Brittitiedustelu: Ukrainan vastahyökkäys tuottaa tulosta – joukot valtasivat takaisin paikan, jota Venäjä on miehittänyt vuodesta 2014

Ukrainan useat samanaikaiset hyökkäykset Donbasissa ovat todennäköisesti huomattavasti kuormittaneet alueella toimivia ja Venäjän puolella taistelevia niin sanotun Donetskin kansantasavallan yksiköitä ja tshetsheenijoukkoja, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Ukrainan laskuvarjojääkärit ovat hieman edenneet Donetskin kaupungin lähistöllä sijaitsevasta Krasnohorivkan kylästä itään.

Vaikka kyse on korkeintaan taktisesta etenemisestä, on sillä symbolista arvoa. Ukrainalaisjoukot nimittäin valtasivat näin takaisin alueita, joita Venäjä on miehittänyt vuodesta 2014 lähtien. Kyse on Britannian mukaan yhdestä ensimmäisistä kerroista, kun näin on tapahtunut.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Zelenskyi: "Etenimme kaikilla rintamilla"

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) puolestaan kirjoittaa Ukrainan yleisesti ottaen tahmeasti sujuneen vastahyökkäyksen edenneen ainakin kahdella alueella maanantaina.

Ajatushautomon mukaan sekä ukrainalais- että venäläislähteet ovat väittäneet Ukrainan edenneet Bahmutin suunnalla.

Paikallistettu kuvamateriaali todistaa, että Ukraina valtasi takaisin Rivnopilin kylän, joka sijaitsee Zaporizhzhjan ja Donetskin alueiden rajalla, ISW kirjoittaa.

– Tänään sotilaamme etenivät kaikilla alueilla. Tämä on onnellinen päivä. Toivon sotilaillemme lisää tällaisia päiviä, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan väittää torjuneensa uusia ukrainalaishyökkäyksiä Robotynen seudulla, jossa on aiemmin havaittu muun muassa Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja.

Ukrainan Tavrijskin alueen joukkojen tiedottaja, eversti Valeri Shershen taas väitti Ukrainan edenneen puolitoista kilometriä tarkemmin määrittelemättömällä alueella Tavrijskin kaupungin seudulla. Tavrijsk sijaitsee Zaporizhzhjan alueella Etelä-Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat