Ratkaisevan palkkakiistan sovittelussa alkaa tärkein viikko – muuten lakot tulevat

Onko luvassa lakkoaalto - miten työmarkkinasolmut avataan? 10:53
Onko luvassa lakkoaalto - miten työmarkkinasolmut avataan?

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien palkkakiistan sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelijan toimistolla. Suomen työmarkkinoiden työrauhan kannalta sovittelun onnistuminen olisi tärkeätä, sillä monet muut alat odottavat teknologiateollisuuden päänavausta palkkaratkaisusta.

Paineet kasvavat nyt Suomen työmarkkinoilla. Valtakunnansovittelijan pöytään astelevat taas tänään ratkaisijan asemassa olevat Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry.

Perjantaina alkaneessa sovittelussa tuskin syntyy vielä nopeata ratkaisua maanantaina, mutta viikon kuluessa olisi edistyttävä, jotta ensimmäiset lakot vältettäisiin.

Teollisuusliitto aloittaa helmikuun alussa viidessäkymmenessä toimipaikassa parin päivän lakon, jos sopua ei synny.

Lakot koskevat muun muassa sellaisia suuria yrityksiä, kuten Outokumpu, ABB, Orion, Sandvik ja Yara.

AKT valmistautuu työtaisteluihin

Lisäksi auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT päättää pian työtaistelutoimista, jos tällä viikolla ei neuvottelupöydissä edistytä.

AKT päätti viime perjantaina valmistautua työtaisteluihin. Liitto pitää tätä viikkoa ratkaisevana mittarina siihen, päästäänkö neuvottelu- ja sovittelupöydissä eteenpäin.

Ja edistystä tuskin tapahtuu ennen kuin teknologiateollisuuden päänavaus palkkaratkaisulle on sovittu.

– Erikoiseksi työmarkkinatilanteen tekee se, että kaikkien alojen työnantajat tuntuvat ulkoistaneen päätäntävaltansa teknologiateollisuudelle. Vaikuttaa, että todellinen vastapuoli meillekin on siis Teknologiateollisuuden työnantajat ja tällä kierroksella työehtosopimusten ratkaisut tehdään järjestään valtakunnansovittelijan toimistossa, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi perjantaina.

AKT ja Teollisuusliitto pystyvät halutessaan seisauttamaan Suomen viennin, joten laajoilla lakoilla olisi suuret vaikutukset talouteen.

Tilanteen tekee kiperäksi se, että palkansaajapuolella on puhuttu inflaation takia jopa viiden prosentin korotuksista, mutta työnantajat sanovat suurten korotusten olevan myrkkyä yritysten kilpailukyvylle.

Jo hyvin käy, kompromissi saattaa löytyä tänä vuonna mahdollisesti jaettavien kertakorvausten kautta.

Lisähaasteen aiheuttaa tuo vielä se, että vientialan korotukset nostavat myös kunta-alan palkkoja. Näin tulevilla palkkaratkaisuilla on suuri vaikutus myös julkiseen talouteen.

Lue myös:

    Uusimmat