Mainos

Putinin voitto luo toivoa

Vladimir Putinin voitto Venäjän presidentinvaaleissa otettiin maailmalla vastaan toiveikkaasti, joskin vielä varauksin. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi arvioivansa Putinia vasta, kun näkee tämän ryhtyvän tekoihin.

Putin

-Hänen puheissaan on oikea sävy, mutta meidän on odotettava hänen tekojaan, totesi Albright tv-kanava CNN:n haastattelussa. Kiinan presidentti Jiang Zemin puolestaan uskoo, että uuden presidentin myötä maista tulee "hyvät naapurit, ystävät ja yhteistyökumppanit", kertoi uutistoimisto Xinhua. Myös Japani uskoi maiden välisten suhteiden paranevan Putinin kaudella.

-Uskomme, että Putinin valinta auttaa luomaan rauhanomaisen ja kukoistavan Venäjän, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia, totesi maan hallituksen tiedottaja Mikio Aoki tänään.

Tshetshenia esillä EU-maiden kommenteissa

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi tänään, että Putinin vaalivoitto antaa mahdollisuuden uuteen alkuun EU:n ja Venäjän suhteissa. Solana kehotti Putinia myös ryhtymään päättäväisiin toimiin Tshetshenian konfliktin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi.

EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin tiedottaja Ricardo Levy kertoi komission toivovan, että Putinin valinta parantaa Venäjän sosiaalisia ja taloudellisia oloja ja johtaa rauhaan Tshetsheniassa.

Britannian pääministeri Tony Blair toivoi onnittelupuhelussaan maanantaina Britannian ja Venäjän suhteiden kehittyvän suotuisasti. Myös Blair painotti, että Tshetshenian kysymyksen ratkaiseminen on tärkeää. Myös Ranskan presidentti Jacques Chirac puuttui Tshetsheniaan onnittelukirjeessään Putinille.

-Ihmisoikeustilanne Tshetsheniassa on herättänyt oikeutettua huolestumista Euroopassa ja erityisesti Ranskassa, kirjoitti Chirac. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder puolestaan toivoi, että Putinin voitto vahvistaa Venäjän ja Euroopan maiden suhteita. Hänen mukaansa Saksan ja Venäjän suhteet ovat lähimenneisyydessä rakentuneet pitkälti "kahden vanhan miehen" eli Saksan edellisen liittokanslerin Helmut Kohlin ja Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin läheisille suhteille.

-Uskon rakentavaan uuteen alkuun Venäjän ja Saksan sekä Venäjän ja Euroopan suhteissa, ilmoitti Schröder onnittelusähkeessään Putinille. Schröder toivoi myös, että uuden presidentin myötä Venäjä tarttuu kansainvälisiin velvoitteisiinsa.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.