Mainos

Rahan määrän kasvuvauhti hidastui toukokuussa

Suomen Pankin kokoamien tietojen mukaan rahan määrä kasvu hidastui hieman toukokuussa. Rahan määrää käytetään yhtenä mittarina inflaatiopaineita arvioitaessa pidemmällä aikavälillä. Karkean nyrkkisäännön mukaan rahan määrä ei saisi kasvaa nopeammin kuin tuotanto lisääntyy.

Toukokuussa laajin rahamäärä eli ns. M3-raha lisääntyi edellisestä toukokuusta 4,8 prosenttia. Huhtikuussa vastaava kasvu oli 5,8 prosenttia. Tässä rahamäärässä ovat mukana setelit, kolikot, käyttelytileillä oleva raha, määräaikaistalletukset ja pankkien liikkeeseen laskemat sijoitustodistukset. Sitä hieman suppeampi M2-raha lisääntyi toukokuussa 2,5 prosenttia. Vähennys edelliskuusta oli 1 prosenttiyksikköä. Tästä rahamäärästä puuttuvat sijoitustodistukset.

Suppein eli M1-rahamäärä kasvoi 4,2 prosenttia. Huhtikuussa sen kasvuvauhti oli 5,8 prosenttia. Tässä mittarissa ovat mukana vain setelit, kolikot ja käyttelytilien raha. Eri oppikunnilla on hieman erilainen käsitys, mikä kolmesta mittarista on paras, mutta seuratuin lienee laajin rahamäärä. Maaliskuussa M1- ja M2-rahamäärien kasvu oli toukokuuta hitaampaa, mutta laajin rahamäärä oli tuolloin 7,7 prosentin kasvuvauhdissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.