Quebec varustautui vapaakauppakokoukseen

Kanadan Quebecissä oli varauduttu tiukin turvatoimin tänään alkavaan kolmipäiväiseen Amerikan maiden kokoukseen, jonka on määrä edistää maiden välistä vapaakauppahanketta.

George W. Bush

Kutsuttujen osallistujien lisäksi Quebeciin odotettiin tänään myös tuhansia vapaakauppasuunnitelmia vastustavia mielenosoittajia.

Mielenosoitusten varalta kaupunkiin oli määrätty 6700 poliisia ja 1200 sotilasta turvaamaan kokouksen sujumista. Poliisi oli käytännöllisesti katsoen eristänyt kokouksen pitopaikan eli keskeisen osan Quebecin vanhaakaupunkia. Eristetyn alueen ympärille oli hyvissä ajoin pystytetty kolmimetrinen, kehältään noin 6 kilometrin pituinen betonilla vahvistettu teräsaita, jota mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit vartioivat jo kokouksen aattona.

Aidan sisäpuolelle päästettiin vain kokoukseen osallistuvat, työntekijät sekä toimittajat. Kokouksen isännän, Kanadan pääministerin, Jean Chretienin mukaan turvatoimet ovat tarpeellisia.

-Aktivistit voivat osoittaa mieltään, mutta ei heidän tarvitse tulla kokouspaikalle. Asioiden on tapahduttava rauhallisesti, sanoi Chretien. Kokouksen oli määrä alkaa puoli yhdeltä lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Seattlen toisintoa pelätään

Jykevällä aidalla kanadalaiset halusivat estää joulukuun 1999 tapahtumat. Tuolloin Maailman kauppajärjestön WTO:n kokous Seattlessa Yhdysvalloissa häiriytyi pahoin mielenosoitusten tähden. Globalisaation vastaiset ja väkivaltaisiksikin äityneet mielenosoitukset saivat tuolloin suurta julkisuutta ympäri maailman ja WTO:n maine kärsi.

Quebecin turva-aitaan oli tähän päivään mennessä jo ilmestynyt protestikirjoituksia, jotka heijastelivat vapaakauppasuunnitelmia vastustavien tuntoja: "Häpeämuuri", "Berliini, marraskuu 1989", "Viva Cuba".

Iskulauseilla viitattiin toisaalta Berliinin muurin murtamiseen, toisaalta siihen, ettei vuosikymmenet Yhdysvaltain kauppasaarrossa ollutta Kuubaa ole kutsuttu mukaan kokoukseen. Poliisi kertoi pidättäneensä seitsemän Quebeciin matkalla ollutta mielenosoittajaa, joilla oli ollut mukanaan savukranaatteja, kyynelkaasua ja pesäpallomailoja. Monien turva-aidan ulkopuolelle jääneiden vanhankaupungin kahviloiden ja kauppojen ikkunat oli vahvistettu lastulevyillä mahdollisten levottomuuksien pelossa.

Maltillisia mielenosoituksia

Kokouksen aattona järjestetyt mielenosoitukset sujuivat kuitenkin hyvin rauhanomaisissa merkissä. Mielenosoituksista suurin oli noin tuhannen ihmisen kynttiläkulkue, johon osallistuneet kantoivat "vapaakauppa ei ole reilua kauppaa" -iskulausekylttejä.

Mielenosoittajien mukaan jättimäinen vapaakauppa-alue antaisi liikaa valtaa ylikansallisille yhtiöille ja sen myötä sivuutettaisiin ihmisoikeus-, ympäristö- sekä koulutuskysymykset. Kokoukseen osallistuu edustajia 34 maasta Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikasta. Osallistujien joukossa on 21 presidenttiä ja 13 pääministeriä.

Maat pyrkivät perustamaan maailman laajimman vapaakauppa-alueen FTAA:n vuoteen 2005 mennessä. Suunnitellulla vapaakauppa-alueella asuu yhteensä 800 miljoonaa ihmistä.

Paikalle tänään saapuva Yhdysvaltain presidentti George Bush kannattaa suunnitelmaa voimakkaasti.

-Aion edistää vapaakauppahanketta erittäin tarmokkaasti, hän totesi matkansa aattona.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat