Mainos

Puun korkea hinta puree UPM:n tulosta

Tukkipuun hinta on noussut vuoden aikana yli 50 prosenttia. Syksyllä hinnat ovat kuitenkin kääntyneet lievään laskuun.

Metsäteollisuusyhtiö UPM varoittaa heinä-syyskuun liikevoittonsa jäävän jonkin verran vuoden takaista alemmaksi. Syynä on raakapuun hinnan kohoaminen ja euron vahvistuminen.

UPM:n osake oli pari tuntia tulosvaroituksen jälkeen lähes seitsemän prosentin laskussa Helsingin pörssissä. UPM:n osakkeen syöksy tarttui myös muihin metsäosakkeisiin, sillä myös niiltä ounastellaan vastaavia tulosvaroituksia.

UPM:n liikevoitto ennen satunnaiseriä oli vuosi sitten heinä-syyskuussa 209 miljoonaa euroa, joten jonkin verran heikompi tulos ei vielä maata kaada. Yhtiö arvioikin, että koko vuoden liikevoitto ylittää viime vuoden tason.

Paperin toimitukset ovat kehittyneet päättyneellä kolmannella vuosineljänneksellä ennusteiden mukaisesti, UPM kertoo.

Tukkipuun hinta on noussut vuodessa yli 50 prosenttia. Kesällä hintojen nousu kuitenkin tasaantui, ja syksyllä hinnat ovat kääntyneet pieneen laskuun. Myös kuitupuun hinta on kohonnut, mutta nousu on ollut selvästi hillitympää kuin tukkipuussa.

Paperin tuotannossa ratkaisee kuitupuun hinta, mutta UPM:llä on myös tukkipuuta käyttävää puutuoteteollisuutta.

Puun hintaa on nostanut viime talven kurja korjuukeli, joka vähensi puutoimituksia Suomen metsien lisäksi Venäjältä. Myös Venäjän heinäkuun alussa asettamat puutullit ovat omiaan pitämään raakapuun hintaa korkealla.

Metsäyhtiöt ovat kesän aikana joutuneet ostamaan runsaasti puuta korvatakseen viime talven menetykset. Samaan aikaan paperitehtaat ovat nielleet puuta huipputahtia. Metsäteollisuuden puun käyttö nousee Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n mukaan ennätystasolle tänä vuonna.

UPM kertoo heinä-syyskuun osavuosituloksestaan 30. päivä tätä kuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.