Mainos

Rautatien rahtikilpailu ei kiinnosta

Rautatievirasto ennakoi, että ulkomaiset omistajille on jalansijaa, mutta niiden aika ei ole vielä.

VR:n monopoli rautatierahdeissa loppuu ensi vuoden alussa, kun uusi rautatielaki vapauttaa ne EU-sääntöjen mukaisesti kilpailulle.

Suomalaisia yhtiöitä kilpailutilanne ei ole toistaiseksi kiinnostanut. Toimilupahakemuksen on jättänyt vain virolainen rautatieyritys Spacecom, joka on suunnitellut kuljettavansa Suomessa emoyhtiönsä Severstalin rahtia.

- Tämä virolainen yritys on ehkä ymmärtänyt kilpailun avautumisen väärin. Eli tässä puhutaan vain sisäisestä liikenteestä, ei Venäjän puolelle ylittävää rajaliikennettä tarkoiteta, ylijohtaja Kari Alppivuori Rautatievirastosta painottaa.

Suomessa uskotaan, että tulevaisuudessa näillä rautateillä voisivat liikennöidä myös kansainväliset yhtiöt. Vuodenvaihde on sille liian aikaista.

Myös virolainen Svelcom on jättänyt vastaamatta viimeisiin lisäselvityspyyntöihin, joita Suomi halusi muun muassa henkilökunnan ja turvallisuudenhallintajärjestelmään liittyvistä asioista.

- Ilmeisesti he ovat katsoneet, että ei kannata. Se toimii aika hyvin tuo tavaraliikenne, joten näyttää, että siinä ei ole sitä kilpailuvaraa niin paljon, Alppivuori arvioi.

Liikenneministeriön selvityksen mukaan kilpailun avaaminen vaikuttaisi ennen kaikkea hinnoitteluun. Niissä unionimaissa missä kilpailusta on jo kokemuksia, määräävässä asemassa on silti pysynyt valtion rautatieyritys.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.