Mainos

Rahanpesukokous suosittaa tiukkoja toimia

Washingtonissa pidetty kaksipäiväinen rahapesua ja erityisesti terroristien rahavirtojen patoamista käsitellyt kokous vaatii, että koko maailman on osallistuttava terrorismin vastaisiin talkoisiin.

OECD:n alainen rahanpesuun keskittynyt ryhmä FATF piti historiansa ensimmäisen kriisikokouksen Washingtonissa. Ryhmä julisti kokouksensa päätteeksi, että se suuntaa voimavaransa tästedes rahanpesun ehkäisemisen lisäksi terrorismin rahoittamisen torjuntaan.

-Tänään FATF on asettanut uudet kansainväliset standardit terrorismin vastaiseen taisteluun ja kutsumme kaikki maat omaksumaan ne ja ottamaan ne käyttöön, julisti ryhmän presidentti Clarie Lo.

Ryhmän mukaan kaikkien maiden pitäisi ratifioida mahdollisimman pian YK:n suosittamat rahanpesusäännöt, tehdä terroristien taloudellisesta avustamisesta rikos ja jäädyttää terroristien tilit kaikkialla. Samalla maiden pitäisi vaihtaa viranomaisten välillä mahdollisimman paljon tietoja terroristien jäljityksen helpottamiseksi.

Yhdysvallat yhtäkkiä aktiivinen

Yhdysvalloille on tullut kiire rahanpesusäännösten tehostamiseen, jotta terroristien rahavirrat saataisiin padottua. Yhdysvallat ei ole kuitenkaan aikaisemmin ollut mitenkään innokas kitkemään rahanpesua maan pankkijärjestelmästä.

Senaattori Carl Levin on tutkinut vuodesta 1999 saakka maan pankkisysteemin porsaanreikiä, mutta hänen raporteilleen on lähinnä kohauteltu olkapäitä. Levinin raporttien mukaan Yhdysvalloissa ns. yksityispankkien toiminta on kasvanut jatkuvasti. Nämä pankit tarjoavat varakkaille asiakkailleen jättitalletuksia vastaan erikoispalveluita.

Pankkipalvelujen lisäksi tarjolla on mm. tilejä rannikkosaarten veroparatiiseissa sekä mahdollisuudet suurten rahasummien siirtoihin eli kaikki mahdollisuudet rahanpesuun.

Korruptiorahaa

Yksityispankit ottavat vastaan myös jättimäisiä summia vieraiden valtioiden päämiehiltä ja heidän sukulaisiltaan.

-Emme voi tuomita korruptiota ulkomailla ja samalla hyväksyä sitä, että amerikkalaiset pankit tekevät omaisuuksia korruptiolla, todetaan Levinin raportissa jo vuonna 1999.

Senaattorin selvitysten mukaan amerikkalaiset pankit ovat yhteistyössä lukuisien huonosti valvottujen pankkien kanssa. Niillä ei ole minkäänlaisia rahanpesusäännöksiä. Raportissa todetaankin, että Yhdysvaltain on turha tuomita muiden alueiden heikot rahanpesusäännökset, jos maan omat pankit ovat liikesuhteissa samojen alueiden pankkien kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.