Qatarilaisoikeus: Tshetsheenijohtaja murhattiin Venäjän määräyksestä

Tsetshenian entinen presidentti Zelimhan Jandarbijev murhattiin helmikuussa. Tänään qatarilaisoikeus tuomitsi kaksi venäläistä turvallisuuspalvelun agenttia elinkautiseen vankeuteen Jandarbijevin murhasta.

Venäjä - Tsetshenia -kartta

Venäjän johto määräsi Tshetshenian entisen presidentin Zelimhan Jandarbijevin murhattavaksi, sanoi qatarilaistuomari tänään. Jandarbijev murhattiin Dohassa Qatarissa helmikuussa.

- Venäjän johto antoi määräyksen tshetsheenijohtaja Jandarbijevin salamurhaan. Suunnitelmasta keskusteltiin Venäjän tiedustelupalvelun päämajassa Moskovassa, sanoi tuomari Ibrahim al-Nisf.

Oikeus tuomitsi tänään kaksi venäläistä turvallisuuspalvelun FSB:n agenttia elinkautiseen vankeuteen Jandarbijevin murhasta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti, että Qatarissa tuomituilla venäläisillä olisi tekemistä Jandarbijevin murhan kanssa.

- Venäjän kanta on yhä, että Qatarissa pidätetyillä Venäjän kansalaisilla ei ollut mitään tekemistä Jandarbijeviin kohdistuneen hyökkäyksen kanssa, Lavrov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Tuomittujen turvallisuuspalvelumiesten puolustusasianajajat aikovat anoa, että heidät siirrettäisiin vankeuteen Venäjälle.

Puolustusasianajaja Dimitri Afanasiev iloitsee siitä, että tuomari hylkäsi syyttäjän vaatimukset kuolemantuomioista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä: Jandarbijev oli sissien pankkiiri

Helmikuussa Qatarin pääkaupungissa Dohassa pommi-iskussa surmansa saanut Zelimhan Jandarbijev oli Venäjän etsimä ja rikolliseksi syyttämä henkilö, sillä hän järjesti Tshetsheniassa taisteleville sisseille rahaa.

Maailmalle Jandarbijev tuli tunnetuksi vuosina 1996-1997, jolloin hän toimi Tshetshenian väliaikaisena presidenttinä Dzhohar Dudajevin saatua surmansa huhtikuussa 1996.

Jandarbijevia pidettiin jossain määrin Moskova-mielisenä, ja pääministeri Viktor Tshernomyrdinin onnistuikin solmia hänen kanssaan tulitauko toukokuussa 1996. Se ei kuitenkaan pitänyt, ja Tshetshenian ensimmäinen sota päättyi vasta Hasavjurtin sopimukseen, jonka allekirjoittivat kaksi sotapäällikköä, Aleksandr Lebed ja Aslan Mashadov.

Mashadov nousi tshetsheenien ykkösmieheksi, ja hän voitti selvästi myös tammikuussa 1997 pidetyt presidentinvaalit. Jandarbijev sai äänistä vain noin 10 prosenttia.

Tappionsa jälkeen Jandarbijev ei jäänyt Tshetsheniaan vaan matkusti islamilaisissa maissa ja organisoi niissä tukea tasavallalle ja toisen sodan alettua sen taistelijoille. Hän perusti Afganistaniin jopa Tshetshenian edustuston. Lopulta hän päätyi kuitenkin Persianlahden pikkuvaltioon Qatariin, josta hän järjesti sisseille rahaa.

Venäjän turvallisuuspalvelu väitti mm. että Jandarbijev rahoitti lokakuussa 2002 moskovalaisen teatterin valtauksen.

Venäjän viranomaiset alkoivat pohtia Jandarbijevin eliminoimista ilmeisesti vasta toisen Tshetshenian sodan pitkittyessä. Moskovassa alkoi nimittäin saada entistä enemmän kannatusta ajatus, että Tshetshenian sota päättyy, kun sissien rahahanat saadaan kiinni.

Jandarbijevin helmikuussa surmanneen iskun jälkeen Venäjä myönsi yllättäen, että Qatarissa pidätetyt venäläiset olivat turvallisuuspalvelun miehiä mutta se on kiistänyt loppuun asti, että heillä olisi jotain tekemistä Jandarbijevin murhan kanssa.

Joka tapauksessa Jandarbijev oli Venäjän hallitukselle kiusallinen henkilö. Sitä todisti viranomaisten jyrkkä puuttuminen keväällä NTV-televisioaseman yritykseen lähettää Jandarbijevin lesken haastattelu suositussa sunnuntaiohjelmassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat