Mainos

Ratsialla sosiaaliturvan väärinkäyttäjät kuriin Tanskassa?

Tanskan sosiaaliministeri Karen Jespersen on julistanut sodan sosiaalietuuksia huijaaville kansalaisille. Lähiaikoina järjestettävän suurratsian avulla halutaan paljastaa henkilöt, jotka saavat samaan aikaan sekä palkkaa että rahaa sosiaaliviranomaisilta.

Operaatioon osallistuu sosiaaliministeriön virkamiesten lisäksi satoja viranomaisia verottajan, poliisin ja työvoimatoimistojen riveistä. Ratsia kohdistuu työpaikoille kaikissa Tanskan 275 kunnassa.

Suunnitelma sosiaalihuijareiden vastaisesta suuriskusta herätti aluksi poliitikot ja ay-johtajat arvostelemaan sosiaaliministeriä "itäsaksalaisten keinojen" käytöstä ja "valvontayhteiskunnan" luomisesta. Sittemmin monet ovat ryhtyneet kannattamaan hanketta.

Ministeri Jespersen korostaa, ettei ratsiaa suunnata yksityisiin koteihin vaan työpaikoille. Pääasiallinen tarkoitus on ennaltaehkäistä väärinkäytöksiä ja kumota käsitys, että sosiaaliviranomaisten pienimuotoinen huijaaminen olisi melkeinpä hyväksyttävää.
-Ihmiset eivät tunnu tajuavan, mistä rahat tulevat. Epäilen että osa yhteiskunnalta rahaa huijaavista arvostelee järjestelmää, kun he näkevät televisiossa vanhuksia, jotka eivät mahdu vanhainkotiin, Jespersen sanoo.

Tanskalaisten lehtitietojen mukaan Århusissa paljastui vähän aikaa sitten noin 300 tekaistua avioeroa. Eron myötä perheet saivat lisää lapsilisää, asumistukea, paikan päiväkotiin ja jopa käteistä rahaa. Perheet joutuvat nyt maksamaan miljoonien tuet takaisin yhteiskunnalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.