Mainos

Raakaöljyn hintojen lasku heikensi Nesteen tulosta

Raakaöljyn hintojen voimakas lasku heikensi Neste-konsernin alkuvuoden tulosta. Tammi-huhtikuun rahoituserien jälkeinen tulos jäi nyt 169 miljoonaan, kun sitä vuotta aiemmin kertyi 214 miljoonaa markkaa. Varsinaisen liiketoiminnan tulos kuitenkin parani hieman, sillä tulokseen sisältyi nyt 90 miljoonaa markkaa edellisvuotta vähemmän osuuksia osakkuusyhtiöiden tuloksista ja liiketoiminnan muita tuottoja.

Koko konsernin liikevaihto laski öljytoimialan ja öljynetsinnän supistumisen vuoksi 14,9 miljardista 13,8 miljardiin markkaan. Öljytoimialan liikevoitto kuitenkin parani selvästi viime vuodesta, kun taas öljynetsinnän ja -tuotannon tulos heikkeni selvästi ja energiatoimialan tulos hieman. Neste Chemicals kasvatti sekä liikevaihtoaan että liiketulostaan.

Koko vuoden tuloksen Neste odottaa selkeästi paranevan viime vuodesta, vaikka raakaöljyn halpuus jatkossakin rasittaa varsinkin öljynetsinnän ja -tuotannon kannattavuutta. Öljytoimialalle hintojen lasku on aiheuttanut lähinnä lakisääteisiin velvoitevarastoihin kohdistuvia varastotappioita. Öljytuotteiden hinnat ovat laskeneet raakaöljyä maltillisemmin ja niiden jalostusmarginaalit ovat pysyneet edellisvuoden tasolla.

Äskettäin loppuun saatettu Borealiksen osakkeiden myynti parantaa yhtiön mukaan olennaisesti konsernin vakavaraisuutta. Öljynetsintäpuolella Nesteen merkittävin hanke on tällä hetkellä Norjan Åsgard-kentän kehittäminen. Öljyn tuotanto Åsgardissa on tarkoitus aloittaa ensi vuoden huhtikuussa, minkä jälkeen Nesteen öljyn- ja kaasuntuotannon ennustetaan yltävän 40 000 barreliin päivässä. Algerian öljy- ja kaasukenttähankkeesta yhtiö on aiemman päätöksensä mukaisesti irtautumassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.