Rajavartiolaitoksen muotoilu hämmentää: Saiko sotarikoksista epäilty Rusich-pomo oleskeluluvan jonkun muun passilla?

MTV selvitti venäläisen sotilasjohtajan oikean nimen netistä minuuteissa – miten hän sai oleskeluluvan Suomesta? 9:09
MTV selvitti venäläisen sotilasjohtajan oikean nimen netistä minuuteissa – miten hän sai oleskeluluvan Suomesta?

Rajavartiolaitoksen kiinniottama Rusich-sotilaspomo pyysi oikeudelta päästä mahdollisimman pian pois Suomesta ja takaisin Pietariin. Venäläinen 36-vuotias Voislav Torden vaati myös henkilöllisyysasiakirjojaan takaisin.

Tiedot selviävät Helsingin käräjäoikeuden tekemästä säilöönottopäätöksestä ja sen liitteenä olevasta Rajavartiolaitoksen säilöönottovaatimuksesta.

– Säilöön otettu itse totesi, etta hän suostuu lähtemään heti huomenna kotiinsa Pietariin, jos viranomaiset antavat hänen henkilöllisyysasiakirjat takaisin, oikeuden ratkaisuun on kirjoitettu. 

Torden kertoi osallistuvansa tarvittaessa Pietarista käsin oikeusprosessiin.

– Hän haluaa päästä mahdollisimman nopeasti pois säilöönottoyksiköstä sekä palata kotiinsa Pietariin mahdollisimman pian. 

Maahanmuuttovirasto oli myöntänytTordenille vuodeksi oleskeluluvan Suomesta tämän puolison opiskelun perusteella. Mies on syntymänimeltään Jan Petrovski ja häntä epäillään Itä-Ukrainassa vuosina 2014 ja 2015 tapahtuneista sotarikoksista. 

Petrovskin nimi löytyy ainakin EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistoilta. Hänet oli määrätty myös aiemmin Norjassa ja Tshekissä toistaiseksi voimassa olevaan maahantulokieltoon koko Schengen-alueelle.

"Esitti omanaan Venäjän passin"

Torden jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentokentällä 20. heinäkuuta, kun Rajavartiolaitos teki ulkomaalaisvalvontaa lähtevien lentojen luona. Hänet otettiin kiinni Ranskan Nizzaan lähtevän lennon portilta.

Rajavartiolaitoksen säilöönottovaatimuksen muotoilut herättävät kysymyksen siitä, oliko Torden esiintynyt väärällä nimellä hakiessaan oleskelulupaa ja sittemmin Suomessa. 

– Valvonnan yhteydessä tavattiin Torden Voislav, joka esitti omanaan Venäjän passin, sekä Suomen myöntämän oleskelulupakortin, Rajavartiolaitos kirjasi säilöönottovaatimukseensa Tordenin kiinnioton jälkeen.

Kirjauksen mukaan Torden siis "esitti omanaan Venäjän passin". Rajavartiolaitoksella oli kuitenkin tiedustelutietoa siitä, että Torden oli aiemmin esiintynyt Jan Petrovskina, josta syystä se vertasi eri nimillä olevien henkilöllisyystodistusten kasvokuvia keskenään ja tunnisti Tordenin Petrovskiksi.

Pyrki harhauttamaan Suomen viranomaisia

Säilöönottovaatimustaan Rajavartiolaitos perusteli seuraavasti.

– Tordenin toiminta osoittaa piittaamattomuutta Suomen lakeja ja määräyksia kohtaan. Torden on pyrkinyt harhauttamaan Suomen viranomaisia esiintymällä henkilöllisyydellä ja asiakirjoilla, joiden avulla hän on kyennyt hankkimaan itselleen Suomen myöntämän oleskeluluvan häntä koskevista maahantulokielloista huolimatta. 

Maahanmuuttovirasto (Migri) on vahvistanut MTV Uutisille, että Tordenin esittämät asiakirjat olivat aitoja. Migri ei kuitenkaan suostunut vastaamaan kysymykseen, oliko henkilöllisyystodistus virallisesti Tordenin oma vai esimerkiksi jonkun toisen henkilön asiakirja.

Onkin mahdollista, että tämä ei ole vielä Suomen viranomaisillekaan selvää vaan he selvittävät yhä tätä asiaa. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela kertoo MTV Uutisille, että virasto selvittää edelleen, miten Torden pääsi luikahtamaan maahan normaaleista selvitysprosesseista huolimatta.

Rusich-ryhmä epäillään julmuuksista

Euroopan neuvosto on määritellyt Jan Petrosvkin 16. joulukuuta 2022 puolisotilaallisen Rusich-joukon johtajaksi. Kyseisen päätöksen mukaan Petrovski on sotilasjohtajan ominaisuudessa vastuussa toimista tai itse pannut täytäntöön toimia, jotka heikentävät tai uhkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettiä ja itsenäisyyttä.

Euroopan neuvoston päätöksen mukaan Rusich-ryhmä toimii mahdollisesti Wagner-ryhmän alayksikkonä ja sillä on pitkä historia Ukrainassa käydyissä taisteluissa.

– Vuonna 2015 ryhmän palkkasotilaita syytettiin julmuuksista, jotka kohdistuivat kuolleisiin ja vangittuihin ukrainalaissotilaisiin, päätöksessä sanotaan.

Rajavartiolaitos vetosi edellä mainitun päätöksen perusteella siihen, että Tordenin voidaan katsoa muodostavan uhkan Suomen kansalliselle turvallisuudelle. 

Rajavartiolaitos totesi, ettei Tordenin voida antaa palata Pietariin.

– Tordenin toiminta kokonaisuudessaan osoittaa, etta hänen voidaan perustellusti olettaa pyrkivän piileskelemään, pakenemaan tai muutoin vaikeuttamaan itseään koskevan päätoksen valmistelua, Rajavartiolaitos totesi säilöönottovaatimuksessaan.

Jatkossa tiedonsaanti voi vaikeutua

Rajavartiolaitos piti tärkeänä sitä, että Torden on henkilökohtaisesti läsnä Suomessa, kun hänestä valmistellaan päätöksiä. Rajavartilaitos on vaatinut Maahanmuuttovirastoa perumaan Tordenin oleskeluluvan ja karkottamaan tämän maasta.

Ukraina taas vaatii Tordenin luovuttamista sille. Torden itse on ilmoittanut hakevansa turvapaikkaa Suomesta.

Turvapaikkaa hakeneiden henkilöiden säilöönottovaatimukset ja -ratkaisut ovat salassa pidettäviä, joten jatkossa Tordenin tilanteesta voi olla hankala saada tietoa julkisista asiakirjoista.

Lue myös:

    Uusimmat