Raskas vauvavuosi voi koetella parisuhdetta, mutta lukijaraadin mielestä ero ei auta: "Asiat selviävät, jos rakkautta riittää"

Pia Penttala antaa yleisen kasvatusvinkin vanhemmille:"Pitää pystyä tekemään arki sellaiseksi..." 6:50
KATSO MYÖS: Pia Penttalan yleinen kasvatusvinkki vanhemmille!

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Vauvavuosi on ollut tosi rankka ja tuntuu, että kaikki on pelkkää arjen pyörittämistä. Mielessä on jopa pyörinyt ajatus erosta. Mitä vinkkejä te antaisitte tilanteeseemme?" kysyy nimimerkki Väsynyt vanhempi.

Näin raati vastasi

"Tukiverkkoa peliin, että pääset/pääsette lomalle, siis jos kumppanisi on ollut yhtä lailla hoidossa osallisena. Jos taas olet itse pyörittänyt koko juttua, voit kysyä itseltäsikin, miksi tämän annoin näin mennä..? Keskustelkaa ja jakakaa vastuuta."
– Nainen, 56, avioliitossa

"Miten se arki siinä erossa sitten helpottuisi? Elämähän on pääosin arkea."
– Nainen, 45, avioliitossa

"Vauvavuosi on rankka molemmille. Eikä jää siihen naisen hormonimuutoksissa. Raskastahan se on ja vielä raskaampaa ilman tukiverkkoja. Kyllä asiat selviävät, jos rakkautta riittää. ️Muistakaa puheyhteys, kumppanuus ja läheisyys!"
– Nainen, 43, avioliitossa (lapset 1-, 5- ja 12 -vuotiaita)

"Sitä arjen pyörittämistä tulee olemaan vielä vuosia lapsen kanssa. Vauva-aika on vasta alkua kaikelle. Miksi mietit eroa? Muuttaako se jaksamista paremmaksi? Kannattaisi miettiä, miten arkeen saisi muutakin sisältöä, kuten harrastuksia, pikku lomia ynnä muuta sellaista."
– Nainen, 37, kihloissa

"Tarvitset selkeästi jonkun hoitamaan vauvaa siksi aikaa, että pääset vähän vapaalle."
– Nainen, 46, parisuhteessa

"Älä yritä olla perfektionisti. Vauvaperheen koti saa näyttää vauvaperheen kodilta eikä keski-ikäisten parien edustusasunnolta. Vieraita ei tarvitse passata viimeisen päälle – kyllä he ymmärtävät. Äläkä kilpaile kaverien kanssa vauvan ulkoisesta olemuksesta."
– Mies, 50+, avioliitossa

"Ei kannata erota. Kokemusta on juuri tuosta. Jälkeenpäin ajateltuna iso virhe. Se vasta raskasta on, kun yksin joutuu arkea pyörittamaan. Vuosi eteenpäin ja kaikki helpottaa ja saatatte loytää toisenne uudestaan."
– Nainen, 59, naimisissa toista kertaa

"Pystyisittekö saamaan lapsen jonnekin hoitoon saadaksenne yhteistä aikaa? Jos ei onnistu, yrittäkää tehdä yhdessä jotain, vaunulenkille? Entä toisen lapsiperheen kanssa yhteisen illanvieton merkeissä? Ero ei kuitenkaan helpota tilannetta. Perheneuvola?"
– Nainen, 62, eronnut

"Vauvavuosi on varmasti raskas. Varatkaa aikaa keskusteluun siitä, miten voisitte tukea toisianne arjessa. Ehkä voisitte antaa toisillenne vapaailtoja? Vauva- ja taaperoaika ei kestä ikuisesti ja myöhemmin edessä on helpompia vuosia."
– Nainen, 34, parisuhteessa

"Kun itsellä on voimat loppu, herkästi hankkiutuu eroon siitä, mikä on helpointa eli parisuhteesta, vaikka se ei olisi syyllinen omaan kurjaan oloon saati omiin päänsisäisiin kriiseihin."
– Nainen, 40, avoliitossa

"Kannattaa antaa asialle aikaa, ennen kuin tekee päätöksiä erosta. Kuulostaa helpolta, mutta usein muutos vie aikaa. Vauva mullistaa pakostakin arjen ja muun elämän. Miten arkea saisi kummankin osalta helpotettua? Usein pienetkin asiat voivat auttaa."
– Mies, 44, avioliitossa

"Kaivakaa samaa ojaa heittämättä kuraa toisen niskaan. Raskasta se on ja tulee olemaan, mutta yhdessä siitä selviää."
– Mies, 29, avoliitossa

"Ota itsellesi pieni loma. Ei sinun tarvitse ulkomaille lähteä, tee vain jotain kivaa itsellesi ja ota taukoa. Anna kumppanin olla vauvan kanssa tai hanki lapsenvahti. Kommunikoi kumppanin kanssa muutenkin, älä jää kärsimään yksin."
– Nainen, 36, eronnut

"Pelkkää arjen pyörittämistä se on kaikilla, vaikka tuntuukin, että on ainoa. Kokemusta on. Ei se kuitenkaan eroamalla muutu. Eri asia, jos hoidat arjen yksin, vaikket ole yksin, mutta siitähän tässä ei nyt puhuttu."
– Nainen, 29, yksinhuoltaja

"Omasta kokemuksestani voin sanoa, että molemmilla vanhemmilla pitäisi olla omaa aikaa silloin tällöin harrastuksille tai muulle vapaa-ajalle. Se antaa voimaa jaksaa arjen keskellä."
– Nainen, 27, kihloissa

"Katsokaa tilannetta uudelleen vauvavuoden jälkeen."
– Muu, 28, parisuhteissa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat