Raju ENE-dieetti pudottaa kiloja viikossa – tämän takia sitä ei voi jatkaa kovin pitkään

Mia sai terveytensä takaisin lihavuusleikkauksella 8:25
KATSO MYÖS: Mia sai terveytensä takaisin lihavuusleikkauksella – pudottanut yli 60 kiloa

ENE-dieetin aikana energiaa saa hyvin niukasti. Samalla kilot karisevat. Miltä ENE-dieetti tuntuu, entä miksei sillä voi olla loputtoman pitkiä aikoja?

"Ekat pari päivää olo ollut aivan täysin rekan alle jäänyt ja heikotus ja huimaus ollut todella kovaa."

Niin Johanna Hjort, 32, kuvailee ENE-dieetin ensipäiviä. Haastattelun aikaan ruokavaliolla on kulunut jo useampi viikko.

– Viisi kertaa päivässä syön hyvin alhaisen kalorimäärän sisältäviä pussiruokia. Siihen oheen on proteiinia ja kasviksia, ja sillä tavalla jatketaan tavoitepainoon asti. Paino on lähtenyt aika nopeasti tippumaan, Hjort kuvaa puhelimessa.

Hän on menossa lihavuusleikkaukseen, ja on kertonut dieetin etenemisestä sosiaalisessa mediassa.

– Henkisesti tämä koko prosessi on aika raskas. Ei ole kevyttä touhua, hän summaa.

ENE-dieetillä paino voi pudota 1,5–2 kiloa viikossa

– Se on vähän kuin yksi pelikortti, joka ei ole kaikille sopiva eikä välttämätönkään, ravitsemussuunnittelija ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hilpi Linjama Pirkanmaan hyvinvointialueelta kuvaa.

Lihavuuden Käypä hoito -suositus linjaa, että erittäin niukkaenergiainen dieetti eli ENED on turvallinen tapa vähentää liikapainoa terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa. ENE-dieetti tarkoittaa määräaikaista, kuurinomaista laihdutusjaksoa, jonka aikana energiaa kehoon saadaan hyvin niukasti.

ENE-dieetillä syödään valmisteita, yleensä keittoja ja pirtelöitä, runsaasti kasviksia ja proteiininlähteitä lihasvoiman säilyttämiseksi. Juoda saa paljon, kunhan juomat eivät sisällä energiaa.

– Tavoitteena on, että keho menee paastoaineenvaihduntaan, jolloin paino putoaa tavallista nopeammin. Se voi pudota 1,5–2 kiloa viikossa. Painotavoitehan on hyvin yksilöllinen. Joillekin ENE on kuuden viikon mittainen, toiset tarvitsevat 12 viikkoa, Linjama kuvaa.

"Se, kun puntari menee alaspäin, motivoi"

Ensimmäinen viikko oli Hjortin sanojen mukaan hirveä. Keho meni pussikeittodieetistä suoranaiseen tilttiin.

– Kroppa oli niin sekaisin kuin voi olla. Heikotus oli hirveää ja pyörrytti. Kun ketoosivaiheeseen pääsi, olo on ollut tosi hyvä, energinen ja reipas. Paino putoaa hirveää kyytiä myös, Hjort kuvailee.

Vaikka kaloreita saa dieetillä rajatusti, nälkä ei pääse yllättämään, mikäli muistaa syödä 3–4 tunnin välein. Toistaiseksi ruoankorvikkeet eivät ole olleet ylivoimaisia.

– Se, kun puntari menee alaspäin, motivoi. Tiedän, että olen askel askelelta lähempänä leikkausta ja terveempää elämää. Toivon, että pääsen taas hevosen selkään joskus. Siinä on iso motivaattori.

Mikä ENE-dieetti?

ENE on kuuri, joka kestää yleensä 4–12 viikkoa. Sitä voidaan käyttää harkitusti, kun painoindeksi BMI on yli 30.

Jakson aikana voi pudota jopa kaksi kiloa viikossa. Tulos ei pysy, jos elintavat eivät muutu samalla.

Dieetillä syödään ateriavalmisteita, niin sanottuja pussikeittoja, runsaasti kasviksia ja proteiinipitoisia ruoka-aineita.

ENE-ruokavaliolla ollaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistuksessa. Dieetti ei sovi kaikille.

Miksei ENE-dieetillä voi laihduttaa pitkään?

Kukapa meistä ei tietäisi, että pysyvän painonpudotuksen salaisuus löytyy arjen valinnoista? Elämäntapamuutosten tekeminen kuitenkin käy hitaasti. ENE:llä kilot sen sijaan suorastaan karisevat. Miksei siis vain laihduttaisi sillä, jos painoa tarvitsee pudottaa?

– Aina laihtuessa kehossa menetetään lihaskudosta. Pitkäkestoinen laihdutus ei ole turvallista kuukausien ajan tehtynä. Se voi olla hyödyllistä lyhytaikaisena, kunhan proteiinin saannista huolehditaan, Linjama kuvailee.

ENE-dieettiä käytetään usein ennen lihavuusleikkausta. Tavoitteena on, että laihtuminen saadaan reippaasti alkuun.

– Lihavuusleikkaus tehdään tähystysleikkauksena ja ENE-dieetti pienentää sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrää, jolloin leikkaus on teknisesti helpompi toteuttaa. Tulos ja turvallisuuskin paranevat, kun painoa on edeltävästi saanut pudotettua, Linjama kuvaa.

Koska niukkaenergisellä dieetillä laihtuu paljon ja nopeasti, se ei sovi ihmiselle, jonka painoindeksi on lähellä normaalia.

– Lievästi ylipainoiselle painon jojoilu on ehdottomasti haitallisempaa kuin ylipaino. Painoindeksin pitäisi olla yli 30, Linjama kuvaa dieettiin ryhtyjän tilannetta.

Yli 65-vuotiaat ovat saattaneet menettää lihasmassaa iän myötä. Lisälaihtuminen voisi saada lihasvoimaa heikkenemään entisestään, eikä ENE sovellukaan iäkkäämmille. Myöskään syömishäiriöisille rankka dieetti ei ymmärrettävästi sovi.

– Tiedetään, että rajoitettu ja niukka syöminen voi provosoida esimerkiksi ahmintaa, Linjama sanoo.

Ajoitustakin kannattaa miettiä. ENE-dieettiä voi käyttää myös pysyvien painonhallinta- tai elämäntapamuutosten jälkeen, jos painoa on pakko saada putoamaan nopeasti.

– Ei dieetin tarvitse olla ensimmäinen juttu ollenkaan. Minullakin on ollut asiakkaita, jotka ovat ensin hissukseen, maltillisesti pudottaneet painoa ja muuttaneet elintapojaan. ENE voi olla sitten jossain kohtaa käytössä, jos on vaikkapa uniapnea, selkä oirehtii, polvet eivät kestä tai verensokerit ovat tosi korkeat. 

Miten ENE-dieetillä syödään?

Dieetti on hyvin kurinalainen: tietyt ruoka-ainemäärät on pakko täyttää joka päivä, jotta keho saa kaikkia ravintoaineita riittävästi.

– Tokihan ENE on hyvin erilaista kuin ihmisten arkiruokailu yleensä. Se on määräaikainen kuuri, joten siinä ei ole kauheasti joustavuutta, vaikka syötyjä kasviksia voikin vaihdella, Linjama kuvaa.

Dieetillä nautitaan yleensä 4–6 annospussia joka päivä. Valmisteita syödään niin sanotusti tavallisina ruoka-aikoina, jotka tosin eivät kaikille ole samanlaiset.

– Jos on tottunut epäsäännölliseen ateriarytmiin, uuden rytmin joutuu opettelemaan ENE:n aikana, Linjama kuvaa.

Dieetin aikana silmät voivat avautua omille tottumuksille.

– Toki mielitekoja voi dieetin aikana tulla. Moni asiakas onkin sanonut, että ENE:n aikana huomaa tilanteita, joissa tulee mielitekosyömistä, tunnesyömistä tai tavan vuoksi syömistä. Se voi herätellä omiin totuttuihin, huomaamattomiin tapoihin, Linjama kuvaa.

– Sellaisiakin kokemuksia olen kuullut, että ENE totuttaa tasaisempaan syömiseen, koska siinä on pakko kiinnittää huomiota ruoka-aikoihin, että saa riittävästi ravintoa. 

Kun pussikeittojen syöminen alkaa, olo voi huonontua: tuntuu, ettei virta riitä, päätä särkee ja väsyttää. Kalvavaa nälkää ei kuitenkaan tarvitse kärsiä.

– Monelle on yllätys, että kun kehossa käynnistyy paastoaineenvaihdunta, nälän tunne häviää. Se voi helpottaa tilannetta, että dieetin saa vietyä loppuun. Mutta kyllä siihen hyvän motivaation tarvitsee.

