Näkymätöntä tautia sairastava Mari, 43, havahtui lihavuuden terveyshaittoihin ja karisti liki 20 kiloa – rollaattori jäi jo työttömäksi

Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan:"Aikuisille tuhannen taalan paikka" 1:47
Miten puhua ulkonäöstä lasten kuullen? Videolla asiantuntija huomauttaa vaaranpaikasta.

MS-tautia sairastava Mari Kalmari päätti laihduttaa terveytensä ja lastensa vuoksi. Edessä on toivottavasti lihavuusleikkaus, johon pääseminen ei ole mikään läpihuutojuttu.

Koko ikänsä ylipainon kanssa kamppaillut Mari Kalmari, 43, sairastui MS-tautiin kymmenen vuotta sitten. Sairaus vei neljän lapsen äidin hetkellisesti rollaattoriin ja veti mielen matalaksi.

Mari on onnistunut laihduttamaan lähes 20 kiloa ja nyt hän tähtää lihavuusleikkaukseen. Motivoijana elämäntapamuutoksille toimivat neljä lasta, joiden elämässä äiti haluaa olla aktiivisesti mukana.

MS-tauti vaikeutti painonhallintaa

MS-tautia alettiin epäillä tammikuussa 2010, kun Mari oli alkanut kärsiä selittämättömistä puutumisista. Magneettikuvissa näkyi sairauteen viittaavia muutoksia. Pian tutkimusten alkamisen jälkeen Mari tuli raskaaksi ja oireet katosivat.

MS-tauti yleensä rauhoittuu raskauden aikana, mutta heti synnytyksen jälkeen oireet saattavat uusiutua tai pahentua. Näin kävi myös Marin kohdalla. Toinen lapsi oli kymmenkuinen, kun äiti huomasi tyttöä syöttäessään, että lusikka ei pysynyt hänen kädessään.

Pahenemisjakson jälkeen diagnoosi vahvistui MS-taudiksi.

Mikä MS-tauti?

MS-tauti eli multippeliskleroosi on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Kyseessä on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan.

MS-tauti on monioireinen ja yksilöllinen sairaus. Yleisimmät MS-taudin alkuoireet ovat näköongelmat, tuntoaistin häiriintyminen, lihasheikkous, tasapainovaikeudet, huimaus, puhehäiriöt, suolen ja virtsarakon toimintahäiriöt sekä uupumus. Oireissa tyypillistä on aaltomaisuus.

MS-taudin katsotaan syntyvän monen tekijän yhteisvaikutuksena. Perintötekijöiden lisäksi esimerkiksi lapsuudessa sairastetut virusinfektioiden, vähäisen D-vitamiinin saannin, tupakoinnin ja ylipainon katsotaan lisäävän riskiä sairastua.

Lähde: Terveyskirjasto

Puutumisten ja tunnottomuuden lisäksi tauti aiheutti Marilla voimakasta väsymystä, näkövaikeuksia sekä tasapaino- ja liikkumisongelmia. Pahenemisjaksojen tasapaino-ongelmien vuoksi hänellä on ollut käytössään rollaattori, jolla hän liikkuu lähinnä ulkona, jossa tukea ei voi ottaa pöydistä ja seinistä.

Mari kertoo olleensa aina ylipainoinen, mikä on vaikeuttanut liikkeelle lähtöä. MS-tautiin sairastuminen vaikeutti liikkumista entisestään ja yhdessä herkuttelun kanssa paino lähti nousemaan yhä korkeammalle. Enimmillään Mari painoi 148 kiloa ja rapiat.

– MS-tauti on näkymätön neurologinen sairaus. Kaikki eivät ymmärrä, että olet kipeä ja sairas, vaan ajattelevat, että on laiska ja ei osaa mitään, Mari sanoo.

Lapset ja terveys motivoivat elämäntapamuutokseen

Mari on useiden muiden lihavuudesta kärsivän tavoin yrittänyt monta kertaa laihduttaa, mutta kilot eivät ole pysyneet poissa. Viimeisin kipinä laihduttamiseen syttyi vuonna 2019.

Mari yritti miehineen viidettä lasta, mutta tuloksetta. Kun paino lähti putoamaan, raskaus käynnistyi, mutta odotus päättyi keskenmenoon. Mari söi suruunsa ja laihdutetut kilot tulivat takaisin korkojen kera.

Samoihin aikoihin alkoi jälleen uusi MS-taudin pahenemisvaihe.

Uuden lääkityksen myötä Mari on luopunut lapsihaaveista. Hän kuitenkin päätti yrittää vielä kerran laihduttaa voidakseen touhuta enemmän neljän lapsensa kanssa.

– Poika sanoi, että toivoo kummitätinsä olevan äitinsä, sillä kummitäti touhuaa poikiensa kanssa paljon enemmän kuin minä, Mari sanoo.

Lisäksi hän uskoi, että elämä MS-taudin kanssa olisi helpompaa hoikempana. Kevyempänä esimerkiksi liikkeelle lähtö onnistuisi paremmin. Liikunta vaikuttaa myönteisesti MS-taudin oireisiin ja pitää yllä lihaskuntoa ja toimintakykyä.

Tavoitteena lihavuusleikkaus

Lapsiperheen arjen pyörittäminen ja MS-taudin kurissa pitäminen ovat olleet Marille hyviä motivaattoreja. Paino on lähtenyt putoamaan ja seuraavana tavoitteena on päästä lihavuusleikkaukseen.

Mari on rajoittanut syömiensä herkkujen määrää, nykyään hänellä on kerran viikossa "karkkipäivä". Arkena hän lastaa lautaselleen kasviksia ja lihaa, mutta jättää hiilihydraattipitoiset lisukkeet syömättä. Mielialalääkkeet ovat hillinneet tunnesyömistä.

Ajoittain Mari on erittäin vähäenergisellä dieetillä, jossa päivän aikana syödään alle tuhat kilokaloria. Haastattelupäivänä hän on nauttinut lounaaksi ateriankorvikejuoman ja yhden tomaatin. Kaikki syömiset merkitään ruokapäiväkirjaan.

Arkeen on tullut myös liikuntaa: vesijumppaa ja lyhyiden matkojen kävelyä. Lisäksi Mari on aloittanut fysioterapeutin laatiman kuntosaliohjelman.

Vuoden aikana Mari on karistanut 18 kiloa ja laihduttaminen jatkuu, vaikka leikkaukseen vaadittu viiden prosentin painonpudotus on jo saavutettu. Lähete on kirjoitettu, ja Mari uskoo pääsevänsä leikkaukseen loppuvuonna.

Leikkausta odotellessa Mari aikoo jatkaa hyväksi havaitulla linjalla.

Toiveena päästä vielä hiihtämään

Laihduttamisen ja joulukuussa aloitetun uuden lääkityksen ansiosta MS-taudin runtelema keho ja mieli ovat "kokeneet valaistuksen", Mari kertoo. Vastoinkäymiset eivät tunnu kovilta iskuilta vaan niissä on mahdollista nähdä hopeareunus. Esimerkiksi vesivahingon vuoksi pääsee sisustamaan uudelleen.

Rollaattorista on tullut työtön, kun liikuntakyky ja tasapaino ovat kohentuneet. Mari toivoo pääsevänsä vielä jonain päivänä laskettelemaan ja hiihtämään sekä palaamaan takaisin rakkaan koiranäyttelyharrastuksen pariin. Toiveissa elää haave koiranpennusta, jonka kanssa ulkoilla ja käydä näyttelyissä.

Mari muistuttaa, että lihavuusleikkaukseen pääseminen on kovan työn takana – ei todellakaan mikään läpihuutojuttu, varsinkaan MS-tautia sairastavalle.

Lue myös:

    Uusimmat