Oikeusavustaja MTV:lle: Kiinniotettu Rusich-johtaja saapui Suomeen oleskeluluvalla perheensä kanssa

Terrorismirikoksista epäilty venäläismies kiistää syytökset, avustaja kommentoi tapausta MTV Uutisille 1:01
Terrorismirikoksista epäilty venäläismies kiistää syytökset, avustaja kommentoi tapausta MTV Uutisille.

Terrorismirikoksista epäilty venäläismies oli saapunut Suomeen heinäkuussa oleskeluluvalla, kertoo miehen avustaja, oikeustieteen lisensiaatti Natalia Malgina MTV Uutisille.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan mies tunnettiin aiemmin nimellä Jan Igorevitsh Petrovski, mutta nykyisin hän käyttää nimeä Voislav Torden. MTV Uutisten tietojen mukaan hän on yksi venäläisen Rusich-joukkojen johtajista. Rusichilla on kytköksiä palkkasotilasyhtiö Wagneriin. 

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti tänään, että Ukrainassa terrorismirikoksista epäilty 36-vuotias venäläismies pidetään edelleen säilössä. Oikeus ilmoitti käsittelyn aluksi, että asia käsitellään suljetuin ovin.

Malgina kertoo MTV Uutisille, että Tordenilla on puoliso, joka oli päässyt opiskelemaan Suomeen ja lapset olivat päässeet kouluun. Torden oli saapunut Suomeen 19.7.2023 Suomen myöntämällä oleskeluluvalla. Hänet oli pidätetty seuraavana päivänä. 

Malginan mukaan aiemmin viime vuoden puolella Torden oli käynyt Suomessa Suomeen myönnetyllä viisumilla.

Malginan mukaan Tordenin viime heinäkuinen pidätys tapahtui maahanmuuttosäännösten rikkomisen takia. Elokuun lopulla lopulla Tordenille oli esitetty ilmoitus siitä, että hänet pyydetään luovutettavaksi Ukrainaan, koska häntä epäillään terrorismitoiminnasta. 

– Tähän mennessä ei ole esitetty mitään näyttöä, mikä tukisi Tordenin syyllisyyttä tai kosketusta terrorismitoimintaan. Hän ei ole koskaan kiistänyt omia poliittisia näkemyksiä ja kannanottoja, Malgina toteaa.

Hänen mukaansa poliittiset näkemykset kuuluvat perusoikeuksien ydinalueeseen ja omien näkemyksien esittely ja julkistaminen ei sinänsä muodosta terrorismirikosta ainakaan Suomessa. 

– Torden sanoo, että hän on pohjoismaalainen ihminen, eli hänellä on sukujuuret Norjasta. Hän on valmis kantamaan seuraamuksia omista teoiosta, mutta hän ei missään nimessä kannata terrorismia eikä hän ole syyllistynyt terrorismitoimintaan. 

Malginan mukaan Tordenin henki olisi uhattuna Ukrainassa.

– Torden ymmärtää, että mikäli Suomi luovuttaa hänet Ukrainaan hän joutuu kidutettavaksi. On hyvin todennäköistä, että hän ei edes pääse saapumaan oikeussaliin vaan hänet niin sanotusti teurastetaan matkan aikana.

Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta 1:46
Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta

Lue myös:

    Uusimmat