Mainos

Ranskalaisjätti tekee mahtiloikan Britannian energiamarkkinoille

Britannian ydinvoimalat ovat päätymässä ranskalaisiin käsiin. Energiajätti Electricite de France (EDF) teki tänään lähes 16 miljardien euron ostotarjouksen ydinvoimalayhtiö British Energystä.

Tarjouksen läpimenoa pidetään todennäköisenä, sillä kauppaa on vatvottu jo kuukausia. Siunauksen korotetulle kauppasummalle antoivat sekä Britannian valtio että yhtiön suuromistajat.

EDF:lle siirtyy valtaosa saarivaltion ydinvoimaloista ja 20 prosentin siivu sähkömarkkinoista. British Energy omistaa kahdeksan pääosin 1980-luvulla rakennettua ydinvoimalaa.

Ranskalaisjätti pääsee kaupalla mahtiasemaan uusien ydinvoimaloiden rakentamisessa. British Energyllä on hallussaan isot ja sopivat maa-alueet tuleville voimaloille.

Markkinoilla EDF:n tarjousta luonnehdittiinkin teollisesti loistavaksi, sillä yhtiöllä on suunnitellut neljän voimalan rakentamista Britanniaan. Vaikka ranskalaisyhtiö joutui korottamaan kauppasummaa, hintaakaan ei ensikommenteissa pidetty järjettömänä.

Kaupan uskotaan panevan ylipäätään vauhtia ydinvoiman lisärakentamiselle Britanniassa. Maan hallitus näytti alkuvuonna vuosien jahkailun jälkeen vihreää valoa uusille voimaloille, kun nykyiset voimalat alkavat poistua käytöstä ensi vuosikymmenellä.

Kauppaan kuuluu ehto, jonka mukaan ranskalaisyhtiö myy siivun British Energyn osakkeista takaisin Britanniaan. Kaasuyhtiö Centrica on lupautunut maksamaan 25 prosentin omistusosuudesta nelisen miljardia euroa.

Ehdolla brittihallitus torppaa jo ennakkoon kritiikin maan ydinvoimaloiden päätymisestä ulkomaiselle omistajalle. Poliittisesti olennaista on sekin, etteivät saarivaltion ydinvoimalat ole vain yhden omistajatahon käsissä.

Energiajätti EDF vahvistaa kaupalla myös asemiaan ydinenergian tuottajana, sillä se omistaa yksin Ranskassa 58 ydinreaktoria. EDF:n suurin omistaja on Ranskan valtio 85 prosentin omistusosuudellaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.