Mainos

Rapistuva Colosseum kunnostetaan kenkämiljardöörin rahoilla

Rooman symbolin ja kaupungin suosituimman nähtävyyden Colosseum kunnostusoperaatio on alkamassa lähiaikoina.

Alun perin Colosseumin restauroinnin piti alkaa jo joulukuussa, mutta se on viivästynyt muun muassa erilaisten valitusten takia.

Antiikin Rooman suurin amfiteatteri onkin pikaisen kunnostuksen tarpeessa, sillä sille ei ole tehty peruskorjausta yli 70 vuoteen. Lähes 2000 vuotta vanha Colosseum onkin päässyt pahasti rapistumaan ja tummumaan, ja siitä on viime vuosina putoillut palasia.

Maanjäristykset ovat aiheuttaneet omat vaurionsa historialliselle maamerkille.

Lisäksi rakennus on huolestuttavien tutkimustulosten mukaan 40 senttimetriä vinossa. Se on saanut useat tutkijat epäilemään, että Colosseumin betonisessa pohjalaatassa olisi murtuma.

Tilannetta pahentaa aivan Colosseumin vierestä kulkeva, vilkasliikenteinen Via dei Fori Imperiali sekä maan alla kulkeva metro, jotka altistavat amfiteatterin jatkuville värähtelyille.

Coloseum aiotaan pitää avoinna turisteille koko restauroinnin ajan.

Kenkämiljardööri kustantaa

Colosseumin lähes kolme vuotta kestävän kunnostusurakan arvioidaan maksavan 25 miljoonaa euroa.

Restaurointia sponsoroi kenkämiljardööri Diego Della Valle. Vastapalvelukseksi Della Valle saa logonsa Colosseumin pääsylippuihin.

Sponsorirahat tulevat tarpeeseen, sillä Italialla ei ole yksinkertaisesti varaa kunnostaa historiallisia maamerkkejään. Colosseum ei ole ainoa yksityisellä rahoituksella kunnostettava muistomerkki. Trevin suihkulähdettä esimerkiksi kunnostetaan muotitalo Fendin rahoilla.

Colosseumin toivotaan kestävän kunnostuksen jälkeen vielä ainakin toiset 2 000 vuotta. Vanha latinankielinen ennustushan sanoi, että jos Colosseum kaatuu, kaatuu myös Rooma, ja Rooman myötä koko maailma.

MTV3 - Jenni Meronen, Rooma

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.