Suomalaisen Olivian paino tippui pelkällä pihvillä ja kananmunalla – asiantuntija tyrmää: "Onhan tämä dieetti yksi hulluimmista"

Näin syöt oikein 8:20
Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Suomalainen Olivia tiputti 10 kiloa parissa kuukaudessa ainoastaan ruokavalionsa avulla, ja sekä hänen fyysinen että henkinen olonsa parani. Ravitsemusterapeutti kuitenkin kyseenalaistaa pelkkään lihaan perustuvan ruokavalion terveysvaikutukset.

Vähähiilihydraattinen dieetti on nyt erittäin suosittu ympäri maailmaa. Siitä äärimmilleen viety versio on carnivore-dieetti.

Sana carnivore tarkoittaa lihansyöjää, ja kyseinen dieetti koostuu pelkästään punaisesta lihasta ja kanamunista. Juomana on lähestulkoon ainoastaan vettä. Jotkut voivat syödä sisäelimiä saadakseen niistä vitamiineja tai hivenaineita. Mausteinakin toimivat pääasiassa vain suola ja pippuri.

Suomessa tämän lihaisan ruokavalion suosio on pientä verrattuna sen synnyinmaahan Yhdysvaltoihin. Dieetin kaksi suurinta edustajaa, psykologi Jordan Peterson sekä kehonrakentaja ja lääkäri Shawn Baker liputtavat ruokavalion nimeen.

Shawn Baker on mielipiteitä herättävä hahmo amerikkalaisessa mediassa, ja hän on perustanut muun muassa meatheals.com -sivuston.

MTV Uutiset haastatteli suomalaista Oliviaa, 26 joka laihtui carnivore-ruokavalion avulla. Olivia alkoi syödä pääasiassa vain punaista lihaa, ja paino tippui melkein kymmenen kiloa kahdessa kuukaudessa.

”Tiedän tasan tarkkaan, milloin ole kylläinen”

Olivia opiskelee Turun yliopistossa. Ruokavaliomuutos sai alkunsa, kun Olivia 25-vuotiaana huomasi olevansa joka päivä väsynyt. Olivia alkoi tutkia omia syömistottumuksiaan ja syventyi eri ruokavalioiden maailmaan.

Oliviaa kiinnosti syöminen evolutiivisesta näkökulmasta. Hän tutki paleoantropologian kirjoituksia sekä tutkimuksia, alkoi seurata lääkäreitä ja löysi lopulta punaiseen lihaan perustuvan ruokavalion: carnivoren.

– Aloin syödä 95-prosenttisesti eläinperäisiä tuotteita ja jätin jopa kaikki rypsiöljyt sekä margariinit pois. Aloin syödä pääasiassa nautaa, possua ja kananmunia. Joskus, jos haluan raikkautta, syön salaatinlehtiä, sanoo Olivia.

Olivian mukaan ruohoa syövä nauta on paras vaihtoehto. Pihvejä hän ei paista kokonaan, vaan jättää niihin hieman punaisuutta.

– Punaisessa lihassa ei itsessään ole niin paljon piileviä vaaroja. Lähinnä pitää poistaa paistuneen lihan pintaan kertynyt karsinogeenisyys. Pyrin valmistamaan ruoan niin, että siinä säilyy mahdollisimman paljon ravinteita, kertoo Olivia.

Ruokajuomana Olivia juo pääasiassa vettä ja mantelimaitoa.

Carnivore-dieetissä mukaillaan paljon luolamiesten ruokavaliota. Mutta marjojen tai kasvisten puuttumisen takia se ei ole samanlainen kuin paleoruokavalio. Kuten ketodieetissäkin, myös carnivore-dieetissä vältellään hiilihydraatteja: hiilihydraatit itse asiassa vedetään ihan nollille.

Muutoksen myötä Olivian elämään kuuluu päivittäinen paastoaminen, ja hän saattaa paastota kerralla jopa 16–26 tuntia. Kun ihminen ei syö hiilihydraatteja, keho menee ketoosiin eli rasvanpolttotilaan.

– Ei yksinkertaisesti tule nälkä. Sitten kun syö vain punaista lihaa, tietää tasan tarkkaan, milloin on tullut kylläiseksi. Tietyn rajan yli ei enää pysty syömään.

Carnivore-dieetin aloittamisen jälkeen Olivia on käynyt kerran syömässä sushia. Hänen ketoosinsa lakkasi siihen, eikä missään vaiheessa tullut oloa, että hän haluaisi lopettaa syömisen.

– Tavallaan nälkä ei mennyt mihinkään, vaikka vatsa tuli täyteen. Nyt kehoni on oppinut paremmin tunnistamaan sen, mitä nälkä on, Olivia sanoo.

Herkkuhimot kuriin ja mielialan nousu

Olivialla oli tapana aloittaa aamut sokerisella latte-kahvilla. Parin tunnin ajan energiatasot laskivat niin paljon, että nainen oli valmis päiväunille.

– Yleisten suositusten mukaan minulla ei itse asiassa ollut niin pahannäköinen ruokavalio. Söin pastaa, perunaa, kasveja, kanaa ja käytin kasviöljyjä. Se ei vain toiminut minulle, Olivia kertoo.

Muutoksen alussa Olivian glukoosivarastot loppuivat, ja hän sanoo sokerinhimon olleen silloin ihan järjetön.

– Jos en olisi tiennyt, mitä on tapahtumassa, olisin ollut ihan varma, että olen kuolemassa. Maailma pyöri ympärillä, heikotti, oksetti ja tärisin enkä pystynyt tekemään muuta kuin makaamaan sängyssä, Olivia muistelee.

Olivian olo muuttui kuitenkin muutaman päivän kuluttua, eikä hänen enää tehnyt mieli mitään makeaa.

Herkkuja kaivatessa Olivia tekee esimerkiksi mantelijauhosta ja kananmunista lettuja tai raakakaakaosta juomia. Nämä eivät varsinaisesti kuulu ruokavalioon, mutta ovat vähähiilihydraattisia.

– Yritän pitää herkuttelun minimissä. Mitä enemmän imitoi kiellettyjen ruokien koostumusta ja tuoksua, sitä helpommin voi lähteä takaisin sinne herkuttelun pariin.

Olivia uskoo ruokavalion vaikuttaneen myös henkiseen terveyteensä. Olivia sairasti 13 vuotta masennusta, mutta yhdessä vaiheessa muutosta hän huomasi, että maailma näyttikin erilaiselta.

– Minulla oli selkeämpi ja positiivisempi olo. Tulin ulos kuorestani ja totesin että, tämä tulehdusta ehkäisevä punaiseen lihaan perustuva ruokavalio vaikutti aivojeni tilaan. Ahdistukseni lieveni tosi paljon, Olivia sanoo.

Ruokavalioon suhtaudutaan kriittisesti

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kommentoi carnivore-ruokavaliota kuitenkin epäilevästi. Verhon mukaan ruokavaliosta voi tulla ongelmia pitkässä juoksussa. Harva kuitenkaan noudattaa äärimmäistä ruokavaliota pitkään.

Verhon mukaan ei ole varmoja todisteita siitä, miten ihminen on kehityshistoriansa aikana syönyt.

– Tieto perustuu siihen, mitä nykypäivän luonnonkansat syövät, kertoo Verho.

– Tämän päivän metsästäjä-keräilijät syövät hyvin paljon kasviksia, ja ennen saaliseläimistä käytettiin kaikki osat, joten ravinto oli erilaista.

Tutkimuksissa voi olla myös on virheitä. Verho lisää, että joskus metsästävien miesten saalistaman lihan osuus on ylikorostunut kasveja keräävien naisten kustannuksella.

Lihassa ei itsessään ole C-vitamiinia, mutta sisäelimissä sitä on jonkin verran. Ihmiskeho osaa kuitenkin varastoida vitamiineja, ja kaikkia ravintoaineita ei tarvita jatkuvasti.

– Carnivore-ruokavaliosta voi E-vitamiinin ja erityisesti C-vitamiinin saanti jäädä niukaksi. Kivennäisaineista esimerkiksi kalsiumia ei tuossa ruokavaliossa kovin paljon ole, jos maitotuotteita ei käytetä, Verho sanoo.

– Melkein mikä vain ravintoaine, joka puuttuu, voi aiheuttaa ongelmia. Esimerkiksi C-vitamiinin puutteesta voi seurata klassinen keripukki. Se ei kuitenkaan tule hetkessä vaan vie pitkän aikaa.

Verhon mukaan carnivore-dieetissä ei kuole kuitujen puutteeseen, mutta siitä voi syntyä välillisiä haittoja.

– Kuidut ruokkivat suolistossa bakteereja, jotka ovat hyödyllisiä ihmiselle. Jos kuidut puuttuvat, bakteerikanta yksipuolistuu, ja siinä on sitten omat haittansa, kertoo Verho.

– Toinen tavallinen vaiva on kuidun puutteesta johtuva ummetus.

Terveyshaittoja vielä vaikea arvioida

Olivia kertoo käyneensä tutkituttamassa arvonsa, ja ne olivat hänen mukaansa itse asiassa jopa parantuneet.

– Lääkärin mukaan kaikki arvoni ovat parantuneet. Verenpaineeni oli ennen vähän koholla, sitten viikon sisällä tämän ruokavalion aloittamisesta se palasi ihan hyvälle tasolle. Kolesterolia ei katsottu, mutta ennen koholla ollut hemoglobiini oli normalisoitunut, Olivia kertoo.

Verhon mukaan carnivore-ilmiö on melko tuore, joten pitkän aikavälin vaikutukset selviävät vasta tulevaisuudessa. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien kehittyminen voi viedä vuosikymmeniä.

Sama asia koskee myös terveyshyötyjä. Niitä ei ole vielä tutkittu tarpeeksi, jotta ne voitaisiin tieteellisesti todistaa tosiksi.

– Dieetin terveyshyödyistä ei ole mitään näyttöä. Nykytietämyksen valossa se, mitä tiedetään ravinnosta on, että ei se ole kyllä terveellisempää, sanoo Verho.

– Toki sekaruokavalio voi olla epäterveellinen, mutta se riippuu siitä, mihin sitä verrataan. Suositusten mukaiseen ruokavalioon verrattuna hiilariton ruokavalio on epäterveellisempi vaihtoehto. Energiavajeesta tulee toki usein itsestään hyötyä, ja tämä parantaa jotain arvoja.

Verho sanoo ruokavaliossa isoimman riskitekijän sydänsairauksien lisäksi olevan suolistosairaudet. Lihan syönti voi lisätä tulehduksellisten suolistosairauksien riskiä.

Carnivore-ruokavaliossa käytetään suolaa aika paljon, ja Verho muistuttaa sen haitoista. Suola voi esimerkiksi nostaa verenpainetta, kuormittaa munuaisia, lisätä mahasyöpäriskiä ja heikentää luustoa.

Verho kannustaa mittauttamaan kolesteroliarvot, koska korkeaa kolesterolia ruokavalion seurauksena on vaikea huomata.

Hiilihydraattikeskustelu ei lopu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan paino pysyy melko samana, jos kulutuksen- ja energiansaannin välillä on tasapaino. Verho lisää, että hiilihydraatiton ruokavalio voi pudottaa painoa, mutta kyse on aina energian saannista.

– Mikä tahansa ruokarajoitus vaikuttaa energiamäärän laskuihin. Jos syö yksipuolisesti, syöminen yleensä vähenee ainakin hetkellisesti, Verho lisää.

Verho muistuttaa, että täysjyväviljat, hedelmät, marjat ja vihannekset ovat hyviä hiilihydraatteja.

– Tärkeää on saada hiilihydraatit oikeanlaisista lähteistä. Karkea nyrkkisääntö on, että kuitupitoiset hiilihydraatit ovat hyviä lähteitä. 

Verhon mukaan rasvalla itsessään ei ole merkitystä lihomiseen tai laihtumiseen, vaan siitä saatavalla energiamäärällä eli kilokaloreilla.

– Carnivore-dieetti on hyvin proteiinipitoinen ruokavalio, ja se lisää kylläisyyttä. Sama pätee myös ketoruokavalioonkin. Siinä voi jo hyvin runsaaseen energiamäärään tottuneen energiamäärän saanti laskea, Verho kertoo.

Sen sijaan rasvanlaadulla on merkitystä terveyden kannalta.

”Sitten kun niitä tuloksia näyttää, niin eiväthän ne osaa sanoa mitään siihen”

Olivialle uuden ruokavalion noudattaminen ei ollut vaikeaa, koska hän oli päättänyt pysyä siinä.

Hankalimmaksi asiaksi hän kertoo sosiaaliset tapahtumat syömisrajoitteiden takia. Olivia voi yhä mennä juhliin seurustelemaan, mutta syömisen sijaan juo kahvia tai teetä.

– Joku voi kokea, että tämä rajoittaa sosiaalista elämään, mutta pitää miettiä omia prioriteetteja.

Olivialle alkoholi ei ole suuri osa elämää.

– Jos joku tällaisella ruokavaliolla haluaa alkoholia nauttia, niin sitten jotain puhtaita juomia, kuten vodkaa tai giniä. Ketoosi menee tauolle, mutta se ei riko sitä, sanoo Olivia.

Olivia kertoo, että carnivore-ruokavalio aiheuttaa muissa ihmisissä lähinnä huvitusta. He eivät ota tosissaan, että ihminen pyrkii punaisen lihan kautta saavuttamaan terveyttä.

– Se kuulostaa ilmeisesti absurdilta konseptilta. Sitten kun niitä tuloksia näyttää, niin eiväthän he loppujen lopuksi osaa sanoa mitään siihen.

"Onhan tämä dieetti yksi hulluimmista"

Olivia kertoo jatkavansa tulevaisuudessa samalla linjalla. Hän aikoo syödä myös kasviksia, jos hänestä tuntuu siltä.

– Muuten jatkan punaisen lihan linjalla. Onhan tässä tiettyjä moraalisia ongelmia, mitä tulee tuotantoeläinten elinoloihin. Toivon, että voin osallistua niiden olojen parantamiseen tukemalla tietynlaisen lihan tuottajia, kuten pientiloja ja lähellä tuotettua lihaa. Voisin aina käydä katsomassa, mistä liha lautaselleni tulee, Olivia sanoo.

Verhon mukaan äärimmilleen viedyt tiukat rajoitukset, kielletyt ruoka-aineet ja ongelmat sosiaalisissa tilanteissa voivat kuitenkin viitata häiriintyneeseen ruokasuhteeseen.

Verho muistuttaa, että monipuolisuus on se, mitä kannatetaan. Esimerkiksi Suomessa ravintosuositukset kannustavat syömään monipuolisesti jotakin jokaisesta ruoka-aineryhmästä.

– Tämä ruokavalio on jo kenties trendi, mutta se on niin rajoittava, että tuskin moni lähtee oikeasti toteuttamaan. Onhan tämä dieetti yksi hulluimmista, jos ei edes mausteita voi käyttää, koska ne ovat kasveista tehty, sanoo Verho.

Lue myös:

    Uusimmat