Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Kramatorskin ohjusiskussa – MTV seurasi sotaa

Putin ei vieläkään ole kommentoinut viikonlopun kapinaa 2:04
Katso myös: Putin ei vieläkään ole kommentoinut viikonlopun kapinaa – asiantuntija: "Vaikeneminen on viesti"

MTV Uutiset seurasai tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 27. kesäkuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

 

  • Putin: Wagnerin taistelijat voivat liittyä armeijaan tai lähteä Valko-Venäjälle
  • Venäjä: Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle
  • Mediat: USA sai ennakkoon vihiä Prigozhinin kapinasta
  • Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä, eteneminen vähäistä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

23.51: Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Kramatorskin ohjusiskussa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Venäjän ohjusiskussa Kramatorskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Isku tehtiin BBC:n mukaan ravintola- ja ostosalueelle kaupungin keskustassa.

Sisäministeriö kertoi viestikanava Telegramissa, että kuolonuhrien joukossa on alaikäinen ja haavoittuneiden joukossa viime vuonna syntynyt lapsi.

Pelastusoperaatio on kaupungin keskustassa meneillään, koska kivimurskan alla saattaa olla vielä lisää uhreja.

Kramatorskin hallinnon edustajien mukaan Venäjä on hyökännyt myös lähellä sijaitsevaan kylään.

Venäläisjoukot ovat tulittaneet Kramatorskia useasti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä helmikuussa 2022.

(STT)

23.27: Nato-johtajien tapaamisessa kommentoitiin Wagner-joukkojen sijoitusta Valko-Venäjälle

Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan Naton on vastattava vahvasti siihen, että Wagnerin joukkoja on sijoitettu Valko-Venäjälle. Duda kommentoi asiaa Nato-johtajien tapaamisessa Haagissa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi asiaa Haagissa tänään sanomalla, että on liian aikaista spekuloida Valko-Venäjälle siirrettyjen Wagner-joukkojen vaikutuksia, mutta korosti, että liittouma on valmis puolustautumaan kaikkia uhkia vastaan.

Myös Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kommentoi asiaa tänään.

– Jos Wagner sijoittaa sarjamurhaajansa Valko-Venäjälle, kaikkia naapurimaita uhkaa vielä suurempi epävakauden vaara, Nauseda sanoi.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ilmoitti aiemmin tänään uutistoimisto Reutersin mukaan, että entinen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on Valko-Venäjällä.

(Reuters)

22.24: Ukraina: Venäjän ohjusiskussa Kramatorskissa kuollut ainakin kaksi ja loukkaantunut yli 20 ihmistä 

Kramatorskiin tänään tehdyssä ohjusiskussa on kuollut ainakin kaksi ja loukkaantunut 22 ihmistä, kertoo Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko viestisovellus Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Donetskin alueellisen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan kaksi venäläisohjusta osui aiemmin tänään ruuhkaiselle ravintola-alueelle Kramatorskissa Itä-Ukrainassa.

Yhdysvallat on tuominnut iskut ja sanonut jatkavansa Ukrainan tukemista

22.04: Yhdysvalloilta lisää aseita Ukrainalle

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina uudesta asetoimituksesta vahvistamaan Ukrainan vastahyökkäystä. Ukrainaan toimitetaan muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, tarkkuusammuksia ja miinanraivausvälineistöä.

Asepaketin arvo on 500 miljoonaa dollaria eli reilut 450 miljoonaa euroa. Se sisältää muun muassa 30 Bradley-taisteluajoneuvoa, 25 Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoa, lisää Himars-raketinheitinjärjestelmiä sekä käsiaseita ja kranaatteja, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Asepaketti vahvistaa Pentagonin mukaan Ukrainan ilmapuolustusta sekä tukee Ukrainan vastahyökkäysoperaatioita Venäjän joukkoja vastaan etulinjoilla Ukrainan eteläosassa. Linjat on vahvasti varustettu panssarintorjuntaestein sekä laajoin miinakentin, joiden tarkoituksena on vaikeuttaa Ukrainan joukkojen etenemistä maastossa.

