Rajut taistelut jatkuivat Kosovossa

Kosovossa taisteltiin jälleen tänään ankarasti, kun albaanisissit ja Jugoslavian asevoimat ottivat yhteen kahdessa eri kohdassa maakunnan tärkeimpiä kaupunkeja Pristinaa ja Peciä yhdistävällä tiellä. Molemmat osapuolet syyttivät toisiaan taistelujen aloittamisesta ja muista kahakoista Stimljen, Klinan, Glogovacin ja Malisevon alueilla.

Taistelujen päämäärät eivät olleet selvillä. Spekulointia oli siitä, yrittävätkö hallituksen joukot jälleen avata keskeistä itä-länsisuuntaista moottoritietä, joka on ollut kuukausien ajan Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sulkema. Serbien tiedotuskeskus Pristinassa ilmoitti, että raskaasti aseistautuneet sissit olivat perjantai-iltana hyökänneet Jugoslavian armeijan asemia vastaan Komoranessa Pristinan ja Pecin yhdistävän tien varrella ja että taistelut jatkuivat edelleen. Mahdollisista uhreista ei ollut tietoa.

Albaanien tiedotuskeskus puolestaan sanoi Jugoslavian asevoimien erikoisjoukkojen aloittaneen aamunkoitteessa hyökkäyksen Komoranesta etelään sijaitsevan Stimljen alueen kyliin. UCK:n joukot ryhtyivät hyökkäykseen myös Kijevon kylää vastaan, serbiviranomaiset sanoivat. Kylään saarroksiin jääneiden 64 serbiperheen itsepuolustusjoukot onnistuivat torjumaan hyökkäyksen. Poliisin vahvistuksia lähetettiin sinne lauantaiaamuna. Samoin kapinallisten sanottiin hyökänneen lähellä Orahovacin kaupunkia, jonka hallinnasta taannoin taisteltiin rajusti ja joka jäi lopulta serbijoukkojen haltuun.

Albaanien tiedotuskeskuksen mukaan Serbian turvallisuusjoukot iskivät albaanien asuttamiin Kijevon naapurikyliin. Diplomaattiset yritykset jatkuivat maakunnan viisi kuukautta jatkuneiden taistelujen lopettamiseksi. Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel ilmoitti tänään, että hän tekee yhdessä Ranskan ulkoministerin Hubert Vedrinen kanssa "yksityiskohtaisen ehdotuksen" neuvotteluista Kosovon kiistapuolien ja kuuden maan yhteysryhmän välillä. Kinkel sanoi Bild-päivälehdelle, että niin kuin oli Bosnian sodan päättäneen Daytonin rauhansopimuksen kohdalla, myös nyt "taistelevien osapuolien tulisi suoraan neuvotella yhteysryhmän kanssa". Hän lisäsi Naton sotilaallisen väliintulon olevan "viimeinen keino" lopettaa konflikti

Lue myös:

    Uusimmat