Kyllähän ENE:llä elää. Keho saa dieetin aikana tarvittavat ravintoaineet. Se ei silti tarkoita, että "pussikuuria" voisi tai kannattaisi jatkaa pitkään.

– Tällainen laihtuminen prosessina ei ole turvallista keholle pitkäaikaisena. Harva sitä jaksaisi myöskään pitää yllä kuukausia, eikä se ole tarkoituskaan, Linjama muistuttaa.

Tulevatko kilot ENE-dieetin jälkeen takaisin?

Kun "ENEillyt" palaa tavalliseen ruokailuun, paino luultavasti nousee. Jos elämäntapoja ei ole muuttanut mitenkään, lisäkiloja voi karttua useitakin. Rankan työn päätteeksi takaisin hiippailevat kilot yleensä harmittavat.

– Monille paino on hyvin henkilökohtainen ja syyllisyyttäkin tuova asia. Kyllä ihmiset kamppailevat sen kanssa paljon nykyaikana. Voi olla aikamoinen pettymys, kun paino nousee ENE:n jälkeen, Linjama sanoo.

Muutamien kilojen paluu on yleensä väistämätöntä, koska paastotila loppuu.

– Siinä tapahtuu fysiologinen pieni painonnousu ihan siksikin, että kehon energiavarastot täyttyvät ja niihin sitoutuu nestettä, Linjama kertoo.

"Pysyvä painonhallinta on elämän mittainen juttu"

Lihavuusleikkausprosessissa ENE-jakso on yleensä juuri ennen leikkausta, jotta leikkaus on mahdollista toteuttaa. Kokonaisuudessaan lihavuusleikkaukseen valikoituminen on pitkä prosessi, jossa ENE on vain yksi osa. 

– Pirkanmaalla kriteerinä on, että leikkausta edeltävästi pitää saada painoa pois viisi prosenttia. Eikä se tarkoita ENE:ä, vaan elintapamuutoksia. Tämä viisi prosenttia yleensä tapahtuu elintapamuutoksilla vähitellen ja vaihteittain, Linjama sanoo.

Lihavuusleikkauksen jälkeen ihminen ei enää voi syödä kuten ennen. Uudenlaiseen syömisrytmiin ja -rutiiniin kannattaakin opetella jo ennen varsinaista leikkausta. Suurin työ tehdäänkin Linjaman mukaan kauan ennen kuin leikkaussalin ovi aukeaa.

– Laihtumisvaihe ennen leikkausta on oma juttunsa, mutta pysyvä painonhallinta on elämän mittainen juttu. Sen pitäisi olla sellaista tavallista elämää. Se tarkoittaa, että viihdyt omassa elämässäsi, syöminen tuntuu mukavalta. Tulee uusia rutiineja ruokailuihin tai liikkumiseen. 

Oikein toteutettuna kilot putoavat ENE-dieetillä varmasti. Kun näläntunne pysyy poissa, paasto toimii. Lopputulosta ei silti kukaan voi ennustaa. 

– Sitä, saako painoa pysymään poissa, ei pysty sanomaan kuin vasta pitkän ajan kuluttua jälkikäteen. Silloin vasta tietää, oliko tämä hyvä juttu ja ihmiselle sopiva tapa. Usein hyvä lopputulos edellyttää muutakin kuin ENE-jaksoa, eli muutosta elintavoissa, Linjama kuvailee.

Painoon vaikuttavat monet tekijät. Linjama muistuttaa, että lihavuuden hoito on samanlaista kuin sairauksien: yksin ei tarvitse rämpiä.

– Käypä hoito -suosituksissakin sanotaan, että terveydenhuollon antamaa pitkäkestoista ohjausta tarvitaan lihavuuden hoidossa. Eli ei tarvitse omin voimin selviytyä, jos painoa on kertynyt paljon. Kannattaa hakea tukea ja apua, hän kannustaa. 

– Nykyiset lihavuuslääkkeetkin toimivat hyvin kylläisyyden avusteena. Omaa syömiskäyttäytymistä voidaan tutkailla ravitsemusterapiassa, ja verkkoaineistoa löytyy Painonhallintatalon sivuilta. Hoitomuotoja ja keinoja on monia.

Katso myös: Jodie oli "liian lihava adoptioäidiksi" – 60 kiloa myöhemmin tulikin superyllätys

Lue myös:

    Uusimmat