(STT)

21.29: Yhdysvallat asetti pakotteita yrityksille, joilla on kytköksiä Prigozhiniin

Yhdysvallat asetti tänään pakotteita yhdelle yksityishenkilölle ja neljälle yritykselle, jotka ovat kytköksissä venäläiseen palkkasotilasryhmä Wagnerin johtajaan Jevgeni Prigozhiniin.

Asia ilmenee uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön verkkosivuilla julkaistuista asiakirjoista.

Kaksi pakotelistalle asetetuista yrityksistä oli ministeriön mukaan Keski-Afrikan tasavallassa toimivia kaivosyrityksiä. 

Kahden muun yrityksen kerrottiin olevan tukkuyrityksiä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Venäjällä.

Yhdysvallat on syyttänyt yrityksiä laittomista kultakaupoista, joilla on rahoitettu Wagner-ryhmän palkkasotilasjoukkoja.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan kaikki nyt tehdyt toimet Wagneria vastaan eivät liittyneet viime viikonlopun Wagner-kapinaan.

20.57: Venäläisiä ohjuksia osunut ruuhkaiselle alueelle Kramatorskissa

Donetskin alueellisen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan kaksi Venäjän ohjusta on osunut ruuhkaiselle ravintola-alueelle Kramatorskissa.

–Työskentelemme parhaillaan loukkaantuneiden ja mahdollisten kuolleiden määrän selvittämiseksi. Tämä on kaupungin keskustaa, nämä ovat siviilejä kuhisevia ruokailupaikkoja, kuvernööri kertoo.

Sosiaaliseen mediaan ladatuissa kuvissa näkyy rojua rakennusryhmien ympärillä. Uhrien määrstä ei ole vielä tietoa.

(Reuters)

19.02: Lukashenka puhelustaan Prigozhinille: "Kukaan ei anna sinulle Shoigua tai Gerasimovia"

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on avannut omaa rooliaan välittäjänä lauantaisen Wagner-kapinan taltuttamisessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lukashenka sanoo vakuuttaneensa tunteikkaassa puhelussa Wagner-johtaja Jevgeni Prihozhinin lopettamaan kapinoinnin. 

Lukashenka kuvailee Prigozhinia "sankarilliseksi tyypiksi", joka oli järkyttynyt monen hänen miehensä kuolemasta Ukrainassa. Hänen mukaansa Prigozhin oli painostettu kapinaan hänen omien upseeriensa toimesta, ja hän kuvailee Wagner-johtajan saapuneen Rostoviin "puolihullussa tilassa".

Prigozhin kertoi maanantaina, että hän ei ollut koskaan aikonut kaataa Putinin hallintoa, mutta halusi puolustusministeri Sergej Shoigun ja asevoimien päällikkö Valeri Gerasimovin

– Kukaan ei anna sinulle Shoigua tai Gerasimovia, Lukashenka kertoo vastanneensa, vakuuttaen Prigozhinin lopulta siitä että Moskovaa tultaisiin puolustamaan ja että kapina syöksisi Venäjän kaaokseen ja suruun. 

(Reuters)

17.09: Lukashenka: Wagnerille tarjottu hylättyä sotilastukikohtaa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka kertoo, ettei maa vielä ole aloittanut kasarmien rakentamista Wagner-joukoille.

Heille on kuitenkin tarjottu hylättyä sotilastukikohtaa.

(Reuters)

16.49: Lukashenka: Prigozhin on Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on ilmoittanut uutistoimisto Reutersin mukaan, että entinen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on Valko-Venäjällä.

Lukahsenkan välittämän sopimuksen mukaan Prigozhinin on määrä muuttaa Valko-Venäjälle, ja hänen miehilleen on annetu mahdollisuus liittyä häneen tai integroitua Venäjän armeijaan. 

Lukahsenka kertoo myös, että hänen puolustusministerinsä Viktor Khrennikov oli kertonut hänelle, ettei panisi pahakseen Wagnerin kaltaisen yksikön olevan osa Valko-Venäjän armeijaa. Lukashenka oli neuvonut Khrennikovia neuvottelemaan asiasta Prigozhinin kanssa. 

(Reuters)

16.43: Venäjän kansalliskaarti: Wagner pääsi etenemään nopeasti koska puolustus keskitettiin Moskovan ympärille

Venäjän kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov kertoo, että Wagnerin joukot pääsivät etenemään niin nopeasti, koska puolustus keskitettiin Moskovan ympärille.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin kertoi aiemmin, että hänen taistelijansa marssivat 780 kilometriä päivässä vain 200 kilometrin päähän Moskovasta lauantaisessa kapinassa. Hän kuvaili etenemistä mestarilliseksi ja sellaiseksi, millaista sotaa Venäjän armeijan olisi Ukrainassa pitänyt käydä.

Zolotov väittää, että hänen kansalliskaartin miehensä olivat valmiina taistelemaan kuolemaan saakka.

(Reuters)

16.29: YK: Venäjä teloittanut liki 80 mielivaltaisesti pidätettyä siviiliä Ukrainassa

Venäjä on teloittanut hyökkäyssodan aikana 77 mielivaltaisesti pidätettyä siviiliä Ukrainassa, kertoo YK. Siviilien surmaamisessa on järjestön mukaan kyse sotarikoksesta.

YK:n Ukrainassa toimiva ihmisoikeuksien tarkkailuoperaatio on dokumentoinut yli 860 venäläisten tekemää mielivaltaista pidätystä Ukrainassa. Pidätettyjen joukossa on yli 760 miestä, reilut 90 naista ja seitsemän poikaa.

Ukrainan turvallisuusjoukot ovat YK:n mukaan pidättäneet mielivaltaisesti 75 siviiliä.

YK:n tarkkailuoperaation tiedot kattavat ajanjakson Venäjän hyökkäyssodan alusta tämän vuoden toukokuun loppupuolelle.

(STT)

16.23: Kremenchukin kaupungin lähistöllä raportoitu räjähdyksiä

Ukrainan keskiosassa sijaitsevan Kremenchukin kaupungin lähistöllä on raportoitu räjähdyksiä, kirjoittaa muun muassa ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Päivälleen vuosi sitten Venäjä teki ohjusiskun Kremenchukin kaupungissa olleeseen ostoskeskukseen. Ohjusisku oli yksi sodan tuhoisimmista siviileihin kohdistuneista iskuista sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen.

Vuosi sitten tehdyssä ohjusiskussa kerrotaan kuolleen ainakin 20 ihmistä.

15.23: Putin: Wagner oli täysin Venäjän valtion rahoittama

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut turvallisuusjoukkojen tapaamisessa tiistina, että Wagner-palkkasotilasjärjestö oli täysin Venäjän valtion rahoittama. Hänen mukaansa valtio käytti sen rahoittamiseen vuoden 2022 toukokuun ja tämän vuoden toukokuun välillä 86 miljardia ruplaa, joka vastaa noin miljardia dollaria.

Sen lisäksi Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin tienasi Putinin mukaan suunnilleen yhtä paljon hänen ruoka- ja catering-bisneksestään.

(Reuters)

15.04 Lukashenka: Meidän ei tarvitse pelätä Wagneria

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on uutistoimisto Reutersin mukaan kertonut, että haluaa Wagnerin komentajien jakavan kokemustaan Valko-Venäjän kanssa. 

Hän toteaa myös, että Wagnerin suhteen ei ole mitään pelättävää Wagnerin suhteen, ja että heitä pidetään silmällä.

(Reuters)

13.39: Putin piti puheen moskovalaisella torilla – puolustusministeri Shoigu paikalla

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Moskovassa Kremlin Sobornayan aukiolla. Paikalla oli noin 2500 Venäjän turvallisuusjoukkojen jäsentä sekä armeijan ja kansalliskaartin yksiköitä. 

Putin ilmoitti, että kansa ja asevoimat olivat seisoneet yhdessä vastustamassa kapinoivia palkkasotureita lauantaisessa, keskeytyneessä kapinassa.

Myös puolustusministeri Sergei Shoigu osallistui tilaisuuteen. Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin vaati tämän eroa juhannuksen kapinassaan.

Putin pyysi tilaisuudessa minuutin hiljaisuutta kapinassa menehtyneiden asevoimien lentäjien muistolle. 

(Reuters)

13.22: Paavi vierailulle Moskovaan

Vatikaanista tiedotetaan, että paavi Franciscus on matkustamassa Moskovaan keskiviikkona kahden päivän vierailulle. Asiasta uutisoi Reuters.

– Päätavoite on kannustaa ihmisyyteen, joka voi edistää ratkaisun löytämistä tämänhetkiseen traagiseen tilanteeseen ja rauhan saavuttamiseen, tiedotteessa sanotaan.

12.19: Lukashenka: Valko-Venäjän asevoimat olivat taisteluvalmiudessa

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka kertoo määränneensä maan asevoimat taisteluvalmiiksi palkkasotilasyhtiö Wagnerin ryhdyttyä juhannuksena kapinaan Venäjällä.

Lukashenkan mukaan Venäjän asevoimien ja Wagnerin välillä pitkään olleita jännitteitä oli hoidettu huonosti. Hänen mukaansa jännitteiden kuviteltiin ratkeavan itsestään, mutta toisin kävi.

Lukashenkan kerrottiin lauantaina sopineen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kanssa siitä, että Wagnerin joukot pysäyttivät matkansa kohti Moskovaa. Lukashenka korostaa, että tilanteessa ei ole sankareita.

11.44: Wagnerin raskas kalusto siirretään Venäjälle

Venäjän puolustusministeriö tiedottaa, että se siirtää parhaillaan palkkasotilasryhmä Wagnerin raskasta kalustoa Venäjän vakinaiselle armeijalle, kertoo venäläismedia Kommersant.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on aikaisemmin sanonut, että Wagnerin kalusto aiotaan luovuttaa Venäjän puolustusministeriölle. Tuolloin kyse olisi tosin ollut protestista, koska puolustusministeriö aikoi pakottaa kaikki Wagner-sotilaat allekirjoittamaan sopimuksen puolustusministeriön kanssa.

11.25: Tass: FSB lopettaa Prigozhinin tutkinnan

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on ilmoittanut lopettavansa Wagner-joukkojen johtajan Jevgeni Prigozhinin rikostutkinnan. Asiasta uutisoi muun muassa Tass.

Venäläismedian tietojen mukaan tutkinta lopetettiin vedoten "rikollisen toiminnan lakkauttamiseen", siis siihen, että kapinoiva joukko keskeytti toimintansa.

– Turvallisuuspalvelu FSB:n tutkinnan edetessä vahvistettiin, että kapinoivat joukot lopettivat suoraan rikokseen tähtäävät toimintansa. Kun tämä ja muut tutkinnan kannalta oleelliset olosuhteet otetaan huomioon, tutkinnanjohtaja on antanut päätöksensä 27. kesäkuuta rikostutkinnan päättämisestä, FSB tiedottaa Tass:n mukaan.

10.30: Prigozhiniin linkitetty kone on lentänyt Venäjältä Valko-Venäjälle

Venäjälle rekisteröity Embraer Legacy 600 -suihkukone on lentänyt tiistaina Venäjältä Valko-Venäjälle, kirjoittaa yhdysvaltalainen uutistoimisto Reuters nojaten Flightradar24-palvelun tietoihin.

Reutersin mukaan kyseinen lentokone on linkitetty Jevgeni Prigozhiniin, joka aloitti juhannusviikonloppuna kapinan Venäjällä.

Kapina päättyi, kun Prigozhin ja Kreml tekivät sopimuksen, jonka kaikkia yksityiskohtia tuskin on julkisuuteen kerrottu. Venäjä on kuitenkin väittänyt, että osana sopimusta Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle. 

Prigozhinin mukaan Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on luvannut, että Wagner voi jatkaa toimintaansa Valko-Venäjällä.

Tiedossa ei ole, onko Prigozhin tai muita Wagner-johtajia Venäjältä Valko-Venäjälle lentäneen koneen kyydissä.

9.35: Brittitiedustelu: Ukrainan vastahyökkäys tuottaa tulosta – joukot valtasivat takaisin paikan, jota Venäjä on miehittänyt vuodesta 2014

Ukrainan useat samanaikaiset hyökkäykset Donbasissa ovat todennäköisesti huomattavasti kuormittaneet alueella toimivia ja Venäjän puolella taistelevia niin sanotun Donetskin kansantasavallan yksiköitä ja tshetsheenijoukkoja, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Ukrainan laskuvarjojääkärit ovat hieman edenneet Donetskin kaupungin lähistöllä sijaitsevasta Krasnohorivkan kylästä itään.

Vaikka kyse on korkeintaan taktisesta etenemisestä, on sillä symbolista arvoa. Ukrainalaisjoukot nimittäin valtasivat näin takaisin alueita, joita Venäjä on miehittänyt vuodesta 2014 lähtien. Kyse on Britannian mukaan yhdestä ensimmäisistä kerroista, kun näin on tapahtunut.

9.32: CNN: USA:lla oli hyvin tarkat tiedustelutiedot Wagnerin suunnitelmista – Nato-liittolaisille ei kerrottu

Yhdysvallat ei halunnut vaarantaa tiedonlähteitään.

Yhdysvaltojen tiedustelulla oli etukäteen hyvin tarkat tiedot Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin kapinasuunnitelmista, lähteet kertovat CNN:lle. Yhdysvallat oli kerännyt tiedot muun muassa siitä, missä ja miten Wagnerin joukot aikoivat edetä.

Tätä tiedustelutietoa varjeltiin kuitenkin erittäin tarkasti ja se jaettiin vain hyvin harvoille ja valituille henkilöille. Tiedon saivat muutamat johtavat henkilöt presidentti Joe Bidenin hallinnossa ja Yhdysvaltain kongressissa sekä Britannian hallinnossa.

Tiedustelutietoja ei sen sijaan jaettu laajemmin Nato-liittolaisten kesken, ja Prigozhinin lyhyt kapina ja Wagner-joukkojen etenemisnopeus tulivatkin yllätyksenä monille Euroopan johtajille ja myös monille korkeassa asemassa oleville henkilöille Yhdysvaltain hallinnossa.

8.50: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 590 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 590 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, 14 panssariajoneuvoa, 28 tykkiä ja kaksi raketinheitinjärjestelmää.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.29: ISW: Wagnerin tulevaisuus on epäselvä, mutta Prigozhin lienee ulkona

Wagner-palkkasotilasryhmän tulevaisuus on maanantai-iltaisen presidentti Vladimir Putinin puheen jälkeen yhä epäselvä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kapinaa johtanut Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin tuskin on kuitenkaan osa Wagnerin tulevaisuutta, ajatushautomo arvioi.

ISW tulkitsee Putinin maanantaisen puheen "ratkaisevasti erottaneen" Putinin ja Prigozhinin. 

Jos Kreml ei lakkauta Wagneria, pitää instituutti todennäköisenä, että Prigozhinille löydetään korvaaja, jotta juhannusviikonlopun kapina ei leimaisi palkkasotilasjärjestöä.

