Mainos

Rehn: EU valmis neuvotteluihin Montenegron kanssa

Montenegro toivoo Serbiasta irtautumisen vauhdittavan sen pääsyä EU:hun. Serbia puolestaan sanoo hyväksyvänsä sunnuntaisen kansanäänestyksen tuloksen.

Euroopan unionin komissio on valmis käynnistämään lähentymisneuvottelut itsenäisen Montenegron kanssa, sanoo laajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn.

EU on käynyt tähän saakka lähentymisneuvotteluja Serbia-Montenegron valtioliiton kanssa. Montenegro on kuitenkin irtautumassa liitosta sen jälkeen, kun kansalaisten enemmistö asettui itsenäisyyden kannalle sunnuntain kansanäänestyksessä.

Rehnin mukaan komissio tarjoaa yhteistyötä vastaisuudessa sekä Montenegrolle että Serbialle. Serbian osalta neuvottelujen eteneminen riippuu kuitenkin siitä, toimiiko maa aktiivisemmin sotarikollisten kiinni saamiseksi.

Serbia-Montenegron neuvottelut ovat olleet vaikeuksissa juuri siksi, että Serbia ei ole pidättänyt entistä kenraalia Ratko Mladicia. Montenegro on toivonut, että sen omat neuvottelut voisivat edetä nopeammin itsenäistymisen jälkeen.

Lähentymisneuvottelut ovat varsinaisten jäsenyysneuvottelujen esiaste. Niiden aloittaminen Montenegron kanssa vaatii jäsenmaiden hyväksynnän.

Serbia hyväksyy Montenegron kansanäänestyksen tuloksen

Serbian presidentti Boris Tadic hyväksyy Montenegron kansanäänestyksen tuloksen, jonka mukaan itsenäisyyttä kannattavat voittivat.

Montenegron itsenäistymistä kannatti 55,5 prosenttia äänestäneistä. Tadic kertoi tuloksen hyväksymisestä tiedotustilaisuudessa tänään Belgradissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Serbian johto arvioi Serbian ja Montenegron valtioliiton päättymistä kansanäänestyksen seurauksena.

Euroopan unioni oli asettanut 55 prosenttia vähimmäismääräksi, joka oli saatava tuloksen pitämiseksi pätevänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.