Ravaatko lenkillä rasvaa polttaaksesi? Harkitse uudelleen: "Se voi auttaa pudottamaan painoa, mutta..."

1:21
Pitääkö "ei kipuu, ei hyötyy" -sanonta paikkansa? "Lihastohtori" vastaa.

Liikuntafysiologi suosittelee pitkiä juoksulenkkejä ennemmin intervallitreenejä sekä lihaskuntoharjoittelua.

Kestävyysliikunnan, kuten kävelyn, uinnin, pyöräilyn ja portaiden nousun tiedetään olevan terveydelle monin tavoin hyödyllistä. Liikunnan tiedetään ehkäisevän syöpää, hidastavan kakkostyypin diabeteksen syntyä ja lisäävän elinvuosia.

Rasvanpolton kannalta kestävyysliikunta ei kuitenkaan välttämättä ole se paras vaihtoehto.

Kestävyysliikunta voi johtaa lihasmassan vähenemiseen 

Näin väittää ainakin Popsugar-sivuston haastattelema liikuntafysiologi Rondel King. Hän selittää, että jatkuvat pitkät kestävyyskuntoa haastavat liikuntasuoritukset lisäävät stressihormonien, kuten kortisolin, määrää elimistössä.

Stressihormonit saavat aikaan makromolekyylien hajoamista aiheuttavan reaktion, mikä haittaa lihaskasvua. Jatkuvasti koholla oleva kortisoli voi lisäksi estää rasvan polttamista ja edistää rasvan kertymistä erityisesti keskivartalon alueelle.

– Se (kestävyysliikunta) voi auttaa pudottamaan painoa, mutta myös menettämään lihasmassaa, King tiivistää.

Rasvaa kehostaan tiristävän tulisikin kestävyysliikunnan ohessa harrastaa voimaharjoittelua. Myös ruokavalion merkitys on olennaista tuloksiin pääsemisen kannalta.

Intervalli- ja lihaskuntotreenillä parhaat tulokset

Rasvanpolton ja lihasmassan säilyttämisen kannalta pitkiä lenkkejä parempi vaihtoehto on nopeasykkeisiä pyrähdyksiä sisältävä lyhyt HIIT-treeni. Kingin mukaan HIIT-treeni aiheuttaa elimistössä hormonivasteen, joka edistää lihaskasvua ja polttaa rasvaa.

Parhaimmat tulokset kehonkoostumukseen tuo yleisesti ottaen voimaharjoittelu, jota King suosittelee tekemään kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Kukin tyylillään 

King tosin huomauttaa, että jokaisen keho reagoi omalla tavallaan liikunnan aiheuttamiin hormonaalisiin muutoksiin. Toiset saattavat huomata fysiikassaan eroa tasaista kestävyysliikuntaa harrastaessaan, toiset eivät.

Loppujen lopuksi tärkeintä on se, että ihminen liikkuu.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja