Iida laski vauvavuoden kulut: yli 10 000 euroa – ”Eihän lasta voi rahassa mitata, mutta kyllä se on karu tosiasia, että lapsi maksaa”

Moni pohtii, mitä vauvan ensimmäinen vuosi oikeasti tulee maksamaan. Tunnettu bloggaaja ja yksinhuoltaja Iida kartoitti tuon summan ja järkyttyi: karkea arvio kohosi yli 10 000 euroon.

Iidan matkassa -blogin kirjoittaja Iida Åfeldt, 26, on monelle tuttu siitä, että hän tuli ennen lapsensa syntymään julkisuuteen kertomalla, että hänen lapsellaan on kaksi isäehdokasta.

Tänä syksynä hän laski bloginsa lukijan toiveesta vauvavuoden kulut yhteen. Karkea arvio vuoden ajalta oli yhteensä yli 10 000 euroa.

– Aluksi kauhistuin summasta. Sitten tajusin, että aiemminkin rahani menivät johonkin: ostin vaatteita itselleni ja kävin ulkona kavereiden kanssa. Nyt olen vain panostanut vauvaan sen rahan, Iida Åfeldt summaa MTV Uutisille.

Lista on karkea arvio: jotakin on varmasti unohtunut. Iida ei miinustanut summasta lapsilisiä tai lapsen isältä saatua elatusrahaa. Koonnissa ei ole mukana blogin kautta saatuja yhteistyölahjoja tai tarvikkeita.

Kuluissa selviäisi vähemmälläkin

Iida pohtii, miten kuluja olisi voinut pienentää. Säästökohteita olisi toki löytynyt.

– Minulle oli tärkeää järjestää lapselle ristiäiset. Lähipiirini on suuri, ja sukulaisista kertyy jo 30 henkilöä. Jotkut kommentoivat blogiini, että tarvitseeko noin isoja ristiäisiä järjestää. Se oli kuitenkin oma valintani: eivät kaikki järjestä nimiäisiä tai ristiäisiä, mutta minulle se oli tärkeää.

Iida halusi myös vauvan turvakaukalon uutena, koska hänellä ei ollut tuttuja, joilta olisi voinut ostaa hyvin pidetyn vastaavan. Esimerkiksi turvakaukalon kolaroimattomuus oli hänelle ehdoton turvallisuusvaade. 

– Olen panostanut lisäksi vauvavalokuvaukseen ja kirjoihin. Olen ostanut joka kuukausi lapselle jonkun kirjan muistoksi. Kirjoihin olen kirjoittanut sen, mistä ne on ostettu ja mitä niiden ostopäivänä on tapahtunut.

Varhaiskasvatuksen opettajana kirjat ja lukeminen ovat Iidalle tärkeitä asioita.

Kaikkia kuluja ei voi ennakoida

Iida sanoo, ettei kaikkeen voi myöskään varautua. Lapsi on tarvinnut muun muassa maidonkorviketta, joka on maksanut apteekissa 60 euroa pullo. Nyt yksivuotiaalla Eemi-pojalla on maitoallergia, ja hänelle on sopinut vain tietty maidonkorvike.

– Ensimmäiset kuukaudet olivat todella itkuisia. Kaikkia allergiaan sisältyneitä tutkimuksia vakuutus ei korvannut.

Lukijapalaute on ollut kärkästäkin

Iidan listaus herätti hänen blogissaan kärkästä palautetta. Joidenkin mielestä vauvaa ei voi mitata rahassa. Toiset taas sanoivat, että postaus vain vahvisti mielipidettä siitä, ettei halua lasta.

– On kamala ajatus, että joku jättäisi lapsen rahan takia hankkimatta. Itse olen aina halunnut lapsen, joten sellainen ajattelu olisi vierasta. Eihän lasta voi tietenkään rahassa mitata, mutta kyllä se on karu tosiasia, että lapsi maksaa.

Raha on selkeästi arka aihe monelle. Iida arvelee, että myös syntyvyyskeskustelut vaikuttavat siihen, että moni seuraa nyt tarkkaan perheisiin ja lapsiin liittyviä postauksia ja uutisia.

– Ajattelen pohjimmiltaan niin, että vauvavuosi maksaa sen verran kuin sen haluaa maksavan.

Iidan mukaan moni pari säästää ennen vauvavuotta. Koska hän ei itse voinut pidemmällä ajalla varautua vauvaan tullessaan raskaaksi ehkäisystä huolimatta, säästöjä ei juuri ehtinyt kertyä.

Koska Iidalla on kuitenkin vakituinen työ päiväkodin varhaiskasvatuksen opettajana, hän tiesi, että selviäisi rahallisesti lapsen kanssa vauvavuonna ja jatkossakin. Tuloihin sidottu vanhempainraha on iso tekijä yksinhuoltajan taloudessa.

Iida haaveilee toisesta lapsesta ja voisi saada toisenkin lapsen yksin

Iida kertoo myyneensä jo joitakin vauvavuoden tavaroita. Osan tavaroista hän aikoo pitää. Ne jäävät odottamaan lähipiirin vauvoja ja Iidan omaa haavetta – toista lasta.

– Kyllä minä haaveilen toisesta lapsesta. Toivoisin, että voisin saada toisen lapsen parisuhteessa. Sekin on silti vaihtoehto, että hankkisin lapsen itsekseni lahjasolujen avulla, Iida pohtii.

Hän kertoo saaneensa kritiikin ohella valtavasti positiivista palautetta. Moni nainen on samaistunut ja saanut inspiraatiota Iidan tarinasta.

– Moni on sanonut, että koska minä selviän, hekin voisivat hankkia lapsensa vaikka yksin. Vaikka aina ei ole helppoa, kyllä minusta on aidosti ihanaa olla äiti! Iida summaa.

Iidan koonti vauvavuoden kuluista (karkea arvio):

- Maidonkorvike 3 880 €

- Vakuutus 400 €

- Vakuutuksen omavastuu 100 €

- Suoliston mikrobitesti 350 € (vakuutus ei korvannut)

- Synnytys 300 €

- Ruoka 600 €

- Pullon lämmittäjä 60 €

- Vitamiinit, särkylääkkeet yms. apteekkikulut 80 €

- Vaipat ja päivittäishygienia 700 €

- Sitteri (käytetty) 60 €

- Pinnasänky 100 €

- Hoitopöytä 30 €

- Turvakaukalo 300 €

- Tutit ja tuttipullot 80 €

- Ruokailuvälineet ja ruokalaput 70 €

- Vauvan huoneen sisustushankinnat 100 €

- Kylpyamme 16 €

- Hoitolaukku (reppu) 80 €

- Sadesuoja 50 €

- Syöttötuolin tarjotin 40 €

- Vuokra 1130 € (vauvan osuus)

- Vesi 100 € (vauvan osuus kustannuksista)

- Vauvatanssi 50€

- Vauvavalokuvaus 200 €

- Valokuvakirja 50 €

- Valokuvien teetätys 30 €

- Vauvakirja 20 €

- Ristiäiset 50 hengelle 300 €

- 1-vuotissynttärit 250 €

- Passi ja passikuva 78 €

- Vaatteet 1000 €

- Lelut ja kirjat 300 €

- YHT. 10 904 €


Lue myös:

    Uusimmat