulta selviävät myös eri kulkumuotojen päästöjen laskentaperiaatteet.

- Palvelu tuli käyttöön toissapäivänä, ja saatu palaute on positiivista, Planting sanoo.

Suklaapalat näyttävät, paljonko kaloreita kuluu

Päästöjen lisäksi laskuri laskee myös kulkijan energiankulutusta, jota havainnollistetaan kilokaloreiden lisäksi suklaapaloina. Laskuri ottaa huomioon joukkoliikennematkojen kävelyosuudet ja laskee kalorinkulutuksen näille osuuksille. Myös kävellen ja pyöräillen kuljettujen matkojen kalorinkulutus selviää laskurista.

Reittioppaan laskuri on kehitetty osana Julia 2030 -ilmastohanketta, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun päästöjä koetetaan vähentää 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Liikenne on vain yksi osa hiilidioksidipäästöistä.

- Hanke on pääasiassa osoitettu kaupungeille ja niiden kokonaispäästöjen vähentämiselle, mutta esimerkiksi Reittioppaan uusi palvelu palvelee hyvin asukkaidenkin hiilidioksidipäästöjen seuraamista, sanoo Susanna Kankaanpää HSY:ltä.

Tutustu palveluun: Reittiopas.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.