Reilun kaupan viikot

Reilun kaupan viikkoa vietetään tänä syksynä 18-26.10. Reilun kaupan viikon ideana on tuoda Reilun kaupan tuotteet tutuiksi ihmisille sekä kertoa Reilun kaupan merkistä ja sen merkityksestä kolmannen maailman viljelijöille. Reilun kaupan edistämisyhdistyksen yhteistyökumppaneina toimivat Maailmankauppojen Liitto ja Luonnonsuojeluliitto.

Eri puolilla Suomea järjestetään tempauksia Reilun kaupan puolesta. Ruokakaupoissa Reilun kaupan viikkoihin panostetaan erityisesti - vapaaehtoiset järjestävät Reilun kaupan tuotteiden maistatuksia kymmenissä kaupoissa ympäri maata. Maistatuksia järjestetään myös eduskunnassa, seurakunnissa, kehitysmaakaupoissa, korkeakouluissa ja maailmankaupoissa. Tiistaina 22.10. banaanipukuiset vapaaehtoiset kiertelevät Helsingin keskustassa, jakavat esitteitä ja kertovat Reilun kaupan periaatteista.

Helsingissä järjestetään Reilun kaupan viikolla nicaragualaisista kahvinviljelijöistä kertova valokuvanäyttely. Valokuvaaja Raisa Karjalainen otti kuvat vieraillessaan Boacon maakunnassa sijaitsevassa Cosatinin osuuskunnassa touko-kesäkuussa. Kuvat kertovat Reilun kaupan järjestelmän vaikutuksista viljelijöiden ja heidän perheidensä elämään: Reilun kaupan ansiosta Cosatinissa on voitu muun muassa korjata ja sähköistää pienviljelijöiden asuntoja, hankkia kodinkoneita ja lisää viljelymaata. Boacon kultaa -näyttely on nähtävillä kulttuuriareena Gloriassa 18.10. - 3.11.

Huomio kahvintuottajien ahdinkoon

Perjantaina 18.10. alkavalla reilun kaupan viikolla Reilun kaupan edistämisyhdistys muistuttaa suomalaisia maailmanlaajuisesta kahvikriisistä, joka on heikentänyt kehystysmaiden tuottajien asemaa entisestään. Noin 25 miljoonaa kehitysmaiden kahvinviljelijää ovat vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa, koska kahvin ylitarjonta on painanut raakakahvin hinnan ennätyksellisen alas.

Kansainvälisen kehitysjärjestö Oxfamin mukaan raakakahvista maksetaan maailmanmarkkinoilla enää noin reilu dollari kilolta, kun tuotantokustannukset ovat keskimäärin 1,76 dollaria kilolta. Kahvin tarjonta on viime vuosina kasvanut yli kaksi prosenttia vuodessa. Samaan aikaan kulutus on lisääntynyt enimmillään 1,5 prosentin vuosivauhdilla. Reilun kaupan edistämisyhdistyksen mukaan erityisesti Vietnamin nousu maailman toiseksi suurimmaksi kahvintuottajaksi ja ykköstuottaja Brasilian tuotannon kasvu ovat lisänneet kahvin tarjontaa.

Kahvikriisin sai alkunsa, kun markkinoiden sääntely purettiin. Kahvintuotantoa ja hintoja säätelevä kansainvälinen sopimus kaatui erimielisyyksiin ja USA:n vastustukseen vuonna 1989. Reilun kaupan edistämisyhdistyksen mukaan kahvin halpuus huolestuttaa myös paahtimoita sillä kahvin laatu kärsii kun tuottajat eivät pysty huolehtimaan tiloistaan.

Reilun kaupan järjestelmä on nykyisessä markkinatilanteessa tarpeellisempi kuin koskaan, sanoo Lasse Kosonen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä. - Järjestelmä varmistaa, että tuottajalla maksetaan kahvista oikeudenmukainen hinta.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja