Reino Nordin on ollut yli 1,5 vuotta ilman päihteitä: "Jos on paska päivä, niin ainakaan ei ole darra"

1:54
MTV Uutiset kävi Reino Nordinin kanssa luistelemassa Brahenkentällä Helsingin Kalliossa.

Reino Nordin puhuu MTV:n laajan haastattelun toisessa osassa neljännestä lapsestaan, päihteettömyydestään, elokuva-alasta ja tulevaisuudesta.

Hiljattain vuoden artistiksi Emma-gaalassa ehdolla ollut Reino Nordin, 35, on noussut viime vuosina Suomen suosituimpien musiikkinimien joukkoon.

Helmikuun alussa uuden sooloalbumin Cara Mia julkaisseen Nordinin vuosi 2018 oli menestyksekäs: singlet menestyivät, mies esiintyi kesäfestivaalien päälavoilla ja Nordinin sekä hänen puolisonsa Maria Nordinin perheeseen syntyi kolmas lapsi Reina.

– Menestyksessä on se ongelma, että kun menestyy, sitä alkaa pelätä, että se katoaa. Sama koskee rakkautta: rakastut, sitten jossain vaiheessa tajuat, että menetät sen rakkauden ja se oireilu siitä, että tajuat, että menetät sen, voi aiheuttaa sen menettämisen tai sen, että pilaa sen, Nordin pyörittelee.

– Se pelko on omituinen, mutta myös tosi kasvattava asia. Nykyään, kun olen niin tasapainoinen ihminen..., laulaja jatkaa ja purskahtaa nauruun.

Nordin kuvailee mielensä venyneen kuminauhaksi.

– Vaikka tulee ärtymystä tai vastoinkäymisiä, jos vaikka ulkona sataa, tilillä ei olekaan ihan niin monta sataatuhatta euroa kuin haluaisi, tai mikä nyt onkaan suomalaisen suurin ongelma, niin sitä on oppinut venyttämään mieltään niin, että se ei haittaa vaan se menee ohi, Nordin sanoo.

– Ihmiset jumittavat paljon siinä, mitä muut ihmiset heistä ajattelevat. Se on tavallaan mielen kärsimysnäytelmää, jota he pyörittävät, niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa. On hienoa, jos menestyy, mutta varmasti tulee harmaitakin päiviä. Kaikki huiput tasoittuvat. Ei tarvitse voittaa, hävitä, kärsiä tai nousta johonkin. Jos on koko ajan läsnä, se riittää.

Laulaja on niin sanotusti hieman hurahtanut kyseisiin asioihin.

– Puhuimme ensin Cara Mia -levyyn liittyneistä paineista ja huomasin lopulta kertovani elämän tarkoituksen tässä samalla, hän nauraa.

– Nyt julkaistaan uusi levy ja totta kai se jännittää. Samaan aikaan on kuitenkin oudon rauhallinen olo. Sitä miettii, että pitäisi varmaan jännittää enemmän ja menettää yöunensa, mutta samaan aikaan minä, lautapelejä pelaava neljän lapsen isä, olen vain, että "äh, chill the fuck out". Katso jotain tv-sarjaa ja nukahda.

Miestä ei huoleta edes uuden albumin mahdollinen floppaus.

– Jos se floppaa, sitten purraan hammasta ja tehdään lisää musiikkia. Enemmän tietenkin haaveilen siitä, että levystä tulee jättimenestys. Albumi on toki striimannut jo kultaa. Eli ihan täyttä floppia siitä ei tule, Nordin toteaa.

Reino ja Maria Nordinin kolmas yhteinen lapsi syntyi heinäkuussa 2018. Perheen uusin tulokas on pysynyt terveenä.

– Kaikki on mennyt tosi hyvin. Lapsella oli flunssa, joka kesti päivän. Vähän se köhäisi, nyt se taas hymyilee. Se on jotenkin hullua, miten lapsi vain hymyilee. Täysin avuton ihminen, joka ei osaa mitään, mutta on silti fiiliksissä koko ajan. Mikä elämänasenne! Jos lapsi vain pidetään jotenkin nesteytettynä, se on vaan koko ajan, että "hei jee", Nordin kertoo innoissaan.

– Toisaalta taas, jos ei saa käsiinsä sitä yhtä haluamaansa palikkaa, kaikki hajoaa ja sitä on muka valtuudet huutaa ihmisille. Mutta on se ollut kyllä huikea kakara.


Nordin toteaa olleensa viimeisten vuosien aikana enemmän läsnä lastensa elämässä kuin aiemmin. Täysi päihteettömyys on jatkunut yli puolentoista vuotta.

– Se on jokapäiväinen kiitollisuuden aihe. Jos tulee sellainen fiilis, että onpa paska päivä, voin aina todeta, että ainakaan ei ole darra, hän sanoo.

– En ole katunut päivääkään. Eikä ole tullut mitään haikailuja päihteiden perään. Kai siinä joku lehti sisällä värähti ja tajusin, mitä sillä kaikella yritti päästä pakoon ja turruttaa. Siinä on ollut paljon käsittelemistä.

Laulaja päätyi otsikoihin tammikuussa 2017, kun poliisi pysäytti hänet epäiltynä rattijuopumuksesta sekä huumausainerikoksesta.

– Päihteiden jättäminen on ollut myös iso psykologinen muutos. Esimerkiksi pianon soittaminen – nyt istun himassa niin paljon, että pianoa tulee soitettua. Olen huomannut, että pystyn kehittymään ja aivot ovat ihan erilaisessa tilassa, Nordin toteaa.

– Vaikka en ole ikinä ollut mikään ördääjä, olen saastuttanut itseäni ihan riittävästi, niin, että se on katkaissut aivotoiminnan joka yö. Ongelma on ollut se, että minulla on niin sitkeä keho, etten ole ollut ikinä pahasti päihtynyt, mutta kuitenkin täynnä jotain toksiineja. Se vaikuttaa etenkin aivotoimintaan.

Nordin on myös näyttelijä. Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Hymypoika (2003) ja Vuonna '85 (2013) sekä viimeksi supersankarielokuvassa Rendel (2017) ja jännityssarjassa Karppi (2018).

– Otin juuri vastaan roolin Karppi-sarjan toiselta kaudelta, kun Rike Jokela (sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja) pyysi mukaan. Ei se mikään maailmankaikkeuden suurin rooli tule olemaan, mutta suostuin siihen eräänlaisena harjoitteena, Nordin toteaa.

– Elokuva-ala on vaan niin köykäinen ala. Enkä halua tällä lausunnolla suututtaa ketään. Olen suututtanut ihan tarpeeksi ihmisiä ja ollut silti ihan oikeassa. Nuorena, kun on radikaali, saa sanoa mitä haluaa. Ja ainahan saa sanoa, mitä haluaa, Nordin naurahtaa.

Reino Nordin on kiitollinen siitä, että on saanut näytellä. Hän ei sulje pois elokuvien tai televisioviihteen tekemistä jatkossakin.

– Olen saanut paljon oppia siitä. Paras juttu, mitä olen omasta mielestäni tehnyt elokuvapuolella, on Rakkaudella, Maire (Veikko Aaltosen ohjaama elokuva vuodelta 1999). Se oli sinänsä luonnerooli: alkoholistin poika. Toisaalta, se on melkein kenen tahansa suomalaisen luonnerooli. Mutsikin kyllä nykyään osaa käyttäytyä, Nordin sanoo.

– Niin kauan, kun saan laulaa ja tehdä sitä mitä haluan, olen tyytyväinen. Sille puolelle (musiikki) minulla on paljon annettavaa ja siellä on paljon itsestä kiinni, mitä saa. Ei tietenkään täysin, mutta elokuva-alaa enemmän, laulaja toteaa.

Missä Nordin uskoo olevansa kymmenen vuoden päästä, vuonna 2029?

– Toivottavasti plakkarissa on kolme ikivihreää hittiä. Se riittäisi hyvin. Toivottavasti tehdään isoja keikkoja hyvien muusikoiden kanssa. Toivottavasti nauran ja olen iloinen, hän sanoo.

– Toivottavasti saan laulaa. Se on niin siistiä hommaa. Toivottavasti maailma on myös kunnossa. On noita lapsia tullut tehtyä, niin olisi kiva, jos olisi jotain meininkiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja