Ravustuskaudella vaisu avaus

Keskiviikkona alkaneen ravustuskauden ensimmäiset saaliit ovat olleet harvinaisen vähäisiä. Etelä-Suomen vesistöihin istutettua täplärapua on jo myynnissä, mutta lähinnä Keski- ja Itä-Suomen vesistä pyydettävä kotoinen jokirapu on esimerkiksi Helsingin rapumarkkinoilla ollut toistaiseksi harvinaisuus.

-Tämä johtuu alkukesän viileistä säistä. Rapujen elämänrytmi on kylmissä vesissä viivästynyt. Eri puolilta maata tulleiden tietojen mukaan isommat täpläravut ovat vasta vaihtamassa kuortaan ja jokiravut ovat valmistautumassa kuorenvaihtoon. Sen aikana rapu on piilossa eikä liiku. Kun vedet vihdoin ovat lämmenneet ja kuorenvaihto on ohi, niin tilanne saattaa räjähdysmäisesti muuttua, ennakoi Raputietokeskuksen rapubiologi Japo Jussila.

Ravustuskauden ensimmäisinä päivinä pyydetyt ravut ovat olleet pääosin pienikokoisia, Etelä-Suomen pienistä järvistä ja matalista lahdista pyydettyjä täplärapuja.

Rapujen hinnat eivät vielä ole harvinaisesta tilanteesta johtuen vakiintuneet.

-Olen ollut alalla kymmenen vuotta. Nyt kävi ensimmäistä kertaa niin, ettei myyntiin saatu ravustuskauden avauspäivänä ainuttakaan jokirapua, sanoi helsinkiläisen Äyriäistukun toimitusjohtaja Kim Liemola. Eräs hänen alihankkijoistaan soitti päivän aikana 600 ravustajalle, joilla oli yhteensä kahdeksan jokirapua, kun kierros on aiemmin tuottanut tuhansia rapuja.

Viime vuonna kotimainen jokirapu maksoi noin kaksi kertaa enemmän kuin täplärapu. Kim Liemola arvioi sesongin alkaessa jokiravun hinnan asettuvan noin viiden ja täpläravun kolmen euron vaiheille.

Suomessa pyydetään lokakuun loppuun jatkuvan ravustuskauden aikana noin kolme miljoonaa rapua. Saaliista ainakin puolet on jo Pohjois-Amerikasta siirtoistutuksin tuotua täplärapua.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja