Ranska ja Norja kevensivät koronarajoituksia omikronista huolimatta – rokottamattomilla tukalat oltavat

Ranskassa ja Norjassa helpotetaan koronarajoituksia nopeasti levinneestä omikronmuunnoksesta huolimatta.

Ranskassa poistetaan tänään maskipakko ulkotiloissa ja osallistumisrajoitukset konserteissa, urheilutapahtumissa ja muissa tilaisuuksissa. Myös etätyöpakko poistuu, vaikka sitä yhä suositellaan.

Ranska päätti alkaa purkamaan rajoituksia suurista tartuntamääristä huolimatta. Viime aikoina tartuntaluvut ovat pysytelleet maassa yli 300  000:ssa viikoittain. Viranomaisten mielestä omikronmuunnos ei ole yhtä vaarallinen kuin aiemmat koronaviruksen variantit, vaikka se leviääkin nopeasti.

Rokotepassi käyttöön Ranskassa

Pääministeri Jean Castex sanoi tammikuussa, että rajoituksista voidaan luopua uuden rokotepassin ansiosta. Rokotepassilla todistetaan otetut koronarokotteet, ja sillä pääsee esimerkiksi ravintoloihin ja baareihin sekä matkustamaan.

Rokotepassi korvasi aiemman terveyspassin, jonka sai myös negatiivisella koronatestillä. Hallitus luopui terveyspassista tarkoituksenaan saada kaikki kansalaiset rokottautumaan.

Koronarajoitusten purkamisen toisessa vaiheessa helmikuun 16. päivänä Ranskassa muun muassa avataan yökerhot ja otetaan käyttöön myös seisomapaikat urheilutapahtumissa, konserteissa ja muissa tapahtumissa.

Viranomaiset kuitenkin sanovat olevansa yhä varuillaan omikronin helposti tarttuvan uuden alamuunnoksen takia.

Norja luopuu pian kaikista rajoituksista

Norjassa rajoituksia purettiin jo eilen, Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi. Norjassa muun muassa luovuttiin säännöstä, jonka mukaan kodeissa saa vierailla vain 10 ihmistä kerrallaan, ja myös muissa tilaisuuksissa luovuttiin osallistujarajoituksista. Etätyöpakosta luovuttiin, ja nyt työnantajat päättävät itse etätyön järjestämisestä.

Tapahtumissa ja tilaisuuksissa kaikki istumapaikat voi ottaa käyttöön, ja järjestetty liikunta ja muu vapaa-ajan toiminta voi taas jatkua normaalisti. Huvipuistot, leikkikentät ja muut julkiset tilat avataan.

Norjassa viimeisistäkin rajoituksista on tarkoitus luopua 17. helmikuuta mennessä, jos koronatilanne ei huonone.

Lue myös:

    Uusimmat