Naiset polkivat kuntopyörää kolmesti viikossa – paino ei pudonnut, mutta liikunnasta paljastui toinen yllättävä terveyshyöty

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08

Kestävyysliikunta tekee hyvää suolistomikrobiston koostumukselle, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

VIDEO: Testasimme lämpökameran avulla, kuinka tehokas on bodypump-tunti.

Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa. Liikunnan vaikutuksesta myös erään tulehdusta lisäävän proteiinin aktiivisuus väheni.

Vaikka paino ei merkittävästi koehenkilöillä pudonnutkaan, oli liikunnalla useita positiivisia vaikutuksia osallistujien terveyteen, kertoo akatemiatutkija Satu Pekkala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

– Tutkimuksessa nähtiin, että harjoittelulla oli sydämen ja verisuonten hyvinvointia parantavia vaikutuksia. Kolesterolin ja fosfolipidien määrä laski VLDL-kolesterolissa, joka kuljettaa rasvoja maksasta muualle kehoon ja verenkierrossa muuttuu ”pahaksi” LDL- kolesteroliksi, kertoo Pekkala.

Tutkimuksessa 17 aiemmin liikuntaa harrastamatonta ylipainoista naista polki sykeohjatusti kolme kertaa viikossa kuntopyörää kuuden viikon ajan. Tutkimuksen aikana muita elämäntapoja, kuten ravitsemusta, ei muutettu. 

Lähde: STT, Jyväskylän yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat