Petteri Orpo Ylelle uusnatseihin yhdistetyn venäläisjoukon johtajan kiinniotosta Suomessa: Järjestelmämme toimii, mutta tämä on erittäin vakava uhka

Rusich-sotajoukon johtaja otettu kiinni Suomessa – tästä on kyse 3:36
Rusich-sotajoukon johtaja otettu kiinni Suomessa – tästä on kyse

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla terrorismirikoksista epäillyn venäläismiehen kiinniottoa Suomessa.

Järjestelmämme toimii, koska saimme hänet kiinni. Mutta hänellä on ollut ilmeisesti eri henkilöllisyyksiä (päästyään maahan Norjasta), Orpo kommentoi.

Orpon mukaan Suomessa on yksi maailman tehokkaimmista rajavalvonnoista, mutta kyseinen tapaus on esimerkki, missä pitää olla varuillaan ja valppaana.

– Rajanaapurissa on sotaa käyvä maa, jonka palkkasotilasarmeijan asema on epäselvä. Jos se hajoaa ja sen jäseniä on enemmänkin liikkeellä, meidän pitää olla vieläkin valppaampia. Tämä on erittäin vakava uhka, Orpo kommentoi mahdollisuutta, onko Suomeen tulossa rajan takaa muitakin vaarallisia henkilöitä.

Maahantulosäädöksiä kiristettiin itärajalla viimeksi noin kuukausi sitten, mutta hän voisi olla valmis tarkastelemaan tilannetta uudelleen.

–  Olen pyytänyt päivitettyä tietoa rajaliikenteestä ja arvion siitä, tarvitaanko vielä jotain enemmän.

Orpo sanoo, ettei voi olla varma, että Suomessa olisi muitakin ulkomaalaisia palkka-armeijan sotilaita.

–  Suomessa on hyvä tilannearvio maassa olevista riskihenkilöistä. Pitää olla tarkempi kuin normaaliaikana, kun naapurimaa käy raakaa sotaa.

Jan Petrovski on EU:n pakotelistalla

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti perjantaina, että Ukrainassa terrorismirikoksista epäilty 36-vuotias venäläismies pidetään edelleen säilössä. Miestä säilytetään Vantaan vankilassa.

Käräjäoikeuden julkisten tietojen mukaan 36-vuotiasta miestä epäillään terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristiryhmän toiminnan muusta tukemisesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2014 kesäkuun ja vuoden 2015 elokuun välillä Luhanskin ja Donetskin alueilla. Poliisi vaati säilöönottamisen jatkamista luovutustutkinnan edistämiseksi ja rikoksentekijän luovuttamiseksi.

Muun muassa Sky Newsin mukaan Venäjän ulkoministeriö on sanonut olevansa tietoinen tapauksesta ja tarjoavansa miehelle konsuliapua.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan mies tunnettiin aiemmin nimellä Jan Igorevitsh Petrovski, mutta nykyisin hän käyttää nimeä Voislav Torden.

Mies löytyy aiemmalla nimellään EU:n pakotelistalta. Pakotelistan mukaan hän on toiminut venäläisen Rusich-sotilasryhmän johtajana ja komentajana. Kyseisen ryhmän jäseniä on syytetty myös julmuuksista kiinni otettuja ukrainalaisia sotilaita kohtaan. Lisäksi EU:n mukaan kyseisellä ryhmällä on yhteyksiä palkkasotilasryhmä Wagneriin.

Venäläinen Meduza-lehti haastatteli 2017 Jan Petrovski -nimistä miestä. Hän kertoi asuneensa aiemmin Norjassa, mutta joutuneensa karkotetuksi maasta vuonna 2016, kun hänen pysyvä oleskelulupansa peruttiin. Norjan viranomaisten mukaan mies muodosti vakavan uhan kansallisille intresseille.

Meduzan mukaan miestä on epäilty yhteyksistä tunnettuun venäläiseen uusnatsiin Vjatsheslav Datsikiin.

Lehden mukaan epäilty mies toimi myös Suomessa perustetun maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odinin Norjan-haarassa ja osallistui ryhmän "katupartiointiin" vuonna 2016.

Vuonna 2020 puolestaan Voislav Torden -niminen mies antoi Kreml-mieliselle uutistoimistolle Annalle haastattelun, jossa hän kertoi taisteluista Ukrainassa. Haastattelussa hän totesi uutistoimistolle, että jokaisen "venäläisen on aina tärkeä pitää itsensä taisteluvalmiudessa".

Suomi valmis antamaan apua Natolle

Orpo sanoi pitävänsä hyvänä sitä, mitä enemmän Nato on läsnä Suomessa. Myös Natolle pitää Orpon mukaan olla valmis antamaan apua. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) ehdotti tällä viikolla, että kantahenkilökunnan ja sopimussotilaiden lisäksi Naton operaatioihin osallistuisi reserviläisiä. Orpon mukaan asiaa pitää selvittää.

–  Meillä on erittäin koulutettua reserviä, ja voisi olla, että olisi olemassa jonkinlainen sopimusrakenne, miten he voisivat olla operaatioissa käytettävänä, Orpo sanoi.

Korjattu Orpon toista sitaattia kello 18.02, Orpo viittasi Wagnerin, ei Venäjän hajoamiseen.

Katso myös: Terrorismirikoksista epäilty venäläismies kiistää syytökset, avustaja kommentoi tapausta MTV Uutisille

Terrorismirikoksista epäilty venäläismies kiistää syytökset, avustaja kommentoi tapausta MTV Uutisille 1:01

Lue myös:

    Uusimmat