Kremliä saattaa houkutella Wagnerin kasassa pitäminen siitä syystä, että se toteuttaa Venäjän kannalta tärkeitä operaatioita Afrikassa ja Lähi-idässä. Tämä ei poissulje sitä mahdollisuutta, että Wagnerin Ukrainassa sotivat osat pilkottaisiin.

ISW:n mukaan on todennäköistä, että aiemmin itsenäisesti toimineet Wagner-joukot todennäköisesti "kohtaavat vihamielisyyttä" Venäjän sotilaskomentajilta, jotka saattavat haluta kostaa Wagner-taistelijoille.

6.15: ISW: Ukraina on edennyt kahdella alueella

Ukrainan tahmeasti sujunut vastahyökkäys on edennyt ainakin kahdella alueella maanantaina, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan sekä ukrainalais- että venäläislähteet ovat väittäneet Ukrainan edenneet Bahmutin suunnalla.

Paikallistettu kuvamateriaali todistaa, että Ukraina valtasi takaisin Rivnopilin kylän, joka sijaitsee Zaporizhzhjan ja Donetskin alueiden rajalla, ISW kirjoittaa.

– Tänään sotilaamme etenivät kaikilla alueilla. Tämä on onnellinen päivä. Toivon sotilaillemme lisää tällaisia päiviä, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi väitti maanantai-illan puheessaan.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan väittää torjuneensa uusia ukrainalaishyökkäyksiä Robotynen seudulla, jossa on aiemmin havaittu muun muassa Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja.

Ukrainan Tavrijskin alueen joukkojen tiedottaja, eversti Valeri Shershen taas väitti Ukrainan edenneen puolitoista kilometriä tarkemmin määrittelemättömällä alueella Tavrijskin kaupungin seudulla. Tavrijsk sijaitsee Zaporizhzhjan alueella Etelä-Ukrainassa.

6.05: HS: Ukrainassa epäillään kolmea suomalaista rikoksista, jotka liittyvät sotimiseen Venäjän puolella

Ukrainassa on vireillä kolme rikostutkintaa suomalaisista, joiden epäillään sotineen Venäjän puolella, kertoo Helsingin Sanomat. Asian on lehdelle vahvistanut kesäkuussa Ukrainan syyttäjänvirasto.

Kolmea suomalaista epäillään HS:n mukaan osallistumisesta aseelliseen konfliktiin laittoman asejoukon jäsenenä, minkä lisäksi on epäily taisteluun värväyksestä.

Ukrainan viranomaiset ovat HS:n mukaan pyytäneet Suomen viranomaisilta tutkinta-apua vireillä olevaan rikosasiaan.

–  Kyseessä oli niin sanottu todistelupyyntö, mikä tarkoittaa, että Ukraina halusi Suomesta esimerkiksi todistusaineistoa tai tietyn henkilön kuulemista. Suomi vastasi oikeusapupyyntöön tänä keväänä, mutta viranomaiset eivät anna siitä tarkempia tietoja, kirjoittaa HS.

(STT)

5.45: Yhdysvaltalaiset keskustelivat venäläisdiplomaattien kanssa Wagnerin kapinan aikana

Yhdysvaltalaisdiplomaatit ottivat yhteyttä venäläisdiplomaatteihin reaaliajassa palkka-armeijaryhmä Wagnerin kapinan aikana, kertoi Valkoinen talo maanantaina.

Kapina nostatti Yhdysvalloissa pelkoja ydinasevalta Venäjän suistumisesta kaaokseen. Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottajan John Kirbyn mukaan epävakaudet Venäjällä otetaan vakavasti.

Kirbyn mukaan tällä hetkellä ei ole osoituksia siitä, että Venäjä aikoisi käyttää ydinaseita tai toimia muuten tavalla, joka vaikuttaisi Yhdysvaltoihin.

(STT)

5.36: Kommentti: Putinilta käsittämätön parin minuutin "tärkeä puhe" – missä olivat luvatut tärkeät ilmoitukset?

Putin piti myöhään illalla vihdoin odotetun TV-puheen joka tarjosi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Puhe pohjustettiin lyhyellä varoitusajalla myöhään maanantai-iltana siten, että Putinilta olisi tulossa "useita tärkeitä ilmoituksia" vielä saman päivän aikana. Puhe oli kuitenkin merkillisen lyhyt, sisäisesti ristiriitainen eikä tarjonnut juuri mitään uutta informaatiota, kirjoittaa Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

5.30: Putin: Wagnerin taistelijat voivat liittyä armeijaan tai lähteä Valko-Venäjälle

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijat voivat liittyä Venäjän asevoimiin, lähteä Valko-Venäjälle tai mennä kotiin, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin Venäjän televisiossa esitetyssä puheessaan myöhään maanantaina.

Putinin oli kerrottu antavan iltamyöhällä useita tärkeitä lausuntoja, mutta televisioitu puhe jäi lopulta lyhyeksi.

Putin kiitti puheessaan Venäjän kansalaisia muun muassa isänmaallisuudesta. Lisäksi hän sanoi antaneensa käskyn välttää verenvuodatusta Wagnerin viikonloppuisessa kapinassa, joka uhkasi hänen valtaansa.

(STT)

20.31: Putin vaikenee taktisesti 

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vieläkään kommentoinut maansa sisäpoliittista kuohuntaa millään tavalla. Asiantuntijan mukaan vaikeneminen on itsessään viesti.

Pieni pihaus kuultiin iltapäivästä, kun Vladimir Putinilta julkaistiin kansainväliselle talousforumille osoitettu video. Siinä ei kuitenkaan mainittu kapinaa sanallakaan.

Putin puhui viikonlopun tapahtumista viimeksi tv-puheessa lauantaiaamuna, jolloin maanpettureita uhattiin kovilla tuomioilla.

Asiantuntijan mukaan hiljaisuudella halutaan luoda kuvaa normaalista tilasta ja vaikeneminen on itsessään viesti.

– Virallisessa uutisoinnissa korostetaan sitä, että nyt venäläisten tulee olla yhtenäisiä ja tukea presidenttiä. Mutta totta kai jännite on olemassa. Uskoisin, että tilanne toi kuitenkin näkyviksi tietyllä tavalla ne erilaiset ryhmittymät, joiden tiedettiin toimivan Kremlin tahdon mukaisesti ja sitten kilpailevan vallasta, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Katri Pynnöniemi arvioi MTV Uutisille.

20.30: Prigozhin kommentoi viikonlopun tapahtumia ääniviestillä

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoo äänitetyssä viestissä, että viikonlopun kapinan tarkoitus ei ollut vallan kaappaaminen Venäjällä vaan protestoiminen. Prigozhin kommentoi asiaa ensimmäistä kertaa viikonlopun tapahtumien jälkeen, mutta ei paljastanut viestissä olinpaikkaansa.

Wagner-pomo sanoi maanantaina Telegramissa julkaistussa ääniviestissä, että keskeytetty kapina osoitti Venäjällä olevan vakavia turvallisuusongelmia.

Palkkasotilasyhtiön joukot pysähtyivät hänen mukaansa 200 kilometrin päässä Venäjän pääkaupungista Moskovasta.

18.52: Yhdysvalloilta tulossa uusi 500 miljoonan dollarin sotilaallinen avustuspaketti Ukrainalle

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvallat aikoo ilmoittaa jo tiistaina uudesta, jopa 500 miljoonan dollarin sotilaallisesta avustuspaketista Ukrainalle.

Sotilaallinen avustuspaketti sisältää maa-ajoneuvoja, kun Ukraina jatkaa vastahyökkäystään, kertoivat Yhdysvaltain viranomaislähteet.

Mukaan odotetaan otettavan 30 Bradley-taisteluajoneuvoa ja 25 Stryker-panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa.

Lisää maanantain sotapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat