Rakennustyömaita uhkaa karmea työvoimapula: työnantaja vetoaa etteivät virolaiset työntekijät palaisi koteihinsa, koska eivät pääsisi enää takaisin töihin

Matkustuskarenssin ulottaminen virolaiseen työvoimaan on suuri uhka Suomen rakennustyömaille.

Suomen sisärajojen rajanylityskäytäntöjä koronaviruksen leviämisen aiheuttaman sisäisen turvallisuuden uhan torjumiseksi on tarkennettu ja hallitus linjasi myöhään eilen illalla, että Suomen rajan ylittäminen pysyvän työsuhteen perusteella on sunnuntaista alkaen sallittua vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Virosta ei voi enää sunnuntaista eteenpäin käydä Suomessa töissä.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randellin mukaan päätös luo merkittävän haasteen Etelä-Suomen rakennustyömaille, jos suuri osa virolaisista matkustaa lahden yli eikä pääse palaamaan takaisin Suomeen.

– Jos ei ole nyt välttämätöntä tarvetta mennä Viroon ja haluaa jatkaa töitä keskeytyksettä, kannattaa toistaiseksi pysytellä Suomessa, Randellin viestittää virolaisille rakennustyöntekijöille Rakennusteollisuus RT:n lähettämässä tiedotteessa.

– Työmailla tehdään epidemiatilanteessa järjestelyjä, joilla halutaan varmistaa mahdollisimman turvallinen työskentely myös epidemian aikana. Ihmisten pysyminen terveinä ja töiden jatkuminen on niin työntekijöiden kuin yritystenkin yhteinen etu. 

Rakennustyömaat työvoimapulan edessä

Uudellamaalla noin kolmannes talonrakennustyömaiden työntekijöistä on ulkomaalaisia ja heistä valtaosa virolaisia. Näin ollen virolaisten jääminen rajan taa voi synnyttää rakentamisessa nopeasti työvoimapulan ja vaikeuttaa työmaiden toimintaa.

– Rajojen sulkemisella halutaan luonnollisesti hidastaa epidemian leviämistä. Koska epidemia oletettavasti jatkuu pitkään, valtion ja teollisuuden on nyt hyvä yhdessä arvioida, millä toimintatavoilla olisi mahdollista sallia työmatkaliikennettä tämän akuutin ensivaiheen jälkeen, Randell sanoo.

Seisahtuvatko suuret rakennustyömaat, kun ulkomainen työvoima pakenee? Asiasta keskutellaan tänään MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.