Sotarikoksista epäilty Voislav Torden rikkoi maahantulokieltoa kahdesti – nyt oikeus antoi tuomion

Voislav Torden sanoi, ettei tiennyt vuonna 2016 Norjalta saamastaan Schengen-alueen matkustuskiellosta.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut Ukrainassa sotarikoksista epäillyn venäläismiehen ehdolliseen vankeuteen kahdesta maahantulokiellon rikkomisesta.

Oikeuden mukaan Voislav Torden, 37, tuli Suomeen Vaalimaan kautta kahdesti, vaikka Norja oli määrännyt hänelle maahantulokiellon Schengen-alueelle. Maahantulokielto oli määrätty vuonna 2016 hänen entisellä nimellään Jan Petrovski, ja se on voimassa ensi vuoteen.

Ensimmäisen kerran Torden saapui Suomeen Vaalimaan rajanylityspaikan kautta toissa elokuussa. Tuolloin hän matkusti Kreikan myöntämän kertaviisumin turvin. Hän palasi saman rajanylityspaikan kautta Venäjälle muutamaa päivää myöhemmin.

Toinen kerta oli viime heinäkuussa. Tällä kertaa hän saapui Suomen myöntämällä viisumilla, joka oikeuttaa pitkäaikaiseen oleskeluun. Torden otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun hän oli nousemassa lennolle Nizzaan.

Siitä saakka Torden on ollut Suomessa viranomaisten hallussa, koska häntä epäillään sotarikoksista Ukrainassa. EU:n pakoteperustelujen mukaan hän on venäläisen Rusitsh-sotilasryhmän perustajajäsen ja yksi sen komentajista. Keskusrikospoliisi tutkii Tordenia epäiltynä törkeästä sotarikoksesta ja sotarikoksesta Ukrainassa vuosina 2014–2015.

Ei kertonut aiempaa nimeään

Oikeudessa Torden kiisti syytteet ja sanoi, ettei tiennyt maahantulokiellostaan. Hän kertoi, että hänet oli karkotettu Norjasta Venäjälle loppuvuodesta 2016 ennen maahantulokiellon määräämistä ja ettei hän koskaan saanut kirjallista päätöstä kiellosta.

Tordenin mukaan hänen asianajajansa oli sanonut, että jos maahantulokielto määrätään, sen kesto yleensä 3–5 vuotta. Hän kertoi olettaneensa, ettei kielto enää ole voimassa – myöskin siksi, että hänen viisumihakemuksensa oli viime ja toissa vuonna hyväksytty.

Käräjäoikeus katsoi, että Torden olisi voinut ottaa selvää maahantulokiellon sisällöstä ja kestosta ottamalla yhteyttä asianajajaansa tai esimerkiksi Norjan viranomaisiin. Myönnettyjen viisumien osalta oikeus huomioi, että Torden ei ollut niitä hakiessaan ilmoittanut aiempaa nimeään ja oli vastannut kieltävästi, kun häneltä oli kysytty mahdollisesta aiemmasta maahantulokiellosta Schengen-alueelle.

–  Viranomaisilla ei ole ollut hakemuksissa annettujen tietojen perusteella mahdollisuutta yhdistää Tordenin antamia tietoja maahantulokieltoon, joka oli määrätty hänelle Petrovskin nimellä. Edellä mainittu vastaajan toiminta osoittaa myös pyrkimystä salata maahantulokielto, mikä osaltaan tukee sitä, että vastaaja on pitänyt maahantulokiellon voimassaoloa varsin todennäköisenä, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Käräjäoikeus katsoi miehen toimineen tahallisesti ja tuomitsi hänet 40 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Juttua täydennetty 13.2.24 klo 14.08 kauttaaltaan lisätiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat