Miten rasva palaa? Asiantuntija selittää, mitä liikunnan aikana tapahtuu

Moni toivoo voivansa polttaa kehostaan rasvaa päästäkseen ”kuntoon”. Mutta mitä rasvan polttaminen todella tarkoittaa?

Yllä olevalla videolla ravitsemusterapeutti kertoo, onko laihduttaminen matematiikkaa.

Kehon kuvantamistutkimukseen ja ylipainoon erikoistunut lääkäri David Prologo avaa The Conversation -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan rasvanpolton takaa löytyvää ilmiötä.

Prologo kirjoittaa, että rasvasolujen tehtävänä on varastoida energiaa. Kun ihminen saa ruoasta ylimääräistä energiaa, rasvasolujen määrä ja koko kasvaa.

Jos henkilön ruokavalio on runsaskalorinen ja fyysinen aktiivisuus matalalla tasolla, sijoittaa keho syntyneitä rasvasoluja lihaksiin ja sisäelimiin, kuten maksaan.

Energian varastointi oli aiemmin elintärkeää

Tämä kehon kyky varastoida energiaa on auttanut ihmistä selviytymään tähän päivään asti. Rasvasolut vapautuivat käyttövoimaksi esimerkiksi saalistajaa pakoon pinkoessa tai pitkiä aikoja ilman ruokaa ollessa. Esi-isämme, joiden keho oli altis varastoimaan rasvaa, pärjäsivät ympäristössä parhaiten.

Yltäkylläisessä ja turvallisessa modernissa ympäristössä tällaisia uhkakuvia ei ole. Maailmassa onkin enemmän yli- kuin alipainoisia. Euroopassa liikalihavuus on toiseksi suurin syy ennenaikaisiin kuolemiin.

Vähemmän kaloreita, enemmän liikuntaa

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25

Rasvanpoltolla voi siis päästä ”bikinikuntoon”, mutta myös pidentää elämäänsä. Rasvanpoltto onnistuu ruokavaliosta saatavaa energiamäärää rajoittamalla sekä liikunnan avulla energiankulutusta tehostamalla.

Kun keho polttaa rasvaa, tapahtuu kaksi asiaa: Ensinnäkin elimistö käyttää rasvasoluihin varastoitunutta energiaa fyysisen aktiivisuuden mahdollistamiseen. Toisekseen kehon soluihin varastoiman rasvan määrä vähenee.

Fyysisesti tapahtumaketju kulkee seuraavanlaisesti

Aivot antavat rasvasoluille signaalin, joka vapauttaa ne verenkiertoon. Sieltä lihakset, keuhkot ja sydän nappaavat rasvasolut käyttöönsä, pilkkovat ne ja käyttävät niistä vapautuneen energian rasituksesta selvitäkseen. Tämä selittää myös, miksi paikallinen rasvapoltto ei ole mahdollista.

Elimistöstämme käytetty rasva poistuu hengityksen ja virtsaamisen välityksellä. Tämä jättää rasvasolut tyhjiksi ja hyödyttömiksi. Keho sulauttaa itseensä tyhjät solut, eikä korvaa niitä, ellei ihminen jälleen ryhdy saamaan ravinnostaan enempää energiaa kuin kuluttaa.

Ajan mittaan keho oppii erottelemaan energiaa niin, että ravinnosta saatu energia ei varastoidu, vaan se johdetaan suoraan elimistön käyttöön.

Lopputuloksena rasvasolujen määrä kehossa vähenee, aineenvaihdunta paranee ja ihminen laihtuu.

***

Kuvat osoittavat: Ihminen voi painaa enemmän, mutta näyttää hoikemmalta 1:06

Lue myös:

    Uusimmat