Rehn: Sotarikolliset saatava oikeuden eteen

On erittäin tärkeää, että Jugoslavian sodan suurimmat sotarikolliset saadaan Haagiin oikeuden eteen, sanoi YK:n ihmisoikeustarkkailija Elisabeth Rehn tänään. Rehn osallistui Norjassa Punaisen Ristin konferenssiin, jossa käsiteltiin humanitaarista apua maiden sisäisissä konflikteissa.

Rehnin mukaan rikollisten tuominen oikeuden eteen on ainoa tapa, jolla voidaan osoittaa lapsille, että totuus ja oikeus vallitsevat yhä maailmassa. Jugoslavian sisällissota edusti uudenlaista konfliktityyppiä - valtioiden välillä syntyy vähemmän sotia, kun taas valtioiden sisällä ihmiset joutuvat yhä useammin sotaan keskenään. Uhrit ovat yhä useammin siviilejä, mikä tekee sodanjälkeisen yhteiskunnan jälleenrakennuksen yhä vaikeammaksi.

-Normaalissa sodassa sotilaat taistelevat sotilaita vastaan. Jugoslaviassa sotilaat sotivat siviilejä, lapsia, naisia ja vanhuksia vastaan. He ryöstelivät, raiskasivat ja polttivat ihmisten koteja, Rehn sanoi. Rehn viittasi suomalaisiin sotaveteraaneihin, jotka ovat arvostettuja kansalaisia. Samoin ei ole entisen Jugoslavian sotilailla. He ovat hyljeksityintä luokkaa, joiden kanssa perhekään ei usein halua olla tekemisissä.

Tässä mielessä ei ole Rehnin mukaan ihmeellistä, että entinen Bosnian serbiarmeijan komentaja Ratko Mladic oleilee pelkästään omien joukkojensa keskuudessa. Mladicin alaisuudessa sotilaat olivat jotakin, ilman häntä he eivät ole mitään, sanoi Rehn. Sodan siviiliuhrit, raiskaukset, perheenjäsenien menettäminen, miinojen aiheuttamat loukkaantumiset - Rehnin mukaan ihmiset ovat sodassa kokoneet asioita, jotka tuovat ongelmia entisen Jugoslavian alueen uusille valtioille.

Rehn kertoi mm. naisesta, joka enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti synnytti raiskauksesta alkunsa saaneen lapsen. Synnytyksen jälkeen nainen alkoi tuntea rakkautta pieneen tyttöönsä, mutta ympäristö painosti naista voimakkaasti antamaan lapsen pois adoptoitavaksi. -Monet asiat eivät pääse ikinä Haagiin, haavat ovat yksinkertaisesti liian syviä.

Rehn vetosi voimakkaasti panostamaan lapsiin, kun entisen Jugoslavian aluetta jälleenrakennetaan. Hänen mukaansa lasten piirustukset olivat sodan aikana mustia ja synkkiä, täynnä surevia naisia, tulipaloja ja ruumiita. Nyt piirustukset ovat valoisia ja värikkäitä kukkineen ja koirineen. -Tuokaa lapset yhteen, saakaa heidät pelaamaan jalkapalloa, tekemään kaikkea mahdollista yhdessä. Jos onnistumme tukemaan lapsia tällä alueella, on ponnisteluillamme ollut merkitystä, hän totesi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat