Mainos

Raportti: Talojen ydinonnettomuussuojat liian ahtaita

Kerrostalojen ydinonnettomuussuojat on normitettu aivan liian ahtaiksi, ilmenee tuoreesta Suomen pelastusalan keskusjärjestön raportista.

Talosuojan kooksi on nykyisin normitettu 0,6 neliömetriä henkilöä kohti. Raportin mukaan normin pitäisi olla vähintään 1,2 neliötä henkilöä kohti, jotta majoittuminen ja pidempi oleskelu suojassa olisi mahdollista. Raportti on valmisteltu viime vuonna Helsingissä tehdyn kokeilun perusteella. Valvottuun säteilysuojaharjoitukseen osallistui 17 vapaaehtoista, neljä naista, kolme lasta ja kymmenen miestä. Vain yksi mies keskeytti kokeen. Raportin mukaan Suomessa pitäisi varata talosuojiin majoitusvälineet samalla tavalla kuin esimerkiksi Sveitsissä. Ainakin kolmikerrossänkyjä pitäisi olla sen verran, että noin puolet väestä pääsee kerralla lepäämään.

Kokeilusuojan tekniikka täytti raportin mukaan vaatimukset pääosin. Suojan lämpötila ei noussut kolmen vuorokauden aikana hälyttävän korkealle, mutta viitteitä häiritsevästä lämpötilan noususta kuitenkin havaittiin. Lisäksi ilmanvaihtokoneisto piti niin kovaa ääntä, että ainakin kokeilun perusteella kuulo täytyy suojata pumpulilla talosuojassa. Suojan kosteus ja hiilidioksidimäärä pysyi siedettävissä arvoissa. Kokeilun aikana huomattiin myös, että sadeasu pitäisi lisätä suojaan mukana tuotavien henkilökohtaisten varusteiden listalle lyhytaikaista poistumista varten.

Suojiin tulisi vastaisuudessa asentaa myös televisioantenni valmiiksi. Raportin mukaan ihmiset ovat tottuneet televisioon tiedonvälittäjänä ja sitä pitäisi pystyä käyttämään niin pitkään kuin mahdollista. Kokeilusta on koottu Suomen pelastusalan keskusjärjestön julkaisu, jolla on Väestönsuojelusäätiön tuki.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.