Mainos

Ralliauto syöksyi yleisön päälle Jyväskylässä

Jyväskylän suurajoissa Harjun erikoiskokeella sattuneessa ralliauton ulosajossa loukkaantui poliisin mukaan 26 katsojaa, joista 8 vakavasti. Harjun kaupunkierikoiskoe oli Suurajojen ensimmäinen osuus.

Tanskalaisen Karsten Richardtin ajama auto paiskautui asvalttitieltä alamäkimutkan jälkeen, kimmahti ojanpenkasta noin 20 metrin ilmalentoon ja pysähtyi sankkaan ihmisjoukkoon. Yleisö oli eristetty lippusiimoilla kauas tiestä. Auto pysähtyi noin 90 metrin päähän ajoradasta.

Loukkaantuneet saivat ripeästi ensiapua kilpailun ensiapuryhmältä sekä katsojien joukossa olleilta lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta.

Noin 50 kilpailuun osallistuvista lähes 120 autokunnasta oli ennättänyt ajaa 2,5 km:iä pitkän Harjun pikataipaleen ennen kuin onnettomuus keskeytti ajamisen. Puolitoista tuntia onnettomuuden jälkeen kilpailun järjestäjät päättivät, etteivät loput kilpailijaparit aja erikoiskoetta läpi. Suurajot jatkuvat varhain huomisaamuna. Vuoden kuudes MM-ralli päättyy maanantaina iltapäivällä.

Suurajot oli murheellinen kilpailu myös viime kesänä. Nuori pikataipaleella kävellyt nainen kuoli, kun hän jäi kilpailijoiden reittiä ajaneen ns. nolla-auton alle.

Suurajot ruuhkauttavat liikenteen

Jyväskylän Suurajojen liikenteeseen liittyy neljän päivän aikana runsaasti poikkeavia nopeus- ja tiejärjestelyitä. Ruuhkat alkavat valtatie 23:lla Jyväskylä-Petäjävesi -välillä lauantaina klo 6. Ruuhka siirtyy rallin mukana Koskenpään kautta Jämsään.

Valtatie 9 on ruuhkainen koko päivän. Sen ruuhkahuiput ajoittuvat Ouninpohjan ja Himoksen erikoiskokeisiin eli klo 15-18 väliseen aikaan.

Tampereen ja Jyväskylän väliä liikennöivät voivat kiertää lauantain ruuhkat ajamalla Oriveden kautta kantatie 58:aa ja valtatie 23:a. Lahden ja Jyväskylän väliä ajavat välttävät ruuhkat ajamalla Päijänteen itäpuolelle siirrettyä nelostietä.

Sunnuntaina taas nelostie Jyväskylästä pohjoiseen on ruuhkainen koko sunnuntai-iltapäivän ja illan. Ruuhkaa esiintyy jo aamulla välillä Hartola-Joutsa noin klo 8-14. Kärkisten lossin käyttäjien tulee sunnuntaina varautua pitkiin odotuksiin. Valtatie 9:llä on ruuhkia välillä Jyväskylä-Lievestuore klo 14-18. Laukaan seutu, maantie 637 väliltä Jyväskylä-Laukaa ja nelostie välillä Jyväskylä-Hirvaskangas ovat ruuhkaisia klo 17-22. Lahden ja Jyväskylän väliä sunnuntaina kulkevat välttävät ruuhkat ajamalla Päijänteen länsipuolta 9- ja 24-teitä.

Maanantaina ruuhkia on valtatie 23:lla välillä Keuruu-Jyväskylä klo 6-13. Lisäksi Keuruun seutu on ruuhkainen koko aamupäivän. Tienkäyttäjiä saattaa hämätä myös tuttujen teiden uudistuksen myötä muuttunut numerointi. Valtatie 4 on todella siirtynyt Päijänteen itäpuolelle Lahden ja Jyväskylän välillä. Vanha valtatiejakso Lahti-Jämsä on saanut numeron 24. Jämsä-Mänttä -tiejakso on puolestaan nykyisin numeroltaan 56.

Karttakeskus Oy:n tiedottaja Juhani Sipola kehottaa suurajoihin ajavia hankkimaan ennen lähtöä uusimmat painokset GT4-, GT5- ja GT8 -kartoista, joissa Keski-Suomen maanteiden nykyinen numerointi on kohdallaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.